Boterzachte jazz prikkelt de oren

Yuri Honing moet het vooral hebben van de muziek

Tekst: Daan van Doorn / Foto's: Marcel de Graaf ,

Na zijn doorbraak met het album ‘Star Tracks’ in 1996 ging het Yuri Honing voor de wind. Onder andere gitarist Pat Metheny, bassist Charlie Haden en pianist Paul Bley hebben daarna met hem samengewerkt. Met de band Wired Paradise bespeelt hij het clubcircuit met muziek geïnspireerd op Hollywood-klassiekers. En het publiek laat het zich goed smaken.

Yuri Honing moet het vooral hebben van de muziek

Zoveel publiek was er niet op vrijdagavond 6 februari in het Burgerweeshuis. Maar het publiek wat er was, luisterde muisstil naar de ingetogen nummers van Yuri Honing en Wired Paridise. Hun laatst uitgebrachte cd is 'Meet Your Demons'. Nummers gebaseerd op onder andere Kill Bill (Pussywagon) werden muzikaal briljant gespeeld. Het wat oudere publiek knikte instemmend op de maat en applaudisseerde pas wanneer de laatste toon gespeeld was.

Muzikaal was er werkelijk niks op aan te merken. De geoefende spelers, zoals Frank Möbus en gitarist Stef van Es, waren een streling voor het oor. Het optreden klonk gelikt en melodieus. De nummers zijn goed doordacht en werden virtuoos gebracht. Een hele grote uitstraling richting het publiek hadden ze niet, maar het publiek zou het een zorg zijn. Die hadden een uitstekende avond.

De sfeer was ontspannen en rustig. Misschien dat het daarmee te maken had, maar de nummers waren in de oren van uw schrijver tè ingetogen. Er waren wel een paar nummers ‘up-tempo’, maar te weinig. Daarbij was de performance meer geschikt om te spelen in een theater dan in een club: rustig, gericht op elkaar en niet al te veel interactie met het publiek. Al met al een ingetogen concert zonder rare dingen, in elk opzicht. Zeker geschikt voor de echte jazzliefhebber.