Van Velzen verrast Atak op intiem concert

Hoe een kleine man heel groot kan zijn

Tekst: Gwen Lemmens / Foto's: Roy te Lintelo ,

Zaterdagavond 19 december was het Van Velzen die de fundamenten van Atak mocht laten schudden met zijn opzwepende balades over liefde, geluk en verdriet. Vanaf de eerste noot werd het al duidelijk: Dit is een band waar je u tegen mag zeggen! Een meesterwerk waarbij muziek de basis vormt voor een saamhorigheid tussen muzikanten en toeschouwers. Intiem en groots tegelijk.

Hoe een kleine man heel groot kan zijn

De avond begon met wat gezeur van verkleumde Van Velzen fans die hoopten dat de deuren van Atak zich eerder zouden openen in verband met de ijzige kou. Helaas.. afspraak is afspraak en het bleef bij netjes wachten voor de deur met een graad of min tien. Moet kunnen toch? Liever iets te vroeg dan te laat! Precies om half negen 's avonds openden zich dan ook eindelijk de deuren en kon de onderkoelde massa zich naar binnen worstelen.

Van Velzen had gekozen voor een voorprogramma en rond de klok van 9 uur trapte de band "Valerius" de avond af.  Vooraf had ik al vernomen dat het ging om de nieuwste boyband sensatie van Nederland. Het werd me echter al snel duidelijk dat het geen dansende en zingende jongens waren, waarbij het uiterlijk de basis vormde van de band, maar dat deze jongens daadwerkelijk echte muzikanten zijn. Een band in plaats van showmannetjes. Maar ondanks een aantal verliefde jongedames die vooraan hard stonden mee te zingen met de goed uitziende zanger was er geen sprake van entertainment en stonden de heren allemaal op hun eigen eilandje te spelen. Heel jammer, want muzikaal gezien deden ze het best aardig. Gedurende een van de laatste nummers probeerde de gitarist met zijn "wha wha" geluidsmodule het entertainmentgehalte nog wat op te krikken, maar ook daarin slaagde hij niet echt. Het werd naarmate het nummer alleen maar irritanter. Bon Jovi nadoen lukt je sowieso niet zo heel erg snel en dat gold ookv oor deze band. Al met al was het een aardig begin van de avond, maar gezien de leeftijdscategorie van de toeschouwers begreep ik ondertussen wel dat men toch meer zin kreeg in Van Velzen en werd het tijd voor het grote optreden.  .
Een voltallige band in plaats van alleen Roel zoals de zanger zichzelf direkt amikaal aan het publiek voorstelt. Alles wat hij zegt wordt met een knipoog gebracht en aan zelfspot ontbreekt het hem niet. Geweldig om een kleine man een reus te zien worden. Respect!  Atak is de laatste stop van de concertreeks en hij wil er wat moois van gaan maken. Belofte maakt schuld, maar of er nu sprake is van schuld? Nou nee, want direct bij het inzetten van het eerste nummer zorgt hij ervoor dat de toeschouwers zich betrokken voelen bij zijn werk. Vol overgave en passie brengt hij de nummers ten gehore. Telkens afgewisseld met een gedoseerd praatje met humor en gein. Hit na hit komt voorbij en de heren van Van Velzen willen nu echt los gaan. Alles wordt in werking gesteld om het publiek datgene te geven waarvoor ze zijn gekomen. Entertainment van de bovenste plank. Niet alleen applaudiseren mag je, maar men vraagt ons ook om mee te zingen waarbij men een opname maakt en dit gedurende het nummer afspeelt zodat we als het ware op de plaat worden vastgelegd. Aan actie en reactie ontbreekt het niet met de heren van Van Velzen. Geweldig om een uitzinnig publiek driftig te zien meezingen en deinzen met nummers als "Baby Get Higher" en "Deep en On My Way". Als klap op de vuurpijl wordt er na afloop vrij snel plaats gemaakt voor een signeersessie waarbij men ook denkt aan het goede doel. Een ware veiling van drie gedragen Van Velzen t-shirts gaan onder de hammer onder het mom van 3 FM's Serious Request Stop Malaria en er wordt driftig op geboden. Kort samengevat: een geweldige avond in een niet uitverkocht Atak waarbij Van Velzen meer dan bewezen heeft dat het om puurheid gaat en niet om de show alleen. Genieten moet namelijk van beide kanten komen en dan is het pas echt. Van Velzen heeft een fan erbij.