Case Closed: Metropool heeft twee nieuwe programmeurs

Frank Satink moet boekingskantoren overtuigen voor poppodium Hengelo

Ingmar Griffioen ,

Dat was even schrikken: Metropool was in november net open en de programmeur was al weg. Inmiddels heeft het Hengelose poppodium niet één, maar twee nieuwe programmeurs gevonden. Frank Satink van Ev'hands is ingehuurd voor grote zaal en clubcircuit en Sirah Kuipers voor het regionale talent.

Frank Satink moet boekingskantoren overtuigen voor poppodium Hengelo

Dat was even schrikken: Metropool was in november net een maand geopend in een groot nieuwbouwpand en toen was de programmeur al vertrokken. Het contract van Erik van der Veen werd door het Hengelose poppodium niet verlengd. Inmiddels heeft Metropool niet één, maar twee nieuwe programmeurs gevonden. Frank Satink van evenementenbureau Ev'hands is ingehuurd voor de grote zaal, de meer gevestigde namen en het clubcircuit, terwijl Sirah Kuipers het regionale talent in de gaten moet houden.

Satink is met Ev'hands op dezelfde huurbasis ook verantwoordelijk voor het programma van De Lantaarn in Hellendoorn en voor grotere concerten in Lucky, Rijssen en De Waerdse Tempel in Heerhugowaard. Verder boekt hij met Ev'hands onder meer drie podia op de Zwarte Cross, voor het festival Ribs & Blues en het eigen Dauwpop-festival en zit hij met collega Arjan Domhof ook achter het label Goomah Music. "De reden dat we met Frank in zee gaan is dat hij iemand met heel veel ervaring en een enorm netwerk is", bevestigt directeur Coen Bais.

Dat netwerk is belangrijk voor Metropool, dat vroeger een podium voor 350 bezoekers uitbaatte en sinds oktober een grote zaal van 850 man tot de beschikking heeft. "Hoe je het wendt of keert, je begint eigenlijk opnieuw in een nieuw pand", legt Bais uit. "Boekingskantoren zijn toch afwachtend. Die denken: 'Laat eerst maar eens zien wat je in huis hebt'. En ik denk dat Frank de juiste man is om dat open te breken." Er is al een beleid uitgestippeld. "Een mix van van wat we denken dat in Hengelo werkt en wat we doen omdat het onze culturele missie is. Binnen die grenzen gaat Frank opereren." Satink: "Ik ga een mooi breed programma neerzetten voor de stad Hengelo en de wijde regio."

Satink corrigeert als we hem met zijn nieuwe baan feliciteren: "Het is niet helemaal nieuw moet ik zeggen, maar wel een nieuwe uitdaging. En ook niet echt een baan, in feite word ik gewoon ingehuurd om het programma te vullen." Daarbij is Satink niet aangenomen voor een aantal uur per week. "Ik ben ingehuurd voor het volledige programa, daar hangen niet zozeer uren aan. Ik ben in ieder geval één dag in de week lijfelijk in Metropool aanwezig voor overleg." Dat hij voor zoveel podia en festivals werkt, vindt hij juist een voordeel. "Voor mij is het overzichtelijk, maar omdat het zoveel opdrachtgevers zijn, lijkt het voor de buitenwacht veel. Het voordeel zit in de synergie, bepaalde dingen maken elkaar sterker. Soms wordt een band aangeboden die beter bij het ene podium past en soms een band die weer bij een andere klus past."

Hoewel vorige programmeur Erik van der Veen in november al weg was, zijn er geen gaten gevallen volgens de directeur. "Nee, dat was anders geweest als we drie maanden zonder zaten. Maar een programmeur boekt ruim vooruit en Erik had het programma al staan tot en met eind februari. Bovendien hebben we aardig terug kunnen vallen op de vorige programmeur Adri Karsenberg, die hier nu in een educatieve functie werkt. Vanaf 1 december is Frank gaan boeken, dat effect is pas in januari zichtbaar. Zijn eerste boeking was een inkoppertje, die we al heel lang wilden: De Dijk."

Op de reden van Van der Veens vertrek wil Bais niet te lang ingaan. "Er waren een aantal aspecten in zijn functioneren, waarom ik vond dat we zijn contract niet moesten verlengen." Van der Veen had een jaarcontract dat in november afliep. "Als alles goed liep en er geen reden tot kritiek was, was het gewoon verlengd. Ik heb hem toen natuurlijk niet aangenomen voor één jaar." Over de taak van Satink is Bais duidelijk: "Hij boekt voor ons de grote zaal, de meer gevestigde namen maar ook een stuk clubcircuit en nicheprogrammerig."

Voor het overige is Sirah Kuipers al in november aangenomen. "Daar was altijd al sprake van. Ik heb altijd gevonden: wil je iemand voor de lokale scene, dan moet je iemand hebben die er in zit. Erik kwam uit het Gooi, woonde daar ook en wist er weinig van. Ik had Sirah al langer op het oog. Maar haar komst staat los van Erik's vertrek. Ik heb altijd twee programmeurs gewild."