Case Closed: Atak krijgt subsidieverhoging van 140.000 euro

Directeur: "Heel gelukkig mee, we zitten nu op uitkeringsniveau"

Ingmar Griffioen ,

December blijkt een ware feestmaand voor Atak. De structurele subsidie van het Enschedese poppodium wordt vanaf 2010 met 140.000 euro verhoogd naar 460.000 euro. Atak kampt sinds de heropening eind 2008 met aanloopproblemen en een te lage subsidie. "De subsidie is nu toereikend om de zaak draaiende te houden."

Directeur: "Heel gelukkig mee, we zitten nu op uitkeringsniveau"

December blijkt een ware feestmaand voor Atak. Het Enschedese poppodium vernam van de gemeente dat de structurele subsidie vanaf 2010 met 140.000 euro verhoogd wordt. De jaarlijkse subsidie stijgt hiermee van 320.000 naar 460.000 euro. Atak maakt sinds september 2008 onderdeel uit van het Nationaal Muziekkwartier in Enschede en kampt in het nieuwe pand met aanloopproblemen en een te lage subsidie. Directeur Rinze van der Wal reageert: "De subsidie is nu toereikend om de organisatie draaiende te houden."

Atak streed al langer voor een hogere subsidie, vertelt de directeur. "We zijn al jaren op jacht om de subsidie op het niveau te krijgen, dat voor vergelijkbare podia in het land ook geldt." De wethouder van Cultuur maakte zich eerder al hard voor een verhoging met 100.000 euro. "Vrijdag kreeg ik een brief dat de gemeenteraad inderdaad heeft besloten tot een structurele subsidieverhoging van een ton." Bovendien is vanuit andere Muziekkwartier-gelden nog 40.000 euro extra beschikbaar gekomen.  "Ik ben daar buitengewoon gelukkig mee."

De verhoging is volgens de podium-directeur het minimale dat Atak nodig heeft om te overleven. "De afgelopen jaren zijn we omhoog geklauterd van studiebeursniveau, naar bijstandsniveau toen we naar het nieuwe pand verhuisden en nu zitten we op uitkeringsniveau. We kunnen ons nog steeds geen grote uitglijders permitteren. Maar als de koelkast kapot gaat, kunnen we in ieder geval een nieuwe kopen." De subsidieverhoging zal bij Atak niet direct tot grote veranderingen leiden. Het gaat meer om gaten dichten. "De subsidie die we er nu bij krijgen, waren we anders volgend jaar te kort gekomen. Zonder was het uiteindelijk een keer einde verhaal geworden voor Atak."

In het eerste jaar na de opening stapelden de aanloopproblemen zich op voor Atak, maar het einde is in zicht. "We hadden een lijst van vierhonderd punten van afvallende deurkrukken tot een whiskey-lekkage. Ik denk dat er nog vijftig kleinere punten over zijn. Er valt nog wel eens ergens een deurkruk af, maar in grote lijnen functioneert het pand nu wel. Dat mag ook wel na bijna anderhalf jaar. Wel zijn afgelopen weekend in de kassaruimte nog drie radiatoren bevroren, dus die gaat nog verbouwd worden op kosten van de gemeente."

Van der Wal is zeer te spreken over de cijfers die Atak kan overleggen. "Het gaat hartstikke goed. We dachten voor dit jaar aan 60.000 bezoekers in het beste geval en dat beste geval gaan we ook halen. In deze tijden en ondanks alle aanloopproblemen. Ik vind dat ongelofelijk."

In hoeverre Atak last heeft van het in oktober geopende Metropool in buurgemeente Hengelo durft Van der Wal niet te zeggen. "Dat is heel moeilijk te beoordelen. Onze ticketverkoop staat ook onder druk door de crisis en of je nu daardoor dat ene kaartje minder verkoopt of door Metropool... Voor een deel zijn we best concurrenten, maar voor een deel ook niet. Als we elkaar in de gaten houden, moet het best goed kunnen komen."

De directeur haalt een artikel in de Twentse Courant Tubantia aan, waarin Metropool-directeur Coen Bais de twee podia in het grootstedelijke gebied Twente vergelijkt met Paradiso en Melkweg in Amsterdam. "Het kan elkaar soms bijten, maar uiteindelijk versterkt het elkaar. Dat kan hier ook. Ik zou het heel mooi vinden als het die kant uitgaat." Als voorbeeld van goed overleg tussen de programmeurs noemt hij rockband Peter Pan Speedrock, die tijdens de voorjaarstournee in januari Metropool aandoet en in april naar Atak komt. "De markt is hier groot genoeg voor. Maar we zullen elkaar ook wel eens dwars zitten en dat is helemaal niet erg."