Bands nek aan nek in finale 'De Doorbraak'

Spannend tot het eind

door: Gracia Visscher en Nienke Slaghuis ,

De Saxion zaal van Atak staat vanavond 11 december vol met muzikale talenten in de finale van de Doorbraak. Vorige week zagen we bands afvallen naarmate het niveau steeg en vanavond zal het gaan om de beste bands van Overijssel die mooie prijzen in de wacht kunnen slaan.

Spannend tot het eind

De eerste band die het podium betreedt vanavond is Flume. Flume blijkt een perfect begin van de avond te zijn. Ondanks de afwezigheid van de vaste bassist klinkt de band als een geheel. Er komt veel energie van het podium, vooral de zanger gaat helemaal op in het optreden en moedigt het publiek aan om mee te doen. De band verrast ook nog met een gast-gitarist die een liedje meedoet, wat eigenlijk net zo goed klinkt als de band zelf. Op een gegeven moment vind ik de vervangende bassist er een beetje bij staan, maar ook dit wordt opgelost wanneer de zanger hem er weer bij betrekt. Als laatste laten ze ''I Beat This'' horen, zeker een van de beste nummers van Flume. Na een goed begin gaan we verder met de volgende band. 

Fingers ons Fire was de winnaar van de halve finale in Metropool, dus het was spannend wat ze deze avond zouden geven op het podium. Het winnen van de halve finale had de band goed zelfvertrouwen gegeven, want het was deze keer veel losser en spontaner dan in de halve finale. Ze betrokken het publiek er goed bij en gingen van een rustig nummer naar een goed rockende song. Ik wist niet waar ik moest kijken, want echt het hele podium werd gebruikt. Muzikaal werd het daardoor misschien chaotischer, maar de drummer hield het geheel goed bij elkaar. Niet voor niets dus muzikant van de halve finale. Fingers ons Fire was goed bezig het publiek te vermaken, misschien nu nog dit en het muzikale niveau van vorige week combineren, and they are good to go.  

Na Fingers ons Fire en een Duvelgrapje van de host, was het tijd voor Treatment. Deze band brengt echte metal in De Doorbraak, veruit de meest harde gitaargeluiden van vanavond. De muziek van Treatment was het minst mainstream van alle bands, ze zijn divers in hun liedjes en klinken goed bij elkaar. Misschien minder geschikt voor De Doorbraak als winnaar, maar Treatment is een goede band met goede metal. Zanger Stefan bracht leven in de brouwerij door zijn harde geluid en betrok het publiek er goed bij. De band zat vol met energie en dat kwam goed over.  

Hierna is het tijd geworden om te rocken en dit gaat zeker lukken met Kleazer. Ze hebben er zin in vanavond en dat valt goed te zien. Energiek staan deze mannen op het podium. Vooral het gitaarspel klinkt me letterlijk en figuurlijk als muziek in de oren. Ik vind wel dat er wat meer variatie in de nummers mag komen. Het lijkt allemaal zo op elkaar. Het publiek is het hiermee eens, want na een tijdje begint de aandacht behoorlijk te verslappen. Toch staan ze er met veel enthousiasme en dat kan niet anders dan gewaardeerd worden.

Velvet Monk heeft de eer om af te sluiten vanavond. In eerste instantie zouden deze mannen niet spelen, maar door uitval van de band Thozes doen ze onverwachts toch mee aan de finale. Met hun aanstekelijke pop/rocknummers krijgen ze de zaal al gauw mee. Herkenbare popsongs worden afgewisseld met wat rustiger nummers. Beide wordt erg goed opgevangen door het publiek. Vooral het gevoelige nummer ‘Can’t Do This’ zorgt voor complete stilte in de zaal. De zanger Burçak Sikar zorgt voor veel interactie met het publiek en samen vormt deze band een mooi plaatje. Lovende woorden voor een band die blijft boeien. Leuk, erg leuk!  

Dit waren de bands van vanavond. Na een behoorlijke tijd gewacht te hebben komt presentator Ruud ter Denge de verlossende woorden brengen. Velvet Monk mag zich de winnaar van vanavond noemen. Nogal verbijsterd klimmen ze het podium op om het grote prijzenpakket van De Doorbraak in ontvangst te nemen. Zo kan het lopen, de band die als reserve toch nog mee mocht doen aan de finale, wint De Doorbraak 2009. Steek die maar in jullie zak mannen!

De bassist van Velvet Monk, Ricardo Szabo, valt ook nog eens in de prijzen. Hij mag zich muzikant van de avond noemen. George van Fingers on Fire werd net als in de halve finale de beste drummer van vanavond. De tweede plek gaat naar de band Flume. De jury vond dat de energie ervan afspatte bij deze band. Als laatste kreeg Kleazer ook nog een prijs. Zij werden namelijk derde vanavond, vooral de gitaarpartijen werden erg gewaardeerd door de jury. Een erg geslaagde avond met veel toffe bands.