Benjamin Herman presenteert Hypochristmastreefuzz

Stilstaan is geen optie, maar hoe dans je hierop?

Tekst: Floor Savelkoel / Foto's: Stijn van Baalen ,

De laatste tijd besteedt het Burgerweeshuis meer aandacht aan jazz. Deze maand kwam Benjamin Herman, onder andere oprichter van New Cool Collective, zijn nieuwe cd Hypochristmantreefuzz ten gehore brengen.

Stilstaan is geen optie, maar hoe dans je hierop?

Benjamin Herman is een Nederlandse jazzmusicus die vooral bekend is als altsaxofonist en bandleider van New Cool Collective. Maar hij heeft ook andere projecten. In 2005 bracht hij de veelgeprezen cd The Itch uit, die door de recensent van de Volkskrant tot jazzplaat van het jaar is uitgeroepen. Afgelopen vrijdag 19 december bracht Benjamin Herman zijn net uitgebrachte album Hypochristmastreefuzz - More Mengelberg ten gehore in het Burgerweeshuis in Deventer. Samen met gitarist Anton Goudsmit, bassist Ernst Glerum en drummer Joost Patocka. De nummers op dit album zijn van Misha Mengelberg, een jazzcomponist waar Benjamin Herman vaak mee samenwerkt.

Het was een druk bezochte avond, maar het publiek wist niet altijd wat het met de muziek aanmoest. De mix van surf, rock en jazz nodigde uit tot dansen, maar hoe dan? De telkens veranderende muziek was moeilijk bij te houden. Het was duidelijk dat er die avond erg goede muzikanten op het podium stonden. Ieder met een eigen stijl, die samen een goede, energieke mix vormden.