Organisator Nick heeft sinds 1998 al een radioprogramma op woensdagavond op Enschede FM. Zijn contact met Arris, toen programmeur van Atak, draaide uit op een gothicavond na de band Clan of Xymox, in september 2003. Atak wilde echter wel een avond op vaste basis, en een jaar later kwam die ook werkelijk van de grond.
Nick vormt nu samen met Thomas, Ella en Harm het team dat de spil vormt van de huidige Gothic-Crush feesten.
Het doel is om de Gothic Crush een tweemaandelijks terugkerend feest te laten worden. De avond vult daarmee een gat in de muziekmarkt dat was ontstaan. Atak was al lang geleden gestopt met gothicavonden, en de Fear in Motion avonden in Hengelo waren ook al een tijdje opgehouden De samenwerking met Atak verloopt zeer enthousiast, en de vrijwilligerslijsten voor de avonden zijn meestal snel gevuld.
De avonden trekken een breed publiek, wat doorklinkt in een brede draaistijl. DJ Nick en Harm (Harmless) draaiden al langer in Enschede, Jeroen (DJ Polar B) had ervaring met feesten in Wageningen. Ieder heeft zo zijn eigen stijl, wat goed is voor de afwisseling. Soms leidt het ook tot flinke contrasten , en zijn de aansluitingen niet even soepel. De kwaliteit van de muziek wordt er niet minder om gelukkig. Voor frisse impulsen worden ook gast-DJ’s gevraagd, zoals al eerder de DJ’s van Onderstroom in het Nijmeegse Diogenes.
De brede inslag slaat aan, en ook mensen die eerst onwennig reageerden, blijken zich thuis te voelen in de sfeer.
Thomas: “We willen een sfeer maken waarin iedereen zich welkom voelt, laten zien dat gothic ook gewoon een leuk feest kan zijn. We willen juist niet aan doelgroep-denken doen.” Alleen gothic-metal wordt vermeden bij het draaien. Nick: “Niet omdat het niet goed zou zijn, maar omdat het elders al genoeg aandacht krijgt. We willen ons richten op muziek die normaal niet zo in de spotlights staat.”
Naast een breed publiek is er überhaupt sprake van een brede opzet. In het cafégedeelte van Atak exposeert
iedere Crush-avond een andere kunstenaar. Enschede heeft via de AKI natuurlijk een breed aanbod, dat door posters actief gerekruteerd wordt, maar ook anderen komen aan bod. Ella heeft vanuit de organisatie de meeste kunstenaarscontacten, en is via haar website bezig om een eigen selectie van kunstenaars te presenteren. Zo stelde tijdens een eerdere Crush ook een Amerikaanse fotograaf zijn foto’s tentoon.
Deze avond is het beurt aan AKI-student Saygin Soher. Ondanks dat de scheefhangende presentatie van zijn fotomanipulaties niet de bedoeling blijkt, maakt het de werken meer tot een geheel. Soher’s kunst is enigszins voorspelbaar, in de stijl van Giger en futuristische SF-films. Eigenlijk verrast vooral zijn minder donkere werk, dat wel voorzien blijft van een onheilspellende lichtval.
Bij het selecteren van de kunstenaars wordt eerst gezocht naar het juiste gevoel die de werken moeten uitstralen, de precieze aansluiting met de gothic-muziek hoeft er niet te zijn. “Gothic-kunst bestaat ook helemaal niet” zegt organisator Nick, “voor ons is het in de eerste plaats een manier voor het krijgen van een goede sfeer”.
Ella en Thomas, die voor de aankleding zorgen, hebben nog ideeën genoeg. Zo denken ze voor volgende edities aan performances, fotografie en live muziek.
Ondanks dat het radioprogramma en de avonden in Atak los van elkaar staan, besteed het radioprogramma wel extra aandacht aan de avond. Zo is er de woensdag voorafgaand aan de Gothic Crush op de radio een interview met de kunstenaar die zal exposeren. Ook de muziek dient natuurlijk als opwarmer, hoewel op de radio ook minder dansbare muziek aan de orde komt.
De avond zelf vertoont inderdaad het brede publiek waarop gemikt wordt. Ook wat aankleding betreft is het niet heel stereotiep: De brede witte doeken breken de zaal open, en naast de gebruikelijke klimop en rode rozen prijken vrolijke oranje chrysanten. Ook qua kleding is het niet alleen zwart wat overheerst, maar lopen mensen in verwassen wit T-shirt naast mensen die een uur voor de spiegel gestaan hebben voor hun bestudeerde outfit.
Het maakt het ook makkelijk voor de DJ’s, die verrassende nummers kunnen draaien. Als je geen vastomlijnd publiek hebt, hoef je niet hit na hit te draaien maar telt alleen hoe dansbaar en pakkend een nummer is.
De volgende Gothic Crush is gepland voor 20 mei, dit keer weer met live-band: animAdverto.
Fotografie: René Damkot
Kleurrijke Gothicavonden in Enschedees Atak
Combinatie van muziek en kunst slaat aan bij breed publiek
Sinds september vorig jaar zijn de Gothic Crush avonden een regelmatig terugkerende factor in het Enschedese Atak geworden. Om de twee maanden, is de planning, komt er een avond met donkere muziek. De organisatie richt zich echter niet op een selecte groep liefhebbers maar beoogt een breed publiek. Een gesprek over hun aanpak en de uitwerking daarvan op de avond zelf.