Na een opwarmperiode tijdens Popronde, vierde de Amsterdamse band The Visual de release van haar debuut-EP ‘Translation’ afgelopen vrijdagavond in de Melkweg. De muziek van songwriter, gitarist en zangeres Anna van Rij is zeer persoonlijk, wat vooral is te merken aan haar songteksten.

Het aandachtspunt van het optreden is Anna's stem, die lijkt door de muziek heen te vloeien. Haar teksten gaan veel over geaardheid en relaties. Het nummer ‘Lost in Translation’ is hier een goed voorbeeld van: “A girl or a boy, do I need to choose. I try to find my way beside those two.” De videoclip van deze single wordt op het scherm achter de band geprojecteerd, vlak voordat ze het nummer beginnen te spelen. Er volgt een enthousiaste reactie uit de zaal. In de clip is te zien hoe Anna haar make-up over haar gezicht uitveegt, een beeldend statement, dat mooi gepaard gaat met het onderwerp. Het gitaarspel van Anna begeleidt de nummers met zowel raggende akkoorden als simpele melodieën. Samen met toetsenist Timon Persoon vormt ze de kern van de band. De chemie tussen het duo is duidelijk zichtbaar op het podium. Drummer Jochem van Rooijen heeft zich vrij recent bij de groep aangesloten, maar dat is aan het samenspel niet te merken.

'Voodoo Sound Man'

Het experimentele deel van de muziek van The Visual komt vooral van Timon. Hij omschrijft zich als de 'Voodoo Sound Man'. Het is volgens hem de bedoeling dat hij het publiek 'hypnotiseert', wat hem heel goed lukt. Met de samples die hij overal vandaan haalt, is hij verantwoordelijk voor de diverse sounds van The Visual. Zijn twee keyboards kunnen klinken als een klassieke piano, Hammondorgel, xylofoon en soms als iets volkomen ondefinieerbaars. De diversiteit in de nummers wisselt hij af met dronesounds, die hij aan het begin of einde van de nummers inzet. ‘Voodoo Sound Man’ is zeker een terechte titel.

Special guest

Het meest opvallende moment tijdens het optreden is het prachtige nummer Still The Same. Anna bespeelt de akoestische gitaar, terwijl special guest Hadewych van Gent op haar cello het nummer de meest memorabele van de avond maakt. De zaal wordt muisstil en stelletjes pakken elkaar beet.

Volgend jaar

Het publiek beloont The Visual na afloop met een enthousiast en groots applaus, gevolgd door een korte speech waarin Timon het publiek en de belangrijke mensen rond de band bedankt. Het voelt als een succesvolle afsluiter van het jaar. 2018 heeft nog veel meer in petto voor de Amsterdamse band; het volgende album wordt namelijk opgenomen in Brussel. Het is de bedoeling dat het album voller gaat klinken, door het met een grotere band op te nemen. Dat is iets om volgend jaar zeker naar uit te kijken.