“Het is goed om eindelijk weer thuis te zijn, we zijn te lang weggeweest”, is de opening van zanger Joshua Nolet deze avond. Het derde album van Chef’ Special ‘Amigo’ is uit en hometown Haarlem is de eerste plaats waar de band dat viert. Het is ook wel echt lekker thuiskomen met drie uitverkochte shows op een rij in de grote zaal van Patronaat.

Al vroeg in de avond staan er clubjes jonge meisjes voor de deur. De deuren gaan om 19:00 open en tot Chef' Special begint, draait de Haarlemse dj Guzz lekkere, tropische plaatjes. Om half 9 gaat het licht in de zaal uit en komt de band het podium op. Een gigantisch led-scherm licht de zaal op en na een intro op het scherm begint het eerste nummer van de nieuwe plaat ‘Because I Love You’. Het is nog even inkomen, maar vanaf het tweede nummer ‘Into the Future’ is het gedaan. Het publiek gaat los en je kan de zaal onder je voeten voelen trillen.

Het is duidelijk te zien hoeveel plezier de band erin heeft om op het podium te staan. Er is veel onderling contact, ze stralen alle vijf. Het beeld van gitarist Guido Joseph die met een grote glimlach op de muziek mee staat te bouncen, bevestigt het geheel.

De avond staat niet alleen in het teken van het nieuwste album, ook oudere nummers komen voorbij. ‘On Shoulders’ van het album Passing Trough zorgt voor even een beetje rust in de tent. Het is de stilte voor de storm, want tijdens de hit ‘Peculiar’ gaat de zaal weer los. Halverwege het nummer knallen er rookkanonnen. Vanuit het rookgordijn verschijnen twee trompettisten, die het zomerse nummer extra lading geven. Bij de intro van ‘Amigo’ laat basgitarist Jan Derks zijn bas even voor wat het is en gaat over op slagwerk. Samen met gitarist Guido zorgt hij voor een spannende sound. Later in het nummer verzorgen ze samen met toetsenist Wouter Heeren de backing vocals, wat erg lekker klinkt.

Tijdens de show gaat Joshua regelmatig even vooraan op het podium zitten. De jonge, vrouwelijke fans staan meteen met hun telefoons in de aanslag om foto’s te schieten. Het zou af kunnen leiden, maar Joshua gaat onverstoord verder met wat hij moet doen. Hij benoemt nog even twee meisjes vooraan, die zo ongeveer iedere show in Nederland vooraan staan.

Het einde van de show is bijna in zicht. Uiteraard kan ook de hit ‘In Your Arms’ niet ontbreken deze avond. De veel mensen in de zaal zingen mee. ‘Birds’ van het eerste album ‘One For The Mrs.’ lijkt het laatste nummer van de avond te zijn. De sfeer zit er goed in, het publiek deinst met de armen in de lucht en klapt mee. Toetsenist Wouter krijgt richting het einde van het nummer nog een solomomentje. Zijn geluid valt deze avond sowieso op en klinkt erg goed, maar hier laat hij nog even horen wat hij nog meer in zich heeft. Het is bijna jazzy.

Chef’ Special verlaat het podium, maar een show in het poppodium waar het allemaal begon voor de band, kan natuurlijk niet zonder toegift. De mannen komen terug met de blazers voor het nummer ‘Carnivore’. Halverwege het nummer springt zanger Joshua de zaal in en loopt zingend door het publiek. Hij vraagt het publiek door de benen te zakken. Om even later met z’n allen omhoog te springen voor een laatste energieboost deze avond, die er absoluut komt. Voor de tweede keer gaat de band weg en komt ze weer terug voor het allerlaatste nummer: een subtiele, gevoelige versie van het nummer ‘Amigo’.

Het publiek hoeft nog niet helemaal afscheid te nemen, want later staan de vijf mannen in het loading dock klaar voor een signeersessie. Met vrolijk uitziende gezichten nemen ze tijd voor een praatje met de fans. Op de achtergrond is de muziek van de band Radio Eliza te horen, die in het café speelt. Een lange rij fans wacht op een momentje met misschien wel de best lopende band van Nederland. Chef’ Special heeft zich vanavond weer bewezen en heeft het dak eraf geknald in hometown Haarlem.