Opgezwolle Tot Nu geeft geschiedenisles in Patronaat

In sneltreinvaart van 2001 tot nu

Jochem Boom ,

Patronaat heeft een naam als hiphoppodium hoog te houden. De afgelopen maanden kwamen Fresku, Father en De Jeugd van Tegenwoordig al voorbij. Vanavond staat vlak achter Rico & Sticks #opgezwolletotnu nog held in wording Sevn Alias op het programma en de komende maanden is hiphop ook alomtegenwoordig.

Niet zo gek dus dat het podium na de show in de Heineken Music Hall en thuisbasis Hedon aan de beurt is voor Rico & Sticks #opgezwolletotnu. De geschiedenis van de Zwollenaren is duidelijk te zien door de scheiding in het publiek. Er is een kern die al het oude materiaal op kan dreunen, maar ook een jongere generatie die via de zijprojecten en de nieuwe generatie Zwolse rappers kennismaakte met aanstichter Opgezwolle.

Na drie kwartier is het grootste deel van Eigen Wereld en Vloeistof voorbij gekomen. We maken een foto van de setlist; maar 15 nummers? Nee, we komen er achter dat daarnaast nog een hele pagina volstaat. Er komen vanavond maar liefst 33 nummers voorbij uit het hele oeuvre van Opgezwolle én alle zijprojecten. Dat wordt allemaal in net geen twee uur gepropt en dus is het tempo is genadeloos.

Hoewel de grote zaal vanavond weinig kruit nodig heeft om te ontploffen ­‑ dat gebeurde al toen aan het begin Gekkenhuis werd ingezet ‑ zijn meesteropruiers Big2 en O-Dog vanavond meegekomen om de boel op te stoken. Ze doen een aantal singles van de Fakkelbrigade-samplers en verdwijnen weer naar de achtergrond.

Voor oudgediende Kubus is een grotere rol toegelegd. Kubus verzorgde de productie in de tijd van Buitenwesten en vanavond geeft hij een lesje hiphopbeats op de modulaire synth. Een welkome afwisseling én adempauze. Maar de aandacht verslapt, waarna de vraag ‘strikken jullie je veters?’ een stuk minder impact heeft. Uiteindelijk slaat alsnog de vlam in de pan en vliegt er voor het eerst bier door de lucht.

Kubus’ moddervette beats, die doordrenkt zijn van lage tonen, hebben nog steeds de meeste impact en brengen de zaal naar een volgend kookpunt. Rico laat zich hier met zijn razendsnelle flow op z’n best zien. Of zoals hij zelf zegt: "Je komt never op mijn level". Muzikaal het minst interessant is het blokje van diezelfde Rico met de reggaesongs die hij samen met A.R.T uitbracht in 2014. De niemendalletjes vallen in het niet bij de lyricale kunsten die Rico even eerder tentoongesteld heeft in tracks als De Freak de Flow.

Uiteindelijk eindigt het spektakel na een kleine twee uur met twee publieksfavorieten. Opeenvolgend het onmisbare Hoedenplank en het naar thuisbasis Zwolle verwijzende Verre Oosten. De enige vraag die door blijft sudderen nu deze reünietour officieus al een paar jaar gaande is: wanneer komt er nieuw werk?