Haarlem, muziekstad met potentie op alle fronten

Dertig jaar Patronaat gevierd met lokaal geweld

Nadieh Bindels ,

Het Haerlemsche Helden Festival is een jaarlijks terugkerend evenement in het Patronaat, waarbij de stad laat zien wat voor muzikaal talent ze in huis heeft. Met vier zalen en een uitgebreide programmering, van landelijk bekende bands als Chef’Special en Baskerville tot en met beginnende bands, alles komt samen op deze avond. We maken een rondgang langs enkele interessante acts.

In de donkerte van het Patronaat Café bloeit een ware jaren 70-vibe op, waar Andy Warhol zich absoluut in zou vermaken. De programmering in het café is dan wel op de undergroundscene van Haarlem gericht, toch is het opmerkelijk dat deze invloeden zo sterk terugkomen bij veel relatief jonge Haarlemse muzikanten.

Tony Clifton trekt onze eerste aandacht. Drie jonge gasten die de weg van heerlijke punkrock zijn ingeslagen. De drummer zingt met een rauwe en volwassen stem, die je niet zou verwachten van een jongen bij wie de baardharen op één hand te tellen zijn. Muzikaal gezien is het redelijk eenvoudig, maar ook dat heeft zijn charmes. Het is wel een beetje jammer dat alle drie de jongens er compleet in hun eigen wereldje staan en de interactie onderling en met het publiek ver te zoeken is.

Toevalsband White Nose maakt geoefende indruk
“We zijn een beetje een toevalsband. We spelen ook allemaal in andere bands en elke keer als we spelen is het de laatste keer, maar toch niet.”, is wat drummer Guido Elshof vertelt. Hopelijk was dit niet de laatste keer, want deze rock ’n roll band met 60’s en 70’s invloeden komt over als een prima formatie. De muzikanten zijn goed op elkaar in gespeeld en geven elkaar de ruimte. De drumsolo’s zijn sterk en goed getimed. De stem van de leadzanger en de tweede stem sluiten qua geluid goed op elkaar aan. Al doet de zanger af en toe vermoeden dat hij iets met zijn stem doet, wat niet helemaal binnen zijn natuurlijke sound past.

In de kleine zaal gaat het helemaal los bij punkband Orgaanklap. De vier mannen staan vanaf het eerste nummer al halfnaakt op het podium en als het even kan, gaat er nog meer uit. Ze weten goed hoe ze hun publiek gek moeten maken en doen dat ook van harte. Besmeurd met nepbloed, tongzoenend, elkaar nog net niet aftrekkend: het kan en mag allemaal. De teksten hebben simpele onderwerpen als liefde, seks en gedumpt worden. Muzikaal gezien is het ook niet heel ingewikkeld, maar zeker punk.

“Mensen hoeven ons geen goede muzikanten te vinden. Ik ben ook meer een entertainer dan een zanger”, vertelt Jeff Tropicana, voorman van de band. “We doen het simpel, hard en hebben ook niet echt een boodschap. We doen het voor het publiek, als zij het tof vinden, vinden wij dat ook.”

Floris Bates & The Rented Friends opvallend sterk
Deze show is toch wel dé verassing van de avond. En een show is het zeker! Floris Bates, de voorman van de band is een geboren entertainer en schaamt zich voor niets of niemand. Dit in combinatie met zijn stemgeluid, wat zowel in hoge als lage tonen zuiver is, maakt hem een artiest met potentie. De muziek is psychedelisch en experimenteel. De teksten lopen erg uiteen, zijn een tikkeltje vreemd, maar zeker oprecht. De artiesten staan lekker in hun eigen wereldje op het podium, maar daar lijdt het optreden helemaal niet onder. Het versterkt juist de sfeer en de psychedelische vibe.

Het publiek in het Patronaat krijgt een lekker ruige en muzikale avond geserveerd. Haarlem herbergt veel artiesten met potentie. Dat maakt het Haerlemsche Helden Festival 2014 tot een geslaagde editie.