Club 3voor12 Noord-Holland: Sloehand, verbonden door de blues

Een cocktail die je bij voorkeur drinkt in een rokerige bar

Bente Schreurs ,

Het kiezen van een goede bandnaam is zo gemakkelijk nog niet. Je moet uniek zijn, pakkend en goed te googelen. Je wilt natuurlijk niet dat mensen over hun toetsenbord struikelen tijdens het opzoeken van je muziek. De drie bands die aankomende donderdag te horen zijn op Club 3voor12 N-H in Podium Victorie voldoen aan deze eisen, maar roepen wel de vraag op: wat bedoelen de bandleden nu eigenlijk met deze naam?

Zo zijn de mannen van St. Tropez geïnspireerd door – drie keer raden – St. Tropez. Waarom? Dat wordt duidelijk op het nieuwe titelloze album. De leden van Go Back to The Zoo waren er helemaal klaar mee en reïncarneerden als St. Tropez, een plek die voor hen symbool staat voor een ideaal, voor vertrekken uit een saaie omgeving naar een plek die je echt boeit. En dat deden ze. De naam van het rockduo Storksky komt van stork, het Engelse woord voor ooievaar. In een interview met 3voor12 Limburg vertelt oprichter Michiel Claessen dat veel teksten geschreven zijn vanuit vogelperspectief – vandaar de snavelmaskers.

Hoe zit het dan met Sloehand, de bluesband uit Heerhugowaard? Zij zijn net begonnen, hebben nog geen website, nog geen EP en alleen op Soundcloud is een reeks nummers te vinden. Hoe kwamen zij bij hun naam? Sloehand komt van Sloehand Jackson, een cocktail gemaakt van de likeur sloe gin. Een cocktail die je bij voorkeur drinkt in een rokerige bar, met een sigaar in je hand, luisterend naar... juist, de blues.

Zanger Hugo den Hartog zingt met zijn lage stem diepgaande nummers, die door de dynamische gitaarsolo's en meeslepende mondharmonicasessies een geluid creëren dat doet denken aan The Band of Gypsys, Gary Clark Jr. en bij vlagen aan Pearl Jam. Dit is allemaal te danken aan een jamsessie in het Amsterdamse café Skek. Gitarist Luuk Nieuwkoop: ''Terwijl ik met iemand stond te praten, onderbrak Hugo me. Hij hoorde het woordje blues. We gingen samen jammen en spraken daarna af dat als één van ons een bluesproject zou beginnen, hij de ander zou bellen. Toen Luuk een band aan het samenstellen was voor zijn afstudeerproject aan het Art & Entertainment College, was dat moment aangebroken''.

Vanwaar die nadruk op de blues? Dat heeft vooral te maken met de muzikale bagage die de jonge mannen meekregen. Zanger Hugo moest elk jaar met zijn vader mee naar Jazz in Duketown (Den Bosch) en was groot fan van The Blues Brothers. Al een tijdje heeft hij zijn eigen achtkoppige formatie Straight from the Fridge en speelt hij in een Arctic Monkeys tributeband. Ook drummer Gijs Hameete kwam door zijn vader in contact met muziek, die veel naar Led Zeppelin en Dire Straits luisterde. De ouders van bassist Joost zijn beiden muzikaal. Zelf speelde hij in verschillende stijlen. Rock, funk, psychedelisch, indie. Maar, zo zegt hij: ''Alle stijlen stammen af van de blues''.

Toch gaan de liedjes niet allemaal om liefdesverdriet, ellende en nostalgie. Waar nog meer over? Luuk: ''We schrijven ook wel eens songs over familieleden. Zo is er een nummer dat gaat over een tante die een vogelspin aan een vuurpijl wilde afschieten''. Welk specifiek nummer dit is, is nog een verrassing.

Wie weet horen we het donderdagavond 8 september in Victorie Alkmaar. Het dak mag er af.