Spektrum XL bestaat 10 jaar

En dat wordt gevierd met een hele dikke line-up

Nadieh Bindels ,

Al tien jaar organiseert Spektrum XL drum ’n bass-feesten in samenwerking met poppodium Patronaat. De mannen die achter deze feesten zijn Boudewijn Kustner, René Spaanderman en Daniël Nagelkerke. Zo’n vijf keer per jaar trekken ze de grote zaal van Patronaat vol met hun danceconcept. Hoe krijgen ze dat iedere keer voor elkaar? En dat al tien jaar lang? Tijd om eens met deze mannen te babbelen over het succes van drum ’n bass en hun concept.

Tien tot vijftien jaar geleden waren drum ’n bass-feesten alleen underground te vinden, maar tegenwoordig kom je ze op veel plaatsen tegen. En ook het aantal vertakkingen binnen het genre is flink gegroeid. Het idee van de mannen van Spektrum XL is om het inmiddels brede spectrum aan drum ’n bass-genres een podium te bieden, om zo een breed publiek te dienen. Van beginnende artiesten tot de grote namen, ze krijgen allemaal een mogelijkheid om te laten zien wat ze in huis hebben. Ze zoeken met z’n drieën de artiesten uit die worden geboekt. De mannen kijken naar wat op het moment hot is, vragen mensen binnen hun eigen netwerk en vliegen artiesten in die alleen voor Spektrum XL naar Nederland komen.

René is drum ‘n bass-man van het eerste uur en zit vanaf het begin bij de organisatie. "Ik draaide met de organisatie Feature Research op drum ’n bass-feesten in verschillende steden. Okko, de oud programmeur van Patronaat, wilde een nieuw concept. En in samenwerking met hem zijn we tien jaar geleden Spektrum gestart in de kleine zaal. Het sloeg zo goed aan dat we de daarop volgende edities in de grote zaal konden doen. Sindsdien heet het concept Spektrum XL. Met Feature Research gebeurde niet zo veel meer, maar ik ben in samenwerking met Patronaat verder gegaan. Boudewijn flyerde voor ons en draaide zelf. Hij raakte steeds meer bij de organisatie betrokken en is er langzaam ingegroeid. Daniël deed eerst de marketing voor Patronaat en werd later programmeur, sindsdien doen we het met zijn drieën."

Van poppy tot duister
De populariteit van drum ’n bass ging in golven, maar de afgelopen jaren lijkt de aanhang redelijk steady te groeien. Spektrum XL past de programmering aan naar wat er speelt in het wereldje. In de tijd dat dubstep erg populair was stonden er dubstep-dj’s op het programma en nu de meer toegankelijke en melodieuze drum ’n bass het goed doet, wordt daar op ingespeeld. "Dat is het leuke van dit genre", vertelt Boudewijn. "Het is zo breed en varieert van heel poppy tot heel duister. Op die manier trek je een harde kern die het allemaal heel leuk vind, maar ook een doelgroep die heel erg varieert."
 
De kosten voor de programmering zijn in de afgelopen tien jaar flink gestegen, maar ook met mooie resultaten. Daniël doet als programmeur soms spannende investeringen in een act die nog niet zo bekend is en dan toch heel goed aanslaat bij het publiek. Zo zijn acts die een paar jaar geleden nog niet heel bekend waren, inmiddels headliner van een avond.
 
Dit jaar viert Spektrum XL, als één van de langstlopende drum ’n bass-organisaties in Nederland, haar tienjarig bestaan met een line-up waar menig volger blij van wordt. Voor de komende edities staan grote namen als Pendulum en Netsky op het programma. En als we de heren mogen geloven, zal dat niet het enige zijn waarmee het publiek dit jaar wordt verrast. "We zijn druk bezig met de volgende edities dit jaar. Niet iedere act komt zo maar naar je zaal toe, bij sommigen moet je er jaren achteraan zitten. Maar nu wij zo lang bezig zijn, hebben we een naam opgebouwd en dat maakt dat we grote namen binnen kunnen halen."
 
 
Voor het tienjarig bestaan hebben ze een mix gemaakt van tracks die de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen.