Geslaagd openingsweekend nieuwe zaal van De Bakkerij

Poppodium Castricum boort nieuw publiek aan

Jelle Schotanus ,

Een nieuw hoofdstuk breekt aan in de lange geschiedenis van De Bakkerij in Castricum. De alternatieve kroeg bestaat al 41 jaar en is meerdere malen van locatie gewisseld. Nu is er een nieuwe zaal. Het duurde vier jaar eer deze er was. Wat is er veranderd? Wat is er nieuw? 3voor12 ging langs tijdens het openingsweekend, proefde sfeer en sprak met Hester Jonk, vicevoorzitter van De Bakkerij.

Sinds De Bakkerij in 2009 verplaatst is naar de huidige locatie aan de Dorpsstraat, is er al een gebrek aan ruimte. Het pand was krap en er was amper ruimte om een goed podium kwijt te kunnen. Ook waren er problemen met het geluid. Het pand was zo slecht geïsoleerd dat de bandjes niet harder mochten spelen dan het geluid van een druk restaurant. “Het pand was totaal niet geluiddicht, we hebben heel veel geld moeten uitgeven aan het isoleren van het pand”, vertelt vicevoorzitter Hester Jonk. Ze moesten werken met een geluidsbegrenzing van 78 decibel en de bands konden amper spelen met een akoestisch drumstel.

“Dat is best heftig geweest. Omdat er minder geprogrammeerd werd naar de smaak van het publiek, liepen de bezoekersaantallen terug en hierdoor wilden mensen ook minder graag vrijwilligen”. De organisatie van De Bakkerij is sinds de geluidsbegrenzing meteen aan de slag gegaan met het regelen van een nieuwe zaal. Omdat het aanvragen en afgeven van de vergunningen een lang proces was, is er in de tussentijd in de oude ruimte veel aan isolatie gedaan. Het resultaat was dat het geluid nog steeds niet echt hard kon.

Oplossing in nieuwe zaal
De nieuwe zaal bevindt zich achter de kroeg, op de plek waar eerst een tuin zat. De zaal is compleet geïsoleerd en sluit goed af. Rondom het pand is het geluid maar zacht te horen en in de omgeving is er niets van te merken. Volgens Hester waren de omwonenden niet blij met de komst van een nieuwe zaal omdat zij bang waren voor geluidsoverlast. Ze hebben zelfs samen in de rechtszaal gestaan, maar omdat er goede isolatie is beloofd ging het toch door. De zaal heeft een podium dat bestaat uit verschillende podiumdelen, zodat deze met verschillende afmetingen op verschillende plaatsen kan worden neergezet. De zaal is 72 m2 en dus niet zo groot als lokale zalen als de FLUX in Zaandam of Victorie in Alkmaar, maar zeker een goed alternatief.

Het openingsweekend
Voor de opening van de nieuwe zaal stond een speciaal openingsweekend op de planning. Veel kleine en grotere lokale bands kwamen op de eerste vrijdagavond en zaterdag van oktober spelen op het gloednieuwe podium. In Castricum staat De Bakkerij bekend als de alternatieve kroeg waar de harde bands spelen. De Bakkerij wil graag van dit ruige imago af en programmeert daarom een breed programma aan verschillende genres, van ‘over de top’ glamrock tot funk. Het is echter wel te zien dat het standaard publiek van De Bakkerij van de hardere muziek houdt.

In de week voor de opening was het nog maar de vraag hoe de zaal zou klinken, het galmde en er was over het algemeen geen mooie akoestiek. Gelukkig is er met de plaatsing van de bar en het podium veel veranderd en met een volle zaal is de galm niet meer te horen. Qua publiek had De Bakkerij het op vrijdagavond, de eerste avond in de nieuwe zaal, goed voor elkaar. Natuurlijk waren de vaste klanten allemaal aanwezig, maar de opening van de nieuwe zaal had duidelijk meer mensen getrokken. De zaal stond rond tien uur al erg vol en er kwamen alleen maar meer mensen bij toen Het Brein Dat Kwam Uit De Ruimte begon te spelen.

De band maakt experimentele punk met ska en electro invloeden. De bassist en drummer zijn geweldig op elkaar ingespeeld en de chaotische maar geniale synthesizer voegt erg veel toe. Met teksten vol humor speelden ze een leuke live set waar veel mensen erg enthousiast over waren.

Na Het Brein Dat Kwam Uit De Ruimte speelde Rectum Raiders. De band is sterk te vergelijken met de Haarlemse groep Orgaanklap. Met hun ‘glammetal’ en hun energieke live show speelt de band door het hele land. De bandleden zagen eruit als seksslaven en spuugden komkommer uit over het publiek. De heren maakten er een grote show van. Het geluid was over de hele avond wisselvallig te noemen. Het volume was bij sommige bands te hard, bij anderen goed maar ook soms te zacht.

Tourbus Bazzookas trekt aandacht
De zaterdag kwam wat langzamer op gang. Rond tien uur was het nog erg rustig en rond elven begon het publiek een beetje binnen te druppelen. In een halflege zaal speelde op de vroege avond wel al Wakepoint, een energieke hardcore punk band uit Alkmaar. Geïnspireerd door onder andere The Prodigy en Enter Shikari maakt de band van iedere show een feestje. Je ziet dat de band, zelfs met een halflege zaal, geniet van het spelen en ze gaan helemaal los. Hoogtepunten van de avond waren toch wel Ten-Hut en de Bazzookas. Ten-Hut maakt dansbare funk met duidelijke elementen van wereldmuziek en Balkan. De Bazzookas zijn vooral bekend van hun energieke liveshow. De band speelt Nederlandstalige ska en heeft als bekendste nummers Idewegger en Jij Stinkt!. Je kon zien dat het publiek tijdens Ten-Hut los begon te komen en tijdens de Bazzookas was het helemaal feest. De band was met hun grote tourbus een paar uur van tevoren aan komen rijden en had deze recht voor de kroeg geparkeerd, wat zorgde voor vreemde blikken van voorbijgangers.

Als De Bakkerij het voor elkaar krijgt om ieder weekend zoveel enthousiast publiek te trekken, is de nieuwe zaal zeker een succes. Wat De Bakkerij nodig heeft is goede promotie en een scherpe programmering, dan zullen ze zeker meer publiek aantrekken als voorheen.