The Kik: "Het is belangrijk dat je niet in shirt en spijkerbroek op het podium staat"

The Kik, Manifesto Hoorn, zaterdag 9 februari, 21:00 uur

Pim Brasser ,

De Rotterdamse band The Kik lijkt zo uit de jaren zestig gestapt. Het recept bestaat uit een sixties-pak, een retro zonnebril en beatmuziek. Vermeng dit met een ongebreideld enthousiasme en je hebt The Kik. Vorig jaar kwam hun volledig Nederlandstalige album Springlevend uit, en sindsdien is de band niet meer te stoppen: The Kik stond op Lowlands en is momenteel huisband bij De Wereld Draait Door. Wij spreken met zanger Dave von Raven over zijn concerttips, The Beatles en het buitenland. 9 februari staat The Kik in Manifesto Hoorn.

Wat is je tip uit de concertagenda van Noord-Holland?
Jacco Gardner doet 10 februari een instore in Concerto Amsterdam. Ik hoorde hem een jaar of vijf geleden voor het eerst spelen als helft van het duo The Skywalkers. Dat klonk leuk, het was een beetje garage-achtig. Toen ik laatst zijn soloplaat hoorde was ik heel erg verrast. Het is echt een sixtiesalbum geworden, of dat is in ieder geval wat ik erin hoor. Ik was wel meteen benieuwd hoe hij zulke complexe muziek live zou gaan brengen. Vorige maand zag ik hem op Noorderslag, en ik werd alweer verrast. Het was echt geweldig, hele mooie muziek. Zonder enige twijfel valt mijn keuze dus op Jacco. Hij zit trouwens niet in ons vaarwater hoor. Wij zijn vooral van de vroege jaren zestig, terwijl Jacco zich juist laat inspireren door de sunshinepop van de latere jaren zestig.

Zou het kunnen dat The Kik net als Jacco Gardner ook een plaat gaat maken dat gericht is op de latere jaren zestig?
Ik maak gewoon de muziek die ik zelf het liefst wil maken. Ik denk van tevoren niet na over hoe de plaat moet gaan klinken, de stijl van het album vormt zich automatisch tijdens het schrijfproces. Op Springlevend staan trouwens ook dingen die al nooit op een plaat uit 1964 hadden kunnen staan. Het is dus zeker niet zo dat we alleen maar uit het vaatje van de vroege jaren zestig tappen. Maar als je zelf beweert dat je alleen maar beat maakt, gaan mensen dat op den duur ook geloven. Eigenlijk richt The Kik zich voor een deel dus al op de late jaren zestig.

Heb je nog een tip?
New Cool Collective speelt 23 februari op HELEMAAL MELKWEG. Naast beat staat er in mijn platenkast namelijk ook veel jazz. New Cool Collective is ook een band waar je als popliefhebber vrij makkelijk naar kunt luisteren. Daarnaast vind ik Benjamin Herman een aardige gozer. De band ziet er ook altijd goed uit. Ik vind het belangrijk dat je niet in shirt en spijkerbroek op het podium staat.

Is die liefde voor jazz ook terug te horen in het werk van The Kik?
We hebben met Springlevend gewoon een enthousiaste plaat gemaakt met leuke nummertjes erop. Maar onze drummer Ries Doms is helemaal gek van jazz. Ik denk dat er in de toekomst dus wel jazzinvloeden in ons werk zullen sluipen.

Wat vind je eigenlijk van Doe Maar? Zou je misschien een keer met ze samen willen werken, aangezien ze ook Nederlandstalig zingen?
Ik vind Henny Vrienten een heel goed liedjesschrijver. Doe maar is samen met Armand en Boudewijn de Groot één van de weinige Nederlandse acts die heel dicht bij de spreektaal blijven. Dat is wat mij heel erg aanspreekt in die liedjesschrijvers. Het lijkt me dan ook heel leuk om een keer samen te werken met Doe Maar. Misschien is het wel wat hoog gegrepen, maar ik houd me in ieder geval aanbevolen.

Hebben jullie een internationale ambitie? Want dat wordt lastig als je in het Nederlands zingt.
We hebben helemaal geen internationale ambitie. Wel gaan we dit jaar een Spaanse tour doen van twee weken. Het interesseert die Spanjaarden niet of je in het Engels of in het Nederlands zingt, want Engels verstaan ze toch niet. Maar ik vind Nederland groot genoeg hoor. België zou misschien nog leuk zijn. De Jeugd van Tegenwoordig doet het daar ook heel goed. In België zijn er ook meer mogelijkheden op de radio. In Nederland schijt een zender als 3FM bijvoorbeeld in de broek om ons te draaien. We klinken te ouderwets, maar ondertussen zijn we wel weer zo modern en gewaagd dat ze het niet durven te draaien. Bij een Belgische zender als Studio Brussel kan wat dat betreft veel meer. Maar misschien vinden zij het dan weer irritant dat ik met een Rotterdams accent zing.

Hoe blijven jullie scherp voor kleinere optredens zoals in Manifesto?
Wat we het liefste doen is live spelen. Ook voor kleine optreden gaat het dus redelijk automatisch. Ik vind elk optreden eigenlijk even leuk. Als we lachend op het podium staan denken veel mensen dat we onze rol spelen, maar dat is niet zo. We hebben het gewoon ontzettend naar ons zin.

Wat maakt jullie als sixtiesbandje nu nog relevant?
Onze kracht is vooral het enthousiasme dat we uitstralen. Daarnaast hebben onze teksten weinig met de jaren zestig te maken. Als ik over een meisje zing, dan gaat dat niet over een meisje uit 1965, maar over een meisje uit 2013. Als je muziek uit de jaren zestig combineert met teksten van nu, dan heb je The Kik.

Welke band uit de jaren zestig is je grootste inspiratie?
Dat is dan toch wel The Beatles. Ik vind eigenlijk hun gehele oeuvre goed. Alleen van The White Album ben ik niet zo'n fan. Er staan een aantal goede nummers op, maar hij duurt wat te lang. Ze hadden er beter een enkel album van kunnen maken, dan was het een stuk beter geweest.


Wie is je favoriete Beatle?
Ik twijfel altijd tussen John Lennon en Paul McCartney. McCartney is wel de beste liedjesschrijver. Ik vind al het solowerk van Lennon eigenlijk zwaar tegenvallen, terwijl Paul McCartney nog een aantal goede soloplaten heeft gemaakt. Maar het komt er eigenlijk op neer dat de combinatie van The Beatles gewoon heel goed was. Ik keek laatst een paar interviews terug, en dan zie je dat John Lennon vooral heel belangrijk was voor het imago van The Beatles. Vooral Lennon had een geweldig gevoel voor humor en zei alles wat hij wilde.

Ben je bang dat er net als bij The Madd een moment komt dat je The Kik zat bent?
Wij gaan door zolang het leuk is. We willen graag een nieuwe plaat maken, maar daar hebben we nu geen tijd voor. Dat is niet erg, want touren en spelen bij De Wereld Draait Door is hartstikke leuk. Of het saai wordt heb je toch vooral zelf in de hand. Als je jezelf steeds opnieuw blijft ontdekken en je hebt het naar je zin met zijn allen, dan kan je het lang volhouden.

TE ZIEN: The Kik, Manifesto Hoorn, zaterdag 9 februari, 21:00 uur