The Hype is niet meer: "Er is gewoon te veel verschil van inzicht"

Zanger Yorick van Norden gaat solo verder

Pim Brasser ,

Vorige week zaterdag gaf The Hype hun laatste concert in Patronaat. Naar aanleiding van de break-up spraken wij uitgebreid met zanger Yorick van Norden. In het eerste deel van het interview keek Yorick uitgebreid terug op zijn tijd bij The Hype. Hij vertelde onder andere over de vele wisselingen van bassist en de problemen bij het mixen van het debuutalbum. Waren dit de redenen om te stoppen, of speelden er nog meer dingen mee? En wat zijn eigenlijk Yoricks toekomstplannen? Dat lees je in dit tweede en laatste deel van het interview.

De bezetting
De vele wisselingen in samenstelling van de band hebben zeker meegespeeld in de beslissing om te stoppen. "We waren minder één groep. Elk bandlid werd steeds beter in het bespelen van zijn eigen instrument, maar het probleem was dat we als band wat mij betreft niet meer beter werden. Je moet als band altijd blijven groeien, en bij ons was de rek er op een gegeven moment gewoon uit. De gedeelde visie en het idee dat we samen iets neer wilden zetten ontbraken ook. Dit is zeker de hoofdreden geweest om te stoppen.

Succes?
Met het uitkomen van de debuutplaat en single 'Do You Know?' had The Hype voor het eerst landelijk succes. Het is op zijn minst opmerkelijk dat de band vervolgens besluit om te stoppen. Yorick ziet het dan ook anders: "Het was best een succesje, maar niet een enorm succes. We hebben zo veel jaren gewerkt aan ons debuut en zo lang gewacht, dat de reactie van het publiek wat tegenviel voor ons. Ik denk dat dat vooral kwam doordat het momentum eigenlijk al een beetje weg was. Misschien viel het wel vooral tegen door ons eigen verwachtingspatroon". Yorick benadrukt ook uitdrukkelijk dat hij er geen negatief verhaal van wil maken: "Ik realiseer me ook wel dat we in de ogen van veel andere bands al iets heel begerenswaardigs bereikt hebben met 'Do You Know?'. Het is geweldig dat die single werd opgepikt door 3FM en dat ons debuutalbum het in het begin ook leuk deed. En toch, het blijft jammer dat we daarna niet een groter publiek hebben weten te bereiken."

Daar komt bij dat Yorick niet helemaal tevreden was met het debuutalbum zelf. "Ik sta nog steeds volledig achter de plaat qua liedjes en arrangementen. Sommige liedjes zouden alleen wat minder vol kunnen, zonder al die toeters en bellen. Maar vooral qua productie is de plaat niet geworden wat het had kunnen zijn. Het is wat te gelikt geworden. Ik wilde veel meer klinken als jonge honden die spelen alsof hun leven er vanaf hangt."

De break-up
In de zomer van 2012 had The Hype een bespreking over de toekomstplannen. Toen iedereen een mail stuurde met daarin hun eigen toekomstvisie voor de band, bleek dat die plannen nogal uiteen liepen. "Sommige mails waren simpelweg niet verenigbaar. De één wilde bijvoorbeeld de sixtiesroots loslaten en meer wat gaan doen met dance, terwijl de ander die sixtiessound juist wilde uitdiepen. Er was zo veel verschil van inzicht, dat we er gewoon niet uit zouden kunnen komen". Toetsenis Dennis heeft toen als eerste besloten om ermee te stoppen. Yorick heeft vervolgens dezelfde beslissing genomen.

De toekomst
"We hebben in de zomer van 2012 al besloten om te stoppen. Daarom is het eigenlijk ook raar dat ik nu zit te vertellen over het hoe en waarom. Ik ben daar zelf al helemaal niet meer mee bezig, omdat het al zo lang geleden is. Het is voor mij dus ook geen emotioneel onderwerp. Ik vind het ook wel prettig dat ik nu alweer concrete plannen voor de toekomst heb en daar al mee bezig ben. Als journalisten nu vragen naar mijn toekomstplannen, kan ik ze daar een concreet antwoord op geven."

Afgelopen maanden heeft Yorick een akoestische try-outtour gedaan voor zijn soloproject. Hij heeft ook al nieuw materiaal. "Omdat het zo lang duurde voordat de plaat van The Hype uitkwam, heb ik van de afgelopen jaren nog veel materiaal liggen. Sinds we gestopt zijn van de zomer ben ik ook veel gaan schrijven. Ik heb echt tientallen nummers liggen. Ik ben op dit moment met verschillende producers aan het praten om van de zomer te gaan opnemen." Op Facebook heeft Yorick ondertussen bekend gemaakt dat hij in mei samen met Excelsior-producer Frans Hagenaars de studio in duikt. Ze zijn momenteel druk bezig met het aantal nummers terug te brengen van meer dan dertig naar een stuk of vijftien.

Zal het solomateriaal in het verlengde van het geluid van The Hype liggen? "Op een bepaalde manier wel ja, want bij The Hype schreef ik de meeste nummers en was ik de zanger. Dat is natuurlijk niet veranderd en je zult het ongetwijfeld terughoren. Maar ik blijf me ook ontwikkelen als schrijver en muzikant. Het grote verschil is dat als je een vijfkoppige band hebt die vooral gericht is op live spelen, je altijd gebonden bent aan hun instrumenten. Als ik nu een mooi akoestisch liedje heb, dan kan ik ook beslissen om alleen gitaar en zang te gebruiken. Als ik juist keiharde rock-'n-roll wil maken dan kan dat ook. Doordat ik niet gebonden ben aan een bepaalde bezetting, heb ik veel meer vrijheid in mijn composities. Spelen in een band is toch altijd een compromis. In een team werken maakt de muziek natuurlijk vaak beter, maar niet altijd. Het is fijn dat ik nu met iets kan komen wat dichter bij mezelf staat. Ik hoop dat het een plaat wordt met meer karakter, eentje die goed laat zien wie ik ben."

Dus gaat het nu weer vier jaar duren voordat de plaat uitkomt? "Zeker niet, dat duurde allemaal veel te lang en mijn keuze en tactiek was het niet. Ik wilde eerst in het persbericht zetten dat ik aan het eind van het jaar met mijn plaat hoop te komen, maar daar heb ik toch vanaf gezien. Als ik één ding heb geleerd van The Hype, dan is het dat je beter geen tijd kan noemen, want het kan altijd langer duren. Toen heb ik er dus van gemaakt dat ik later het jaar de studio in ga. Het kan dus zijn dat de plaat aan het eind van het jaar al uitkomt, maar pin me er niet op vast. Ik heb in ieder geval wel de intentie om snel knopen door te hakken. Aan de andere kant wil ik ook niet overhaast te werk gaan: het moet vooral goed gebeuren. Ik heb diep van binnen wel enorme haast, maar dat komt vooral omdat ik er enorm veel zin in heb."

TE ZIEN: Yorick van Norden, Lichtfabriek Haarlem, dinsdag 16 april, 16 uur (gratis) / Café 't Kantoor Haarlem, maandag 20 mei, 20 uur (gratis) / Alle 13 Dood, Witte Theater, vrijdag 24 mei, 21 uur