Démira: 'Ik ben heel erg bang dat ik over een jaar out of the picture ben'

Démira Jansen, Lunchroom Anne & Max, vrijdag 15 november, 20:00 uur

Jochem Boom ,

Eén van de laatste steden die de Popronde aandoet is Alkmaar. Aanstaande vrijdag treden meer dan dertig artiesten op in verschillende cafés. Démira Jansen is waarschijnlijk de jongste. Toch vergaarde ze al heel wat bekendheid met haar deelname aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Ze vertelde ons alles over deze ervaring en haar toekomst.

Hoe was het om mee te doen aan De Beste Singer-Songwriter Van Nederland?
Het was soms best hectisch, maar wel heel leuk. Het voelde voor alle muzikanten als een boost om ons talent aan een groter publiek te laten zien. Doordat ik zo jong ben was het nog wel lastig om deelname veilig te stellen. In eerste instantie mocht ik eigenlijk nog niet meedoen vanwege de leerplicht. Uiteindelijk is dat toch goedgekomen.

Je bent nog jong, was het je eerste ervaring op een podium?
Het spelen met publiek en media was niet nieuw. Toen ik negen was heb ik meegedaan aan het Junior Songfestival. Nu denk ik: 'oh nee, wat vreselijk dat je nog steeds de Youtube filmpjes kan zien.' Het heeft me wel veel geleerd over muziek maken en ook het werken met camera’s en televisie. Je ziet een beetje hoe het wereldje in elkaar zit.

De deelname was dus niet out of the blue. Ik weet al heel lang wat ik het liefste wil, namelijk muziek maken. Dat dit bij mij hoort wordt ook steeds bevestigd door de lieve reacties die ik krijg en doordat ik nog steeds continue heel erg getriggerd word door alles wat met muziek te maken heeft.

De televisieprogramma’s waar je aan meedeed neigen naar showbiz boven muziek. Waar sta jij?
De Beste Singer-Songwriter van Nederland was dit seizoen misschien iets commerciëler dan het vorige, maar nog lang niet zo erg als het Junior Songfestival. Het beeld dat mensen bij singer-songwriters hebben was dit jaar inderdaad wel minder vertegenwoordigd. Michael Prins is dan de échte singer-songwriter. Ik vond het juist leuk dat een rockende Lucas Hamming naast een super poppy iemand als Jasper Mook staat. Het is zo breed, waarom zou het moeten blijven bij iemand met een gitaar of piano en rustige liedjes zingt.

Als je zelf schrijft, muzikant bent en een groter publiek zoekt is dit het beste programma. Veel beter dan een X-factor of The Voice of Holland. Ik heb heel bewust gekozen om hieraan mee te doen. Als je het helemaal op jezelf doet duurt het lang voordat je ergens komt. Ik ben heel ongeduldig. ik wilde niet stil blijven staan.

Is er voor jou iets veranderd na je deelname?
De boekingen gaan wel goed nu. Dat gaat inmiddels wel in sneltreinvaart, maar het proces was al in gang gezet. Daarvoor had ik mezelf bijvoorbeeld al opgegeven voor de Popronde. Voor Maaike Ouboter was de overgang heel explosief. Toen ze begon had ze pas drie liedjes.

Kunnen we binnenkort een album verwachten?
Ik heb een heel goed beeld van wat ik wil en weet precies hoe het moet gaan klinken. De liedjes zijn er ook al. Er liggen zeker twintig liedjes op de plank. Op dit moment heb ik het echter nog druk met mijn studie. Ik wil echt de mogelijkheid hebben om al m’n aandacht op mijn muziek te vestigen voordat ik aan een album begin. Er komt in februari wel een EP aan want ik wil in beeld blijven. Ik ben heel erg bang dat ik over een jaar out of the picture ben en een eendagsvlieg blijk.

Démira Jansen speelt vrijdag 15 november tijdens Popronde Alkmaar om acht uur in Lunchroom Anne & Max