Polderpatriotten: In de tuinkamer van Jaap is plek voor alle genres

“Ik wil dat er een soort magie ontstaat tussen artiesten en publiek.”

Nadieh Bindels ,

Een passie voor muziek omzetten in een cultureel initiatief. Er zijn in Noord-Holland veel creatievelingen die dat doen. In de rubriek Polderpatriotten kijken we hoe het ervoor staat met de lokale initiatieven op muziekgebied in Noord-Holland en wat de drive is van de bedenkers. Deze keer spreken we met Jaap Kroon over ‘De tuinkamer van Jaap’.

Op de rand van Haarlem en natuurgebied Spaarnwoude vind je het Veerkwartier: een gezellige horecagelegenheid waar geen tafel of zitplaats hetzelfde is. Het paviljoen aan de Veerplas, dat van gerecyclede zeecontainers en tweedehands materialen in elkaar is geknutseld, is de plek waar Jaap Kroon (54) iedere eerste donderdag van de maand ‘De tuinkamer van Jaap’ organiseert. Voorafgaand aan het optreden kan je komen eten met de artiesten, maar je bent ook welkom na het diner.

“Het idee van de tuinkamer is, dat er contact komt tussen de artiesten en het publiek”, vertelt Jaap. “Ik probeer echt na te streven dat die twee een relatie opbouwen met elkaar door samen te eten en daarna samen aan iets te werken.” Iedere maand is er een andere manier waarop de artiesten na het diner actief aan de slag gaan met het publiek. Zo zijn er al samen liedjes geschreven en is er de volgende editie voorafgaand aan het optreden aan dansworkshop. 

“Ik heb bij mezelf gemerkt dat doordat ik contact kreeg met artiesten, ik de muziek beter leerde kennen en ging begrijpen. Het is mooi als andere mensen dat ook kunnen ervaren. Het is de bedoeling dat er op zo’n avond echt een soort magie ontstaat tussen het publiek en de artiesten.”

Jaap heeft gemerkt dat artiesten het zelf ook heel fijn vinden om meer contact te hebben met het publiek en samen dingen te doen. Inmiddels krijgt hij zelfs mailtjes van artiesten of ze deel kunnen nemen aan zijn concept. “Artiesten vinden de huiskamerachtige setting ook heel fijn. Ik wil graag iedere keer een andere genre neerzetten. Van klassiek tot pop, van Afrikaanse muziek tot rock, alles zal voorbij gaan komen”, aldus Jaap.

Passie

“Ik ben opgegroeid met het radioprogramma de ‘Soulshow’ van Ferry Maat. Hierdoor is mijn passie voor muziek ontstaan”, vertelt Jaap. “Ik nam de muziek vaak op met mijn cassetterecorder, zodat ik het allemaal terug kon luisteren.” Zijn passie voor muziek stond een tijdje op een lager pitje, maar in 2013 hervond Jaap zijn liefde voor muziek. Hij begon met het organiseren van dakterrasconcerten op zijn eigen dakterras.  “Vooraf was er een barbecue samen met de artiesten. Daarna was er een huiskamerconcert, maar dan op mijn dakterras. Ik merkte dat de knusse setting werd gewaardeerd door zowel de artiesten als door het publiek.”

Door onder andere deze ervaring werd Jaap door de eigenaren van Het Veerkwartier gevraagd om daar ook zoiets te organiseren. En sinds november dit jaar is ‘De tuinkamer van Jaap’ realiteit. “Tot nu toe waren de edities succesvol en was het een volle bak.” 

De eerstvolgende editie is op donderdag 5 januari, deze keer met de Afrikaanse muziek van Ussu N'djai & The New Balansa. Vanaf 18:00 uur kan je aan tafel en om 19:30 uur begint de Afrikaanse dansworkshop van ongeveer een half uur. Daarna begint de band.