In 2007 werd ‘het Muziekcentrum’ in Alkmaar overgenomen door Mitsy en Michiel en omgedoopt tot Muziekcentrum TJARDA. De twee kennen elkaar van de jarenlange repetitieavonden bij de oefenruimte. Michiel is drummer van een band en geeft drumlessen. Mitsy is zangeres van de band Casa de la Muerte: een act met eigen werk die regelmatig op festivals te vinden is. Sinds de overname is TJARDA een populaire oefenruimte geworden waar muzikanten kunnen thuiskomen.

Valt dat wel te combineren? Muziek maken en een oefenruimte runnen?

Mitsy: “Heel erg goed eigenlijk. Doordat we er zelf repeteren, kunnen we zien waar verbeterpunten zitten. Dit proberen we als eigenaars van de studio dan ook direct aan te passen.”

Michiel: “Sinds de overname van TJARDA hebben we er een echte muzikantenruimte van gemaakt. We hebben veel gedaan aan de gastvrijheid om het voor muzikanten zo prettig mogelijk te maken. De studio moet een huiskamergevoel geven. Het is een warmere wereld dan de buitenwereld, waar creativiteit en het ‘mens zijn’ tot uiting kunnen komen.”
Mitsy: “Mensen moeten zich vrij voelen om te kunnen doen wat ze willen.” De studio is in dat opzicht ook een reflectie van de eigenaren zelf: vrijdenkend, warm en welcoming.

Er is daarnaast veel geïnvesteerd in de uitrusting, omdat de kwaliteit hiervan voorheen niet goed was. “We hebben er een tijdje over gedaan om alle spullen te vervangen, maar nu we bijna klaar zijn, merken we dat de studio beter gaat lopen.” Aldus Michiel.

Bij TJARDA repeteren veel bands met eigen werk, van alle verschillende genres. Daar is tijdens de aanschaf van nieuwe spullen ook rekening mee gehouden. “Een Jazzband speelt toch weer op andere versterkers dan een metal band.” Michiel: “Van de muzikanten krijgen we vaak te horen dat ze zich hier thuis voelen en dat de spullen nu heel goed zijn. Dat is superleuk om te horen, omdat we er lang aan gewerkt hebben alles te verbeteren. Een band moet tijdens een repetitie de avond van z’n leven hebben. Dat bereiken we onder andere door het huiskamergevoel, maar ook door de hoge kwaliteit van de spullen die we hebben. Alles klinkt beter en dat geeft de muzikanten een kick tijdens het spelen. Alles klopt, geen gedoe.

Muziekcentrum Tjarda Alkmaar
Aantal oefenruimtes: 10


Huurprijs: De prijzen variëren van 25 tot 42 euro p/uur. Doordeweeks is reservering alleen mogelijk in blokken van 3,5 uur, van 20:00 uur tot 23:30 Er zijn ook diverse strippenkaarten aan te schaffen.


Adres:
Muziekcentrum TJARDA
Vliegerstraat 5
1816 KD
Alkmaar
Contact:
072 5119977
info@muziekcentrumtjarda.nl

Wat voor muziekindustrie heerst er in Alkmaar?

Michiel: “Alkmaar weerspiegelt wel een landelijk beeld. Er is hier van alles en bij TJARDA komen ook erg diverse bands. Er wordt eigen werk gespeeld, maar er zijn ook coverbands.

Er hangt bij TJARDA een hele intieme sfeer. “Wij kennen de muzikanten en weten hoe het met een band gesteld is. De muzikanten kennen elkaar ook en je merkt dat die sfeer erg gewaardeerd wordt. Dit proberen wij ook echt te stimuleren, want ik vind dat de muziekindustrie de laatste jaren een beetje verkilt. Sommige studio’s zijn zo kolossaal en koud, strak en commercieel. Dat ondermijnt de creativiteit en de underground-gedachte. Het ‘openstaan voor anders’ verdwijnt langzaam. Dit hoor je ook terug in de muziek. Alles wordt wat vlakker.” Zegt Michiel.

Mitsy: “Michiel schrijft veel goede teksten die écht ergens over gaan. Songs met inhoud hoor je niet vaak.”

Michiel: “Een muzikant is nog niet per se een kunstenaar. Tegenwoordig hebben muzikanten gewoon minder te melden dan vroeger. Waar is de Doe Maar van deze tijd? Artiesten van tegenwoordig gebruiken hun instrument als doel op zich, en minder als middel om een boodschap over te brengen. Dit merk je ook bij het publiek: die neigen de laatste jaren steeds meer naar mainstream muziek. Ons concept is om open te blijven staan voor ‘anders’. Dat wil niet zeggen dat de mainstream muziek niet welkom is. Iedereen is welkom en mag hier muziek komen maken. Het is belangrijk dat alternatieve muziek ook ruimte krijgt om zich te ontwikkelen.”

Volgens Michiel ontstaat er door het internet veel vervlakking. “Iedereen kan uitzoeken wat die zelf wil en wordt niet meer geconfronteerd met wat er buiten zijn eigen denkraam speelt. Vroeger had je drie televisiezenders waar je het maar mee moest doen. Nu kan iedereen alles veel gerichter opzoeken, waardoor de informatie die je krijgt erg gekaderd blijft. Bij TJARDA nemen mainstream en alternative elkaar op sleeptouw. Het publiek dat bijvoorbeeld naar onze evenementen komt, wordt geconfronteerd met iets anders. Dit hoeft van mij geen radicale ommekeer te maken, zolang die ene persoon maar aan het denken wordt gezet.”

Is Muziekcentrum Tjarda meer dan een oefenruimte?

Naast de oefenruimtes biedt Muziekcentrum TJARDA nog meer mogelijkheden, er is een muziekschool, een opnamestudio en de mogelijkheid voor lespresentaties. Ook verhuren ze uitrusting en hebben ze een podium waar regelmatig evenementen georganiseerd worden, zoals onder andere de husselavonden. Mitsy: “Tijdens de husselavonden worden bands door elkaar ‘gehusseld’ en in verschillende formaties de studio ingestuurd. Ze hebben een paar uur de tijd om een nummer te schrijven en die vervolgens op te voeren. Dit is superleuk en er komt altijd veel publiek op af. Beginnende muzikanten worden hierdoor op sleeptouw genomen door gevorderde muzikanten en alle verschillende genres komen samen.”

Er worden ook open podia bij TJARDA georganiseerd. “Iedereen die iets wil laten zien is welkom. Het gebruik van het podium willen we graag nog verder uitbreiden: meer evenementen, waar mensen wederom zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen ontwikkelen. Een plek om je werk en verhaal kwijt te kunnen en waar het publiek dus geconfronteerd wordt met iets anders.” Aldus Michiel.

The Guy Next Door is een act die een halfjaar geleden begonnen is. De vier bandleden zijn “praktisch buren van elkaar” en hebben de liefde voor muziek ontdekt op de muziekschool in Heiloo. De jongens maken erg diverse muziek. Ze neigen naar rock en funk, proberen af en toe wat blues en jazz en experimenteren van compleet elektronisch naar semi-akoestisch.

Waarom zijn jullie hier gaan oefenen?

“In omgeving Heiloo/Alkmaar is TJARDA toch wel de meest geschikte plek voor muzikanten om te komen repeteren. Bij TJARDA is het fijn dat we tot laat kunnen repeteren en dat de spullen van een goede kwaliteit zijn. Daarnaast is het niet erg duur.”

Het eerdergenoemde huiskamergevoel wordt door de bandleden erg gewaardeerd: “Het voelt hier echt als thuiskomen. Alles mag, het is chill, ze regelen optredens voor ons en komen regelmatig langs met hapjes. Als je fijne mensen om je heen hebt en in een gezellige ruimte muziek kunt maken, zit je er al vanaf het begin van de repetitie lekker in. Dan ben je meer ontspannen. Als je de hele tijd op je tenen moet lopen, krijgt je creativiteit ook niet de ruimte om naar buiten te komen. En als je bezig bent met je eigen muziek wil je gewoon dat alles goed werkt. Een versterker die stoort is vervelend en het kost tijd en het houdt je bezig met dingen waar je op dat moment niet mee bezig zou moeten zijn. Bij TJARDA is dit gewoon goed geregeld. Als er iets ontbreekt wordt het meteen gefixt.”

Wat maakt Tjarda zo'n prettige oefenruimte?

Eens per maand wordt er een semi-akoestische avond georganiseerd bij TJARDA. “Hier doen we altijd aan mee, want het is een hele fijne sfeer om in op te treden. Hier komen ook veel dichters of mensen die gewoon even een boodschap willen overbrengen. Soms zitten daar hele ‘verrassende’ acts tussen, maar het is juist leuk dat TJARDA daar ruimte voor heeft.”

“Michiel en Mitsy laten iedere muzikant hier in zijn waarde. Zolang je doet wat je tof vindt, vinden zij het leuk om het door de deuren van de studio’s te horen. Michiel heeft wel een sterke mening over sommige muziek, maar het belangrijkste voor hem is dat iedereen hier kan doen wat hij wil en zich thuis kan voelen in zijn studio.”

Voelen jullie je thuis bij Tjarda?

“Onze wekelijkse repetitie is meer een avondje uit dan een avondje repeteren. Als we een keer overslaan, staat iedereen de week daarna weer te springen om naar TJARDA te gaan. Al is het al alleen maar om elkaar weer te zien, even helemaal los te gaan op de drums omdat dat thuis niet kan of ongegeneerd vieze funk te spelen. Heerlijk!