In hartje Amsterdam ligt creatieve broedplaats Cinetol. Deze maand gingen we voor de rubriek Oefenruimtelijk Inzicht bij hen langs om achter de deuren te kijken. We spraken met Longsy, een band die al jaren de oefenruimte van Cinetol als vaste repetitieruimte gebruikt. Maar eerst spraken we met Quico Touw, die samen met Quirijn Zijlmans het bestuur van Cinetol vormt.

Wat is de geschiedenis achter Cinetol en hoe is de oefenruimte hier ooit ontstaan?

Quico: “De ruimte bevindt zich in Cinetol, een klein podium, creatieve broedplaats en eetcafé (Tolbar) in de Pijp te Amsterdam. Het gebouw is een voormalig buurthuis dat vijf jaar lang leeg heeft gestaan. De ruimte bevindt zich in het soutterain aan de achterkant van het gebouw. Dit was vroeger één grote ruimte die verschillende functies heeft gekend. Als je het trappetje richting de oefenruimte afloopt valt op dat de leuning heel laag op de muur zit, een van de herinneringen aan de tijd dat er in de ruimte ooit een kinderopvang zat. Toen wij in het pand betrokken hebben we de ruimte in tweeën gesplitst: één box-in-box oefenruimte, en daarnaast een kleinere ruimte bedoeld om les te geven en solo-repetities te doen. De huidige speakers werden vroeger in de kelder van Paradiso gebruikt als onderdeel van de PA(public address) daar. Via via hoorden we dat ze in de opslag van Paradiso stof stonden te vangen en dat wij ze wel mochten gebruiken. Echt top van ze!”

Wat is er speciaal aan de oefenruimte?
“Er hangt hier een losse sfeer, net als in de rest van het pand. Niet te veel gedoe en we delen de boel lekker. De ruimte bestaat net iets meer dan drie jaar, de kleine ruimte is net opgeknapt om wat meer een 60's vibe te creëren. De band oefenruimte is als volgende genomineerd om aangepakt te worden! Wat Cinetol verder nog bijzonder maakt is dat de oefenruimtes onderdeel uitmaken van een creatieve broedplaats waar dagelijks creatievelingen komen om te werken. De ruimte zit daarnaast naast onze zaal, waar ons kleine poppodium zit. Oh ja, en er zit een raam in!”

Is er een bepaalde invloed zichtbaar vanuit de oefenruimte op de lokale popscene?
“In ieder geval wel met betrekking tot ons podium.Met elke band die hier repeteert hebben we wel eens een avond opgezet binnen onze programmering of ze hebben hier een keer op het podium gestaan. Er repeteren momenteel zes bands en nog eens vier solomuzikanten. We staan altijd open om een vette avond samen met een band neer te zetten. In onze programmering proberen we uiteraard mee te gaan met veranderingen op muzikaal gebied of in de muziekscene, maar in de oefenruimtes is het vooral aan de bands en muzikanten zelf.”

In gesprek met Longsy

Longsy repeteert nu al meer dan twee jaar bij Cinetol, Vandaag zijn we aanwezig bij het opnemen van de nieuwe videoclip en vertelt de band over  de ervaringen met de oefenruimte. Longsy bestaat uit Gover Meit (zang), Kieran Smith (bas), Raúl Inzaurralde (gitaar) en Denise Lopes (drums).

Waarom zijn jullie bij Cinetol gaan oefenen?
“Toen Kieran en Gover elkaar tegenkwamen op de pizza afdeling van de supermarkt herkenden ze elkaar van vroeger. Het was meteen raak en ze besloten om weer samen te gaan spelen. Eerst oefenden we bij Melody Line, maar nadat er daar een brand was uitgebroken moesten we op zoek naar een nieuwe oefenruimte. We hebben toen ook nog een tijdje bij Rock Supplies geoefend maar nu spelen we al een hele tijd hier. Onze allereerste show ooit was ook hier, in Cinetol, dus dat is een leuke herinnering om te hebben. 

Wat maakt de oefenruimte van Cinetol zo'n fijne plek?
“Dat we er nog niet uitgeschopt zijn! Nee, maar in alle serieusheid: het is fijn om een oefenruimte te hebben waar je de spullen kunt gebruiken. Deze oefenruimte was beschikbaar en heeft een redelijke prijs. We kunnen ook onze spullen hier opslaan en de locatie is geweldig. Verder schrijven we alles samen, we jammen in deze oefenruimte en al onze nieuwe songs zijn geschreven in deze oefenruimte. Dat betekent dat het hit or miss is, want bij geen inspiratie gaan we weg met niets. Het is in Amsterdam moeilijker om een huis te vinden dan een oefenruimte, en toch hebben we er maanden over gedaan.”

Hebben jullie echt een band met de oefenruimte? 
“De invloed die de ruimte op je spelen heeft heb je misschien niet altijd door. Pas als je ergens anders gaat oefenen realiseer je je dat de ruimte op een bepaalde manier invloed had. Verschillende ruimtes hebben verschillende sounds: deze ruimte is lekker laidback en het is niet geheel onbelangrijk dat je goed kunt horen wat je doet! Wij zijn een luide band zonder al te veel subtiliteit, zolang wij elkaar goed kunnen zien en horen en het ook nog goed klinkt is dat voor ons het belangrijkste. We hebben niet alleen een plek om te oefenen, maar ook schieten we hier bijvoorbeeld vanavond een nieuwe videoclip. We kunnen ook muziek opnemen, dat is zeker van toegevoegde waarde. Daarnaast is de oefenruimte ook verbonden met het café en is Cinetol gewoon een leuke en gezellige plek. We kunnen voor of na het repeteren wat drankjes drinken en omdat het zo centraal ligt in Amsterdam zijn we overal dichtbij. Het klinkt misschien een beetje corny en dat is het misschien ook wel, maar als wij samen spelen en het gaat goed, dan is dat toch verbonden aan deze ruimte. Als we denken aan de liedjes die we schrijven - de goede èn de slechte - is dat altijd hier, in deze ruimte. We hebben ontzettend goede herinneringen aan het samen spelen hier!”

De oefenruimtes bij Cinetol

 

Aantal ruimtes
Één bandruimte, één lesgeef/solo repetitieruimte en twee kleine muziekstudio’s die vooral gebruikt worden door DJs en producers van elektronische muziek.

 

Aanwezige instrumenten en versterkers 
PA+Mic’s+
• 2x Gitaarversterkers (Marshall, combo’s)
• 1x Basversterker (EPS, combo)
• Drumstel bestaande uit 20" bass, 16" floor, 12" and 10" toms (zonder bekkens en snare)


Kosten
De ruimte wordt vooral verhuurd in de vorm van een abonnement voor een bepaald aantal uur per maand. Je betaalt €10 per uur en dan mag je spullen opslaan. Het meest gebruikte abonnement is die van 12 uur per maand: dus elke week 3 uur repeteren. Er is ook mogelijkheid voor bands om hier muziek op te nemen, dan betaal je hetzelfde tarief. Solo repetities en lesgeven hebben een lager uurtarief dat afhankelijk is van hoe vaak je komt.