In de rubriek Oefenruimtelijk Inzicht wordt elke maand een oefenruimte in Noord-Holland uitgelicht. Deze maand is het de beurt aan RAW Studio. Sinds 1999 is deze studio gevestigd in Zaandijk en is het een heerlijke plek voor bands om te komen repeteren. Je kan er daarnaast ook terecht voor lessen en er bestaat de mogelijkheid om muziek op te nemen. Wij gingen langs en spraken met Reniet Vrieze, die al vanaf het begin met veel passie de oefenruimtes runt.

Al bijna 20 jaar ben jij de eigenaar van deze oefenruimtes, maar hoe is dit ooit tot stand gekomen?
"Wij hebben dit huis in 1998 gekocht, het bleek de allereerste chorizofabriek van Nederland geweest te zijn. Als je op het dak staat kun je zelfs nog een verhoging zien waar vroeger de koelcel van het vlees stond. Dit huis heb ik destijds gekregen via een platendeal voor een album dat ik toen tekende, en van dat geld heb ik het huis en de studio kunnen realiseren. Er zijn nu 2 oefenruimtes, maar het is heel anders vergeleken met hoe het vroeger was. Ik heb alles eigenhandig in elkaar geknutseld. Raw staat daarbij voor Reniet At Work. Ik dacht; ik heb een rauwe stem en houd van rauwe muziek, dus dat sluit allemaal mooi op elkaar aan."

Wat is volgens jou hetgeen wat deze oefenruimte onderscheidt van andere oefenruimtes hier uit de buurt?
"Het is heel erg gezellig! Ik denk verder niet dat het héél veel uitmaakt, maar ik heb wel veel bandjes die hier oefenen. Er komen ongeveer 8 vaste bandjes, en die blijven wel terugkomen. Daarnaast heb ik natuurlijk de kennis en jarenlange ervaring om mensen te coachen wanneer ze hier behoefte aan hebben. Mensen kunnen altijd vragen stellen als ze het willen. Ik heb ook een netwerk, ik heb in 2017 een theater tour gedaan en heb toen de Zaanse bandjes uitgekozen die in het voorprogramma mochten. Dus het kan ook fijn zijn voor bandjes uit de Zaanstreek om hier te komen oefenen vanwege de contacten die ze daardoor opdoen. Het is absoluut een fijne ruimte om in te oefenen. We hebben twee ruimtes, er staat klasse A backline en ander goed spul. En vooral heel belangrijk: een grote geluidsinstallatie. Er staan subs en een 1000 watt zangmonitor, dan moet je wel heel zacht zingen wil je daar niet overheen komen." 

Wat is er de afgelopen jaren veranderd/hetzelfde gebleven in de oefenruimte(s)?
"Eigenlijk is er niet zo veel veranderd vergeleken met vroeger. Mensen vinden het sowieso leuk om hier te vertoeven, het is sowieso gezellig. Het is hier chill, je mag alles, je kan alles. Mensen kunnen in de eerste ruimte zelf opnemen, de 16 sporen recorder is vrij te gebruiken. Verder gaat het er vooral om dat mensen gewoon lekker kunnen komen repeteren en een drankje kunnen drinken. Er hangt een ongedwongen sfeer. Het is ontzettend leuk om samen muziek te maken en onder de mensen te zijn. Ongeacht het niveau, het is hier heel familiair en dat is volgens mij het belangrijkste; dat je samenkomt om te genieten van het samen muziek maken."

The Pilgrims

Van jong tot oud, van rock tot jazz, allerlei verschillende bands komen bij Raw om te repeteren. Reniet oefent zelf ook met zijn band The Pilgrims bij RAW Studio. In 1988 haalde hij in Paradiso met zijn bandje Garfield de finale van De Grote Prijs van Nederland. Vanuit daar werd hij door allerlei mensen benaderd om te vragen of hij samen wilde spelen en zo ontstond The Pilgrims. De band heeft destijds een album opgenomen in Londen met Mike Pela, die onder andere met Sade werkte, en hadden succes met meerdere albums en hits. Na een pauze repeteert hij sinds 2017 weer samen met 8 andere muzikanten in de rock room.

Het feit dat zijn eigen spullen in de ruimte staan heeft in zoverre invloed op zijn prestatie dat het daardoor erg trouw blijft aan zijn eigen sound: "je weet precies waar alles staat en het voelt gewoon vertrouwd." De oefenruimte is daarnaast gelegen in een buurt waar de bandjes veel 'music minded' mensen om zich heen hebben. "Het leuke aan deze straat is dat het een erg muzikale straat is. Er wonen veel mensen die met muziek bezig zijn. Het leuke is dat als je hier de ramen open hebt staan, je muziek van alle kanten hoort komen."

Als ik hem vraag of hij een bepaald type band de oefenruimte aanraad is hij duidelijk: "Nee, daar is geen voorkeur voor. Er is geen duidelijk stereotype band dat hier komt repeteren. Het gaat van singer-songwriters tot snoeiharde rock. Er is geen specifieke doelgroep, juist iedereen is welkom. De studio ligt lekker dichtbij, het ligt centraal en het station ligt maar een paar minuten lopen hier vandaan. Als mensen hier komen om te repeteren blijven ze meestal hangen, gewoon omdat het leuk is."

De ruimtes bij RAW Studio

Opgericht: 1998
Aantal oefenruimtes: 2, de vintage room en de rock room
Huurprijs: 12:00-15:00 = €25,- per 3 uur. 15:00-18:00 = €30,-. €32,50 voor 3 uur vast in de week en €38,- voor een losse boeking. En als je wil komen opnemen kan dat voor een dagprijs van €350,-.
Opnamestudio aanwezig: Ja
Adres: Jan van Vleutenstraat 2B, 1544 VE Zaandijk
Contact: Reniet Vrieze, 0756152655, rawstudio@planet.nl