3tip12!: Het nieuwe jaar in met acts van eigen bodem

Try-out van Eefje de Visser in Zaandam

Job Boas ,

Iedere maand geven we drie tips van concerten waar je absoluut naartoe moet. Maar we hebben geen glazen bol waarin we zien hoe goed die concerten zullen zijn. Daarom zijn onze redacteuren ook ter plekke om de avond te recenseren.

Canshaker Pi
Het jonge Amsterdamse Canshaker Pi is een gezelschap dat niet schuwt als een bezetene te rocken en te rammelen. Hun liedjes vliegen regelmatig uit de bocht maar blijven immer catchy. Dat de voorliefde voor bands als Pavement en Dinosaur Jr er dik bovenop ligt mag op de koop toegenomen worden. Het neemt niet weg dat de band een aantal sterke songs in elkaar heeft gezet. Dat is niet onopgemerkt gebleven: de band mag dit jaar opdraven op onder andere Eurosonic, Grasnapolsky en Where the Wild Things Are. Vanavond staat Canshaker Pi nog in het voorprogramma van Bombay en je kunt er vanuit gaan dat ze ook hier vol gas zullen geven.

Canshaker Pi, Cayen, zaterdag 9 januari, 21.00 uur

Eefje de Visser
Met De Koek en Het Is leverde Eefje de Visser twee unieke platen af waarmee ze zich een plekje wist te verwerven in het Nederlandse muzieklandschap. Eigenzinnige en vernuftige albums die konden rekenen op een trouwe schare liefhebbers. Waar op Het Is vooral de sfeer wordt benadrukt en een sobere invulling kent, laat ze haar liedjes live regelmatig verder evolueren. Eefje de Visser experimenteert er dan lustig op los met meeslepender arrangementen. Op nieuwe single Scheef wordt voortgeborduurd op een grootser geluid en geeft ze een glimp van hoe het nieuwe album Nachtlicht klinkt, dat deze week verscheen.
Alvorens haar tour te starten speelt De Visser een aantal try-outs op intieme locaties. De primeur is in café Fabriek in Zaandam, waar te horen is hoe het nieuwe materiaal live vorm krijgt.

Eefje de Visser, Café Fabriek (in samenwerking met De Flux), zondag 10 januari, 16.30 uur

Wille and the Bandits
Wille and the Bandits is een band die alweer een tijdje meedraait. Het Britse trio bracht een aantal platen in eigen beheer uit, die in hun thuisland stuk voor stuk goed werden ontvangen, maar een echte doorbraak blijft vooralsnog uit. In de muziek van Wille and the Bandits is grote variatie aan stijlen terug te vinden. De luisteraar wordt heen en weer geslingerd tussen blues, (classic) rock, folk, reggae en soul en de band zal daarmee een breed publiek aan kunnen spreken.
We hebben hier te maken met een stel muzikanten die zeer vaardig zijn. Strakke baspartijen, dynamische percussie en een frontman die bedreven gitaar speelt. Soms is het wat over de top en de band is op zijn best in de rauwere bluesrock. Wille and the Bandits weet hun liedjes dan op een overtuigende manier over te brengen, zeker op een podium.

Wille and the Bandits, Duycker, zaterdag 30 januari, 20.30 uur