3tip12! Richmond Fontaine voor het laatst op de planken

Jazzy soul van José James en punkrock van Harker

Job Boas ,

Iedere maand geven we drie tips van concerten waar je absoluut naartoe moet. Maar we hebben geen glazen bol waarin we zien hoe goed die concerten zullen zijn. Daarom zijn onze redacteuren ook ter plekke om de avond te recenseren.

Richmond Fontaine
Richmond Fontaine bouwt sinds 1994 aan een fraai oeuvre waarin een reeks bijzondere alt-country-platen te vinden zijn. Frontman Willy Vlautin maakte in 2014 even een verdienstelijk uitstapje met een ander project, The Delines, maar keerde dit jaar terug met Richmond Fontaine. Het onlangs uitgebrachte album blijkt tevens de zwanenzang. De band stond voor het laatst in 2012 op het podium maar toert deze maand door Europa en doet daarbij ook Hoorn aan.

Het optreden zal dus één van de laatste mogelijkheden zijn Richmond Fontaine live aan het werk te zien. Getuige het donkere karakter van de laatste plaat kan gerekend worden op een stemmig optreden. Inmiddels is Vlautin een redelijk succesvol schrijver maar hij bewaart nog altijd indringende teksten voor zijn muziek. Veelal ingetogen composities waarin pedal steel vaak op de voorgrond treedt en de woorden ondersteunt. Het zal ongetwijfeld bijdragen aan een weemoedig concert.

Richmond Fontaine, Het Huis Verloren, donderdag 14 april, 20.45 uur

Harker
De Bakkerij in Castricum verrast menigmaal met sterke nieuwe namen uit de stal van North Empire. Deze maand staat het Britse Harker op het programma. Het viertal bracht vorig jaar een EP uit, getiteld A Lifetime Apart, met een selectie catchy punkrock. Opvallend vaak wordt een akoestische gitaar uit de kast getrokken in verder louter uptempo nummers met een ritmesectie die strak vooruit dendert. The sound van Harker doet sterk denken aan The Get Up Kids, met name door het rauwe randje op de stem van frontman Mark Boniface. Het geeft de liedjes een vleugje emo mee waardoor Harker door liefhebbers van Jimmy Eat World en The Gaslight Anthem zeker zal worden gewaardeerd. In dat opzicht geen buitengewoon vernieuwende act maar wel één die op plaat zeer overtuigend klinkt en nieuwsgierig maakt wat zij live te bieden heeft.

Harker, De Bakkerij, zaterdag 16 april, 21.00 uur

José James
Voor velen inmiddels een bekend artiest met een aantal succesvolle platen achter zijn naam. Debuut The Dreamer van José James werd alom gewaardeerd door liefhebbers van jazzy soul met een vleugje hiphop waarmee hij zijn naam al vroeg op de kaart zette. Daaropvolgende albums kennen eveneens een hoog niveau. James beheerst een veelheid aan stijlen die hij moeiteloos weet te combineren tot een verrassende en eigenzinnige sound, wat maakt dat zijn muziek blijft boeien. De zanger is bovendien een ware stemkunstenaar en weet dat live prima vol te houden. Van subtiel, breekbaar en zwoel naar ongekende hoogten.

José James, Patronaat, dinsdag 19 april, 20.00 uur