Het is de afgelopen tijd hard gegaan met Xavier Boot beter bekend als XA4. Begin deze maand doet hij nog een optreden bij A'DAM&Co dat een onderdeel is van de A'DAM Toren en waar hij precies een jaar na het uitbrengen van de EP ‘Glass Gateway’ als nog een releaseshow geeft van het vinyl waarop het werk is terug te horen. Aan de andere kant van het IJ heeft XA4 zijn werkplek op het NDSM terrein. De foto’s bij het interview zijn gemaakt tijdens de vinyl releaseshow van ‘Glass Gateway’ bij A’DAM&Co in de A’DAM Toren en afkomstig van Mette van der Linden.

Popronde

Kwaliteiten als muzikant èn componist

Het afgelopen jaar is XA4 onderdeel van de Popronde met zijn muziek. 3voor12 Den Haag treft XA4 tijdens zijn optreden in een kunstgalerie waar hij de bezoekers daar al weet te overtuigen van zijn kwaliteiten als moderne musicus en misschien wel componist. Kwaliteiten die ook bij de grootmeester Philip Glass zijn opgevallen. Ooit begint XA4 zijn muzikale studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en vervolgt dit aan de Robert Schumann Hochschule in Dusseldorf en het conservatorium van Amsterdam. Daar haalt hij als eerste Nederlandse pianist zijn master live electronics. In die periode is zijn bewondering voor Philip Glass ontstaan en is hij voor XA4 een inspiratiebron. Sterker nog, ze zijn inmiddels bevriend. De avond van de vinylreleaseshow op 6 december is alweer een tijdje terug, maar daar bewaart XA4 een goede herinnering aan en ook hoe hij daar terecht is gekomen. ,,Een heel mooie plek met ongelooflijk uitzicht. Ik had daar connecties en mensen die mij goed vonden. Het was een leuke venue en snel uitverkocht”, zegt hij.

Vinyl een jaar na release

‘Philip Glass is mijn favoriete componist’

Hoewel de EP Glass Gateway al in december 2022 is uitgebracht en nu pas op vinyl is uitgebracht, heeft een verhaal. ,,In Amerika zeiden ze: ‘We gaan je EP uitbrengen’. Ik zei: ‘Let’s Go’. Philip Glass is mijn favoriete en levende componist en dit voelde voor mij als een enorme doorbraak in mijn leven. Zeker als je dat ook mag uitbrengen op zijn label (Orange Mountain Music) in New York. Achteraf gezien was het daarom slim geweest om wat langer erover te doen, omdat het vinyl persen zes maanden ging duren. Daarna zet er ook een zomer tussen. Het leek ons uiteindelijk een prima idee om een jaar na de release van de EP, de releaseshow te doen”, vertelt XA4. Na het uitbrengen van Glass Gateway gaat het snel. ,,Ik kreeg veel streams op Spotify en ik kreeg een uitnodiging om in New York op te treden. Dat heb ik twee keer gedaan dit jaar. De reacties die ik kreeg waren goed en ik kreeg al gauw iemand die mijn boekingen ging doen in de vorm van Double Vee Concerts. In Entertainment Business werd mijn release besproken waarin zeven Amerikaanse releases zaten en een Scandinavische release. Allemaal met grote namen als Bryan Adams en Neil Young. Dat is wel grappig”, zegt XA4.

Muzikale invloeden komen samen

‘Ik houd ervan om muziek te maken’

Hoe hij er zelf onder blijft na al deze aandacht? ,,Ik houd er heel erg van om muziek te maken, wat ik mooi vind en daar ben ik mijn hele leven fanatiek mee bezig. Alleen komen de laatste tijd steeds meer dingen samen. De vaardigheden die ik als kind heb geleerd met klassieke muziek en elektronische muziek laat ik meer samenkomen en waarbij ik een eigen geluid heb. Ik vind het ontzettend leuk om te zien dat naast de mensen die ik ken ook een steeds grotere groep mensen zijn die mij niet kennen en via berichten hun waardering uitspreken over wat ik maak”, zegt XA4. Vaak gebeurt dit na een concert of optreden. Vooral met het laatste wil hij zijn publiek een unieke ervaring laten beleven.

Nog niet klaar

Schemergebied tussen klassiek en moderne elektronica

De muziek die XA4 maakt, is kenmerkend en het is niet vreemd dat daar invloeden van Glass in zijn verwerkt. ,,Ik maak gebruik van oude klassieke meesters en van invloeden van duistere techno”, zegt  XA4 hierover die dan nog lang niet klaar is. ,,Ik heb een demo van een album klaar liggen. Die wordt volgend jaar uitgebracht. Verder heb ik nog wat concerten en optredens in de planning staan. Ook zijn er samenwerkingen zoals met Tenzin Choegyal. Dat is een Tibetaanse zanger en muzikant die in Australië woont en bevriend is met de Dalai Lama. Hij is zelfs genomineerd gweest voor een Grammy”, zegt XA4 die daarnaast ook met de Nederlander JARO gaat samenwerken.