Als een van de bands die net voor de pandemie aan het opkomen was, heeft Tape Toy zich knap staande gehouden. Inmiddels is er een debuutalbum, en de band presenteert nu hun nieuwe EP op een zomerse avond in Skatepark NOORD. Twee maanden later dan gepland overigens, omdat de bassist zijn arm had gebroken.

Energiek begin

Tape Toy heeft er zin in

Hoe cool kan je de setting voor een EP release maken? Tape Toy waagt een hele goede poging in Skatepark NOORD. Een show in een skatehal, met een ‘best trick contest’ in het voorprogramma. De band staat in een donkere hal op een betonnen skatebaan, op dezelfde hoogte als het grootste deel van het publiek. Een ander deel van het publiek staat, zit, of slide op de ramp aan de zijkant van de hal. Achter de band staat een scherm met visuals, en het is ook nog eens zomers zwetend warm. De band komt onder bombastische filmmuziek het podium op en begint meteen te spelen, Phone Call van debuutalbum Honey, WTF. “Fuck yes!” schreeuwt zangeres en gitarist Roos van Tuil na de opener, en meteen wordt het volgende nummer ingezet. De band speelt vol enthousiasme en de reactie na het tweede nummer is nog een stapje explicieter: “holy fucking shit balls!” Een lekker energiek begin van de show.

Dankbaar

Positiviteit na turbulente tijd

Tape Toy heeft als band al het een en ander meegemaakt. Zo wordt hun stormachtige entree in de muziekscene, via onder andere Popronde-deelname, abrupt gestopt door de pandemie. Ook horen we later in een interview met 3voor12 dat frontvrouw Roos van Tuil destijds in een turbulente levensfase zit. Deze thema’s komen terug in de ‘bubble grunge’ van het Amsterdamse viertal. Want hoewel de muziek opgewekt en energiek klinkt, gaan sommige teksten over grote hoeveelheden stress en slapeloze nachten. Toch staat Tape Toy deze avond niet te lang stil bij het verleden, want alles wat ze doen wordt met een bak energie en een big smile gebracht. De dankbaarheid richting het publiek blijkt als ze aangeven dat deze avond voelt als “een verjaardag keer 1000”.

Sterk tweede deel

De vaart zit er goed in

De band speelt vanaf het begin strak en het geluid vult de grote skatehal. Maar de set komt echt op stoom als ze Glitchy Eyes spelen, het openingsnummer van de nieuwe EP TTYS. Deze wordt gevolgd door Dive Deeper, een van de meest succesvolle nummers. Er ontstaat een flinke moshpit, en ook de band moet na dit nummer even uithijgen. Vervolgens spelen ze drie van hun sterkste nummers (Crazy Bae, Naïve en November) zonder pauze. Vooral die laatste komt live goed uit de verf, met een heerlijk mee te zingen refrein. Het zwaartepunt zit duidelijk in dit tweede deel van de set, als vervolgens het Nirvana-achtige gitaarintro van Birthday wordt ingezet. Tijdens dat nummer komt ook de unieke zangstem van Roos van Tuil het best tot zijn recht. Tape Toy klinkt live gewoon heel goed.

Hoogtepunt

Beste voor het laatst bewaard

“Wij zijn Tape Toy en dit is sick en sick and it's gonna be sick! Oké doei!” zegt de frontvrouw, nog steeds vol verbaasd enthousiasme, voordat de band Sick Sick Sick inzet. Dit nummer vat Tape Toy samen: stevige gitaren, catchy melodieën, en een diepere laag in de teksten. De grootste moshpit van de avond ontstaat, waarbij iemand zelfs half op het podium valt. De band gunt de zaal even rust als ze terugschroeven naar een rustigere gitaarsolo, om vervolgens dubbel zo hard terug te komen. De zin die blijft hangen is de eerste en de laatste zin van het nummer: “Trying to be cool but at night I leave the lights on, afraid of being taken by my own thoughts.” Maar ondanks wat de band heeft meegemaakt, spelen ze deze avond met een volle lading aan energie en positiviteit. En cool is Tape Toy in Skatepark NOORD zonder enige twijfel.