Het zijn misschien de best bewaarde geheimen in het muzikale landschap bij de start van april. Hoewel de nieuwe single van Wendy Moore misschien niet zo’n best bewaard geheim meer is, maar van Parker Fans uit Amsterdam is dat misschien wel het geval. De band heeft twee weken eerder ‘Bricks’ uitgebracht, maar komt nu met een EP plus een single. Als laatste voegt Fiona Jane Pop in het rijtje waarbij de band deels uit Gronngen komt en deels uit Amsterdam. De kans bestaat dat de collega’s van 3 voor 12 Groningen hier eveneens wat over gaan melden.

Wendy Moore

Overwinnen

NPO Radio 2 presentator Bart Arens heeft Wendy Moore omschreven als de Taylor Swift van de lage landen. Aan de andere kant laat Wendy zich ook nog wel eens inspireren door Billie Eilish. Dat is niet zo verwonderlijk want de vorige single IDK How To Be Fun heeft behoorlijk wat aandacht gekregen bij de landelijke zenders.

Die single dateert alweer van 2022 en de Zandvoortse Wendy Moore komt nu daadwerkelijk met de opvolger Beast die muzikaal gezien weer een andere richting op gaat. Inhoudelijk zit de donkere kant er weer in die bij elk mens wel is te vinden. Met een vette drumbeat ondersteunt Wendy de single Beast. Het is iets wat iedereen tegenkomt. Onzekerheden en hoe je er mee omgaat. Het lijkt wel of je wellicht iets stevigs nodig hebt om het allemaal te kunnen overwinnen. Het mooiste van dit alles is als je zelf er achter komt wat je allemaal kunt.

De productie is van Stijn van Rijsbergen die samen met Jochem Fluitsma ook een bijdrage leveren aan de compositie. Naast Siggy & D1ns uit Zandvoort die eveneens al behoorlijk wat vaste voet onder de grond hebben in het landelijke muzieklandschap doet ook Wendy een stevige duit in het zakje uit de badplaats.

Parker Fans

Randstedelijke beslommeringen in semi-elektrische indieboogie

Naast het feit dat Tim Knol zelf muzikaal actief is, heeft hij ook een eigen label. Van het I Love My Label heeft Tim een Amsterdamse band gespot die wellicht tot meer in staat is. De band heet Parker Fans en brengt indy.

Dat blijkt wel uit hun single Bricks die afgelopen maand is verschenen. De clip die hoort bij de single Milk leert ook dat label Excelsior daar wat mee te maken heeft. Parker is de verlosser. Dan de muziek. Iedereen wil op Parker lijken. Zo ook Sem en Kick. Daarom moet hun nieuwe dansproject wel Parker Fans heten. Met weinig budget en nog minder schaamte bezingt Parker Fans randstedelijke beslommeringen in semi-elektrische indieboogie. Live aangevuld met echte instrumenten proberen ze wanhopig zieltjes te winnen, te beginnen op het goorste huisfeestje bij jou in de buurt. Tot zover het promotiepraatje, maar de drie hebben wel degelijk iets te vertellen.

Bij een release van een EP zit een show en die vindt plaats in Cinetol Amsterdam op 8 april. Parker Fans is wel degelijk een aanwinst in het muzieklandschap met optredens in middelgrote popzalen. Als er een band is die in de Popronde van dit jaar mag opduiken, dan is het deze Amsterdamse band wel uit de muziekstal van Tim Knol.

Fiona Jane Pop

Diversiteit troef op eerste echte album

Fiona Jane van Gelder zoals ze voluit heet, heeft Britse wortels en dat is duidelijk te horen op het eerste album van Fiona Jane Pop met de gelijknamige titel. In 2020 hoort de muziekwereld voor het eerst van haar.

Vooral de ingetogen zang is het handelsmerk van Fiona, die eigenlijk op elke track is te horen van het album. Scherpe randjes zitten er zeker op het album want het klinkt divers. Het ene moment is het blues en dan zit er weer iets van een deken van indy over het hele arrangement heen. Het lijken allemaal lieflijke liedjes, maar schijn bedriegt. Hoe ontwapend Fiona kan klinken, ze kan je met een fileermesje zo muzikaal ontleden. Misschien zit dat wel het meest verstopt in Careful What You Wish For. Daar zit het frisse, gruizige, zoete en vileine verpakt in één song. Hetzelfde geldt voor Don’t Bother. Hoe opzichtig je ook kunt zijn, iemand met een scherp waarnemingsvermogen prikt er zo door heen en je hoeft er dan geen moeite meer voor te doen. Klaar is klaar. Een album waar je jezelf eigenlijk bij moet onderdompelen.

De bandleden komen geografisch gezien uit verschillende hoeken van het land. Fiona Jane zelf heeft een muzikaal verleden in Groningen, maar een ander deel van de band komt weer uit Amsterdam.