Op de laatste vrijdag van de maand april, nog even een dosis Nederlandstalig werk met een staaltje instrumentaal werk van een band die eerder nog de single ‘Brons’ heeft uitgebracht. Loen komt met haar tweede single en May Evans is weer terug nadat ze afgelopen jaar nog een EP heeft gepresenteerd. Dan is de finalist Notulist van de Night Editie bij de Rob Acda Award die zijn nieuwe single presenteert en als laatste laat Jacht zich van een bijzondere kant zien.

Loen

Het oppervlakkige van roem

Wat doe je als je beroemd bent? Ga je met je neus omhoog lopen en je arrogant gedragen of blijf je normaal en trouw aan de mensen die in jouzelf geloven? Het is één van de punten die Loen in haar tweede single Als Ik Later Famous Ben heeft verwerkt.

Waar de eerste single Hij Weet Dat Het Pijn Doet gericht is aan de man die met zichzelf bezig is en min of meer aan de eigen trekken komt, is het hier meer de frustratie over het gedrag wat bepaalde types zich denken aan te meten als ze de status van ‘roem’ bereiken. In Als Ik Later Famous Ben hoor je hoe Loen langzaam maar zeker een vriend verliest aan de fame. Hij is zich sinds zijn succes anders gaan gedragen; hij appt nooit meer terug, is er niet meer op de belangrijke momenten en heeft nooit meer tijd om af te spreken. Vanuit die frustratie is Als Ik Later Famous Ben ontstaan. Loen belooft hierin plechtig om het helemaal anders te doen: als zíj later famous is, zal ze trouw blijven aan zichzelf en aan de mensen om haar heen.

Achter Loen schuilt Eline Mann die in 2019 de Grote Prijs van Rotterdam weet te winnen en in het jaar 2020 met Loen een andere muzikale richting in slaat. In oktober 2023 zal de debuut EP Hoi Ik Ben Loen verschijnen.

May Evans

Een melancholische, warme ballad

Afgelopen jaar beleeft May Evans een debuut met haar EP Bitterzoet die de aandacht weet te trekken van onder meer Sublime FM. Ook hier krijgt de debuut EP van Marije van Sonsbeek die schuilgaat achter May Evans de nodige aandacht.

Inmiddels is May weer terug van weggeweest met haar nieuwe single Voordat Je Gaat. De muziek die May Evans maakt, zit in de hoek van de neo-soul. Af en toe een funky en zwoel geluid, wat op haar nieuwe single weer terugkomt met de trompet. Het gaat over het beëindigen van een relatie, maar het beeld is er ook één van als je alleen thuis komt, niemand op je wacht en een kaarsje aansteekt. Daarna is het mijmeren en de zaak verwerken. Dat is hoe het klinkt. De trompet die in het muzikale arrangement zit, geeft hier een jazzy twist aan dit alles.

Voordat Je Gaat past bij de manier van de optredens die May Evans dit voorjaar doet. Daar zal ze met haar eerder uitgebrachte materiaal in een intieme theaters en poppodia de verhalen van haar materiaal vertellen.

Notulist

De Nederlandstalige hiphopstem van morgen

Noah Tukker zoals hij werkelijk heet, doet eerder dit jaar als Notulist mee aan de Night Editie van de Rob Acda Award in het Haarlemse Patronaat. Met Brief Aan De Wereld geeft Notulist de jongeren van nu een stem en hoe ze tegen de toekomst aankijken.

Al eerder heeft Notulist de EP Op Weg uitgebracht en vlak voor 2023 Aan Het Woord. Al het materiaal geeft een duidelijke inkijk in het leven van Notulist. Hij neemt ook echt de rol aan van alles wat hij meemaakt. Zijn jonge leven lijkt als een vergadering, waarin hij alles notuleert. Om het na te lezen wat er eerder is besproken. Niet helemaal waar, want Notulist beschrijft zijn scholieren bestaan in Haarlem en hoe dat er uit ziet. Wat verder opvalt, is dat hij zowel zingt als rapt en dat maakt Notulist al op vijftienjarige leeftijd al uniek. Het is de groei naar volwassenheid. Notulist maakt zoals hij het op zijn nieuwe single laat horen, Grote Stappen.

Die Grote Stappen brengt hem op Bevrijdingspop. Niet op het hoofdpodium waar de winnaar L’Asset staat, maar op een ander podium op 5 mei.

Jacht

Instrumentaal werk van Nederlandstalige pop noir band

De band Jacht begint als duo met Hannah Veldhoen op de gitaar en bassist Wiebe Heetvelt. Als nel blijkt dat een drummer gewenst is en komt het tweetal uit bij Geert Bakker. In 2021 brengt de band de debuut EP Halfweg uit en vorig jaar heeft de band Brons uitgebracht.

Dat werk klinkt melancholisch maar het alternatieve randje zit er echt wel aan. Nu komt Jacht met iets anders. De nieuwe single klinkt instrumentaal en heeft als titel Dauw. Het is direct al het begin van de single met een repeterend gitaarakkoord. Het fluiten op de single lijkt zelfs alsof je je in de oude spaghetti westerns van Sergio Leone waait. De band heeft naast het feit dat ze in 2022 hebben meegedaan aan de Popronde ook in het voorprogramma van Chef'special gestaan en zijn te zien en te horen geweest op Eurosonic Noorderslag. De nieuwe single Dauw is de voorbode van de EP die Jacht in september uit wil gaan brengen.