Het is multicreatief en Nederlandstalig wat deze vrijdag in september voort gaat brengen. Allereerst het nieuwe materiaal van Milou Mignon die een heuse stadspelgrimstocht in gang wil zetten met het muziekmateriaal wat ze wil gaan uitbrengen. Daarnaast de postpunk en elektro van Nachtlicht die na de recente single ‘Dichterbij’ nu alweer met een opvolger komen. Als laatste komt er nog nieuw brandbaar materiaal bij van THAMES die meedoen aan de komende Popronde.

Milou Mignon

Het begin van een stadspelgrimstocht

Ze kan veel en dat heeft ze de afgelopen twee jaar bewezen, want Milou Mignon is zeer ceratief met muziek maken en dat ook nog eens in beeld te brengen. Dat blijkt uit Onder De Sterren die ze in 2022 heeft uitgebracht en waar zij in 2021 al een voorschot op heeft genomen in 2021.

Dit najaar presenteert zangeres, componist en cross-artist die ze eigenlijk is, haar nieuwe muzikale luisterverhaal A Wanderer's Tale. In een poging om de hectiek van de stad te ontvluchten en nieuwe manieren van verbinding te vinden, nodigt Milou iedereen uit op een ‘stadse pelgrimstocht’. Het is een pleidooi om juist nu en juist hier, waar mensen uit alle windstreken dicht op elkaar leven en toch volslagen vreemden blijven, radicaal te vertragen en te luisteren.

Het idee voor A Wanderer’s Tale ontstaat, als Milou zich drie maanden lang alleen nog te voet door de stad beweegt. De fiets, de auto en het openbaar vervoer laat ze in die dagen staan. Ze laat zich inspireren door de mensen die ze onderweg tegenkomt. Nieuwe vrienden en straatkatten lopen korte of juist lange afstanden met haar mee. De vele toevallige ontmoetingen en poëtische stadse rituelen die ze daar leert kennen, vormen de inspiratie voor het muzikale luisterverhaal wat iets minder dan een uur gaat duren. Het bestaat uit een weefwerk van eclectische popsongs, spoken word, geïmproviseerde muziek en sound design. Hiervoor werkt Milou samen met Studio Bart Jilesen, producer Thomas Jillings, productiehuis Hollandse Luchten en muzikanten uit de pop-, klassieke en jazz scene van tien verschillende nationaliteiten.

Ze viert de release van het luisterverhaal met een muzikale performance tour langs Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Utrecht. Bij aanvang van al deze optredens ontvangt het publiek een rugzak met daarin een ‘urban pilgrimage kit’ met onder andere audiofragmenten die je op weg helpen op je eigen stadse pelgrimstocht. Je wandeling komt uit in een live concert van Milou samen met gitarist Kike Zwagerman en cellist Pau Sola Masafrets.

Nachtlicht

Verplaatsing van mens naar dier

De wonderen van de techniek kunnen een zegen zijn. Kunstmatige intelligentie is al toegepast in de clip What Do You Know door de mannen van Westone. Het artwork bij de nieuwe single Even Jou Zijn van Nachtlicht is eveneens een productie van dezelfde techniek.

Alleen gaat het niet om het uiterlijk vertoon waarmee Nachtlicht de nieuwe single Even Jou Zijn de wereld inslingert. Het is meer dan dat. Wie wil nu niét voor een dag willen leven in weelde, rust, zeeën van aandacht en een gebrek aan to do-lijstjes? In de lichtvoetige electropoppunktrack Even Jou Zijn verplaatst Nachtlicht zich in de huid en ook wel vacht van onze ‘furry friends’ die dat dagelijks kunnen: katten.

THAMES

Na de thee een brandbaar goedje

Nadat we het lange tijd met Tea hebben moeten doen, is er nu een opvolger die THAMES uitbrengt, met als ontvlambare titel Burn. Er zit bijna een half jaar tussen de eerste single en deze tweede.

Duidelijks is weer dat de nieuwe single geheel in de traditie van postpunk uit de jaren die achter ons liggen. Een donker klinkend nummer met een repeterende en stevige gitaarrif die praktisch op het hele nummer is te horen. Het is de magie van de aantrekkingskracht die THAMES beschrijft op Burn. Niet alleen de aantrekkingskracht komt erin door, maar het verlangen spreekt van het individu is overduidelijk aanwezig. Dat karakter weet THAMES verbluffend goed in zowel de tekst als de muziek naar buiten te laten komen. Daar waar eerder Merlyn Baartman van THAMES al zich heeft uitgesproken over de grote moeite die hij heeft gehad met macho gedrag van andere mannen, komt dat min of meer terug ook op Burn. Net als Tea is de opvolger minstens contrastrijk.

In menig popzaal zal THAMES de komende tijd te bewonderen zijn. De band is geselecteerd voor de Popronde en zijn door muziekplatform OOR al uitgeroepen tot OOR-talent.