Op de laatste vrijdag van deze maand een traktatie van contrastrijk muziekmateriaal met Nederlandstalig werk van Merle samen met LUVR en Bayline met een song die stemt tot nadenken en waar de schijn schoon is en bedrieglijk. Als laatste komen Frederike Palmen en Ward Reijmerink materiaal horen in de Zweedse taal. Het is een muzikale ontdekkingsreis.

INKT

Muzikale rondtocht in Europa

Daar waar ze eerder het DNA hebben beschreven van een Amsterdams stadsdeel, hebben Frederike Palmen en Ward Reijmerink van INKT hun muzikale nieuwsgierigheid vergroot. Eerder heeft INKT al de Engelstalige single Those Were The Times uitgebracht. De opvolger heet I Vindarna Stad / Ik Kom Bij Je Terug.

Om een goed beeld te krijgen, voert het tweetal verschillende gesprekken met mensen die ze ontmoeten op hun Europese reis. Met Aaron Hannes heeft het tweetal de Engelstalige single Those Were The Times uitgebracht. Nu doen ze dat met zanger Ruben die Frederike en Ward ontmoeten tijdens hun bezoek in het Zweedse Malmö.  ,,Samen met hem schreven we een lied over heimwee: over hoe je kan verlangen naar je eigen stad als je ver van huis bent, maar ook hoe je heimwee kan hebben naar je eigen stad vanuit je eigen huis. Bijzonder is dat het werk live en in één take is opgenomen terwijl onze dochter aan het spelen was naast de microfoon is I Vindarna Stad / Ik Kom Bij Je Terug een ode aan Malmö en Amsterdam. En vermoedelijk het eerste Zweeds/Nederlandse duet ooit. Voor het artwork van de single tekent Rallie Scholten.

Merle ft. LUVR

Licht na donker

Met de Nederlandstalige single in april van dit jaar Dansen Op Tafels zet Merle haar schreden in het Nederlandse muzieklandschap. De songwriter zit niet stil en komt met een nieuwe single waar toch een ambivalent gevoel in zit.

Zelf is ze enorm trots op het eindresultaat van haar tweede single Achter De Wolken. Het ambivalente zit misschien wel in het geluid van de nieuwe single die een dromerig karakter kent, maar eigenlijk tegelijkertijd een serieuze lading kent. Het nummer vertelt het verhaal van twee vrienden die onafscheidelijk zijn, maar steeds om elkaar heen blijven dansen. De tekst laat ruimte voor interpretatie en nodigt luisteraars uit na te denken over de grenzen tussen vriendschap en romantiek. Het is een zomers klinkend nummer waarbij klanken die Achter De Wolken met zich meeneemt, alsof je in een zwembad ligt te drijven en waarbij je jezelf af en toe onderdompelt in een lichte, vrolijke sfeer. Alles op een aanstekende melodie en groove, waardoor het lastig is om stil te blijven zitten. Pérfect om te draaien tijdens een lange autorit of om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen. Het is bijna ambient, maar dat maakt het contrast misschien wel zo bijzonder.

Met Achter De Wolken maakt Merle iets anders in vergelijking met de single die ze in april heeft uitgebracht. ,,Ik besefte me na een zware periode dat er áltijd licht komt na donker. Het fluiten van vogels, het opkomen van de zon en hoe kan het ook anders: de liefde", vertelt ze over de single.

Bayline

Beklemmend en stevig materiaal

Er zijn soms songs die je simpelweg niet kunt laten liggen en behoorlijk wat aandacht moeten krijgen, zoals met de nieuwe single Black Masks van de Amsterdamse band Bayline. Een band die vorig jaar zomer voor het eerst naar buiten komt met hun gelijknamige EP Bayline.

De nieuwe single Black Masks is een aanklacht en dwingt je tot nadenken. Het is heel makkelijk om van de zijlijn iets te vinden en te roepen, maar de verhalen achter gevoelige onderwerpen zijn nogal hartverscheurend. Black Masks gaat over het terugdringen van vluchtelingen op het water of op het land door sommige landen. Als je als vluchteling gebruik maakt van een dergelijke weg zijn er ook nietsontziende smokkelaars die de bezittingen stelen van deze mensen, waarmee zij de hoop en dromen op een beter leven wegnemen. Het is de schijn die bedriegt en deze groep iets moois voorspiegelen, maar ondertussen zit er achter het gezicht iets heel anders en dat zijn de zwarte maskers waar de smokkelaars zich achter verbergen.

Naast de nieuwe single, staan ook de andere singles die Bayline al eerder hebben uitgebracht.