Het is behoorlijk druk geweest met nieuw releasemateriaal dat er zelfs nog een extra deel bij komt met een singlerelease van afgelopen donderdag en een EP release van een internationaal opererende band die in Noord-Holland is gevestigd. Het Nederlandstalige werk is van Emmalyne en de internationale band die in deze provincie verblijft is Villa Rosie uit Volendam met de drummer Jack Koning die daadwerkelijk uit de havenplaats komt aan de voormalige Zuiderzee.

Emmalyne

Eerste Nederlandstalige single met ‘Donkerblauw’

Uitzonderingen moet je soms maken en in dit geval mag het ook, want Emmalyne Mathon zoals ze voluit heet is eind 2020 begonnen met liedjes gaan schrijven en begonnen met zingen nadat ze een idee heeft om mensen daarmee op te vrolijken die in die periode niet bij hun familie hebben kunnen zijn door de lockdowns.

,,Daarna heb ik in 2021-22 songwriting en muziekproductie gestudeerd aan Wisseloord Academy in Hilversum. In 2023 bracht ik twee Engelstalige nummers uit die erg goed werden ontvangen en een stijgende lijn in luisteraars en streams lieten zien”, vertelt Emmalyne. Het resultaat is Aliens en dit jaar Hide My Side. Donkerblauw is volgens haar het Nederlandstalige vervolg daarop. ,,Eerder werkte ik voor humanitaire organisaties en daarna als congrestolk Engels. Mijn wens om de wereld iets mooier te maken, is nog steeds heel groot en ik hoop dat de teksten en muziek die ik schrijf en zing die intentie waar kunnen maken”, zegt ze over haar werk.

Dan de single Donkerblauw waarmee Emmalyne haar eerste Nederlandstalige single uitbrengt. ,,Donkerblauw is mijn eerste Nederlandstalige nummer en ik schreef het aan de piano op een kwetsbaar moment in een nieuwe relatie. Hoewel het liedje over bindings- en verlatingsangst gaat, geeft het vooral een optimistisch en hoopvol gevoel over hoe bevrijdend het is als je volledig jezelf kunt zijn bij iemand. Ik putte tijdens het schrijven inspiratie uit een glinsterende donkerblauw en gouden bruiloftskaart van een van mijn oudste vriendinnen. Het toeval wil, dat het verlovingsfeest van die vriendin er indirect toe leidde dat ik mijn vriend ontmoette, en voor hem schreef ik dit nummer. Later heeft hij de saxofoon-solo voor het nummer bedacht en opgenomen en hij ging met me mee naar Engeland, naar de bruiloft van mijn vriendin. Donkerblauw betekent daarom heel veel voor me en ik hoop dat het anderen ook raakt”, vertelt ze.

Villa Rosie

‘Bouwvallig trio dat op de racedag als eerste uit de startblokken wil komen’

Al eerder heeft de internationaal opererende band Villa Rosie uit Volendam al aandacht gekregen. Dat is gebeurd met hun single debuut You Can Only Live In One Place At One Time. De titel van de single is ook de titel van hun debuut EP.

Villa Rosie bestaat uit drie leden, allen met verschillende geografische achtergronden, maar de drie ontmoeten elkaar hier in Nederland binnen dezelfde sociale en muzikale kringen. Tom McCann zingt en speelt gitaar, en komt uit Birmingham, Engeland. Jack Koning is de lokale jongen uit Volendam die drumt. En dan is er nog Lovis Berger, helemaal uit Duitsland, hij speelt bas.

 

Villa Rosie deelt een liefde voor indiemuziek. Volgens de bandleden brengen ze dit brengt met een geharmoniseerde chemie in hun spel en muzikaliteit. Hun eerste release You Can Only Live In One Place At One Time bevat de eerste reeks nummers die door de band zijn bedacht en geserveerd in een verteerbaar EP-aanbod met vier nummers. De band heeft afgelopen zomer alles opgenomen door de lokale opkomende producer Niels Maurer. Maurer heeft onlangs de gerenoveerde Volendamse Aerial Pursuit Studios in gebruik genomen. Leuk feit is dat de studio van hem recht tegenover de studio van Blanko staat die Lorem Ipsum, Sigh Hollywhoo en Donna Marie heeft geholpen met het uitbrengen van hun EP materiaal.

,,Binnen de vier nummers zie je een paar verschillende dimensies van de band en de eerste leden van een bouwvallig trio dat op de racedag als eerste uit de startblokken wil komen... Zelfs als er onderweg een of twee valse starts zijn manier”, zegt de band over hun debuut EP.