Bij het nieuwe materiaal voor dit weekend worden komen kwestie zoals verdriet, verlies en rouw, het omgaan met veranderingen in de eigen omgeving en het aanspreken op divagedrag in de creatieve industrie. Vooral die laatste kent een rafelig randje. Er volgt nog meer het komende weekend, maar de vrijdag is voor Elliot Boyd, Wolfie en de garagerock band Wilson A uit Haarlem.

Elliot Boyd in het Patronaat (Foto: Marcus van Dam)

Elliot Boyd

De klanken van verdriet, verlies en rouw

In de tijd dat Elliot songwriting studeert aan het Leeds College of Music in Engeland, begint hij muziek te schrijven voor zijn alter ego Elliot Boyd. In 2022 brengt hij zijn debuutsingle Floating uit, samen met een video waarvoor hij zelf de choreografie maakt. Hierna treedt hij op het hoofdpodium van Bevrijdingspop Haarlem op voor een publiek van 20.000 toeschouwers, omdat hij eerder dat jaar de Rob Acda Award weet te winnen.

De nieuwe single heeft haast een klassieke stijl, met een prominente plaats voor de piano. Het is het karakter van een moderne ballad en is eigentijds. Elliot schrijft Dry Land na het verlies van een dierbare die op zeer jonge leeftijd overlijdt. Het doet hem beseffen hoe kwetsbaar het leven is. De single is een kwetsbaar popnummer over verdriet, verlies en rouw. Maar deze herinnering geeft hem ook de kracht om verder te gaan en zijn eigen dromen na te jagen. Zoals klinkt de single eigentijds en klinken er invloeden in door van James Blake, Perfume Genius en Thomas Azier. Hoewel de muziek van Elliot meestal neigt naar een elektronisch geluid, heeft hij voor Dry Land muzikale partijen laten inspelen door een cellist, violist en pianist om een filmisch karakter aan het nummer te geven.

Wolfie

Niet meer hetzelfde in een veranderende wereld

Ongeveer een jaar geleden meldt de Nederlandstalige hiphopper Wolfie zich met de single Attitude. Het is het begin van de weg naar zijn debuut EP Omhoog die dit jaar is verschenen. Daar heeft Wolf Kuik die schuilgaat achter Wolfie behoorlijk wat aandacht mee gekregen.

De single Attitude is ook de positieve mindset die Wolfie heeft om zijn dakloze verleden achter zich te laten. Inmiddels komt hij met de nieuwe single Niet Meer de Same. ,,De track gaat over hoe alles constant verandert, de stad, nu een van mijn beste vrienden er niet meer is. maar ook het leven in het algemeen omdat mensen en plaatsen door de jaren heen een andere betekenis krijgen. In de track vertel ik hoe ik dit ervaar en hoe ik hiermee omga”, vertelt Wolfie over zijn nieuwe single.

De single kent een lome droge beat, maar wat de single doet, zijn de zangpartijen van Wolfie die zich daarin steeds verder in weet te bekwamen. Het is een song vol melancholie. Niet Meer The Same is een versmelting van hiphop, soul en r&b. En dan ook nog eens in de Nederlandse taal.

Wilson A

Diva gedrag op stuwende postpunk nummer

De band Wilson A is bezig om toe te werken naar een EP release met een daarbij behorende releaseshow in de Amsterdamse Toekomstmuziek. Eerder heeft de band uit Haarlem de single Talk About Running uitgebracht en inmiddels is daar een opvolger bij gekomen.

Artist Only is de titel van deze single. Wie naar de single luistert hoort een stuwende postpunk-track over divagedrag en egocentrisme in de kunstwereld. Over acteurs die honderd keer je naam vergeten en muzikanten die op hun publiek neerkijken vanaf het podium. ,,Wij schrijven altijd nummers vanuit personages en dit nummer is wel het beste voorbeeld daarvan”, zegt de band. Ze durven stelling te nemen tegen dit soort gedragingen.