Aan productiviteit geen gebrek deze septembermaand, want deze derde vrijdag telt een nieuwe single, een EP en een album. De single is afkomstig van Culi die eerder al ‘See Through’ heeft uitgebracht. De EP is afkomstig van Barnsteen en laat Nederlandstalig materiaal horen en als laatste is daar eveneens Nederlandstalig materiaal van Joris Anne maar dan in de vorm van een album.

Culi.

Jonge éénpersoonsband combineert pop-punk geluid met apart geluid

Al tijdens de Rob Acda Award laat Culi. al zien hoe hij zijn optredens benadert. Met alleen een Stratocaster en de hulp van een drummer werkt hij zijn optreden af tijdens de tweede voorronde voor de Haarlemse popaward. In mei van dit jaar heeft Culi. al See Through uitgebracht.

Hij is een 20-jarige en zoals hij het zelf omschrijft ‘een one-man-band’ uit Nederland. Terwijl hij zelf zijn weg vindt door een verwarrende wereld is Culi. gericht op het creëren van zijn eigen universum. Een nostalgische wereld geobsedeerd door oude videogames, gitaren en intense visuele teksten. Met alleen behulp van diezelfde Stratocaster en een MacBook schrijft hij achtbanen van emoties vanuit een slaapkamer op zolder zijn materiaal. Dat is volgens hem een kleurrijke, bombastische explosie van een video waarbij meerdere mediavormen worden gebruikt om op die wijze een unieke combinatie te creëren. Over deze nieuwe single Where Did You Learn How To Fly?. ,,Dit nummer gaat over zó bang zijn om iets te doen dat je het gevoel hebt dat je voeten letterlijk aan de grond zijn vastgemetseld met planten en je jezelf afvraagt hoe iemand anders het wel doet. De videoclip geeft precies dat weer: bloemen die over mijn voeten en benen groeien waardoor ik mij niet kan verroeren in de chaos Er zijn ook kleine geheimen verborgen in afzonderlijke frames van de video. Als je de video vertraagt, krijgt de video een andere dimensie”, vertelt Culi. over de nieuwe single Where Did You Learn How To Fly?

Barnsteen

De grillen van volwassen worden

Vorig jaar heeft Barnsteen haar single Midden Zomer al gepresenteerd. Daarna heeft ze nog een aantal singles uitgebracht en is ze onder meer in juli en deze maand nog te zien geweest met NinaLynn en Sylvia Aimee.

Waar Minor Citizen al het thema van de vijfentwintigjarigen aanroert op een nog uit te brengen EP, doet Bransteen dat op haar manier min of meer ook. Haar debuut EP Valse Nostalgie is volgens haar een boeiende ‘coming-of-age’ over de grillen van volwassen worden, liefde en empowerment. Valse Nostalgie is metaforisch gezien een wisseling van getijden. De weg naar volwassenheid is als eb en vloed. Barnsteen biedt met haar debuut naar eigen zeggen een intiem kijkje in de emoties die iemand van eind twintig ervaart.

Eigenlijk komt alles langs waar jonge mensen mee te maken hebben in de periode na hun vijfentwintigste en naar de dertig lopen. Valse Nostalgie is een tocht van persoonlijke groei, maar ook achter dingen bij jezelf komen.

Joris Anne

Hartendief komt met album

Muziek is soms een mooie manier om je ergens in te uiten. Joris Anne is zo’n iemand die dat met de grote regelmaat van de klok doet. Na eerder al een aantal singles te hebben uitgebracht waaronder het titelnummer Hartendief, Afgrond en Middelvinger volgt nu al het werk wat nog niet bekend is bij het publiek.

Voor de productie van het album is Thor Kissing verantwoordelijk die eerder al materiaal van Joris onder handen heeft genomen. Een andere steunpilaar voor Joris is Mavah Dansrijk die zelf ook actief is bij TUPPERWR3. Zij heeft het artwork gedaan, maar is ze ook te horen op Naast Jou. Op Hartendief komen persoonlijke en aangrijpende zaken naar boven, zoals de dag dat Joris met spoed naar het ziekenhuis moest en daarbij de gedachte krijgt dat de geschiedenis zich herhaalt en waarbij zijn vader aan dezelfde aandoening is overleden. Depressiviteit en boosheid zijn onderwerpen waar Joris zelf mee te maken heeft en over schrijft. De depressiviteit is terug te horen in het nummer Afgrond. De boosheid is terug te horen bij het nummer Middelvinger. Het moment dat hij zelf even klaar is met alles.

Aandoenlijk en innemend is Papegaaienlied over Hippie de papegaai. Het gekrijs van Hippie is de beat. Hartendief heeft Joris Anne speciaal voor een meisje en voor zichzelf opgenomen samen met Thor Kissing. Het album is een Nederlandstalige indie album, maar wel ééntje met invloeden uit diverse muzikale hoeken, zoals bedroom pop, techno en outsider music.