In dit releaseoverzicht hebben twee nieuwe singles wel een overeenkomst als het om het woord ‘gewaagd’ gaat. Bij Belle And The Beats gaat het om een cover die een kwarteeuw geleden is uitgebracht door een dame die behoorlijk haar sporen heeft weten te verdienen. Het woord ‘gewaagd’ is ook van toepassing bij de nieuwe single van Harlem Lake. Zelfs de nieuwe single van KrachtStroom mag je wel ‘gewaagd’ noemen. Als laatste komen The Sunrise Paradise met een nieuwe EP. Het is weer een veelvoud aan materiaal en daarom volgt er later dit weekend nog een deel twee.

Belle And The Beats

Eerbetoon met cover

Je kunt rustig zeggen dat Belle al eerder bij een liveoptreden iets baanbrekends heeft gedaan. Het is iets meer dan een jaar geleden dat ze met Belle And The Beats een optreden geeft op het NDSM terrein wat de tongen al los weet te maken.

Make Love Or Die is de bijbehorende clip en het optreden is een verlengde daarvan. Toch komt het niet zo maar uit de lucht vallen, want het voorbeeld van Belle And The Beats is Madonna die bezig is met een tournee. Een kwart eeuw na het verschijnen van Frozen, komt Belle And The Beats met hun versie van  het nummer. ,,Met Madonna's veelbesproken wereldtournee voelde ik dat dit het perfecte moment was om haar werk te belichten. We moeten niet vergeten wat ze heeft betekend, niet alleen voor de popmuziek maar ook voor het zichtbaar en bespreekbaar maken van sociale onderwerpen”, zegt Belle.

Het beroemde citaat uit het nummer "You're frozen when your heart's not open" resoneert nog steeds in de hedendaagse maatschappij. ,,Deze zin kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd, maar ik denk dat het goed de huidige tendens weergeeft waarin we ons steeds meer naar binnen keren en ons afsluiten voor andere perspectieven. Laten we streven naar het ontdooien van onze harten en openstaan voor meer begrip en compassie", zegt Belle over de lading van Frozen.

KrachtStroom

Graffiti tekst in Nicaragua is blijven hangen

De Nederlandstalige band KrachtStroom brengt pittige garagerock en dat is eveneens het geval met de teksten op hun muziekmateriaal. De Amsterdamse band is al langer actief en komt in 2024 met een derde EP. In 2020 is de debuut EP Gemengde Gevoelens verschenen. Die EP wordt in 2022 gevolgde met als titel Meer Gemengde Gevoelens.

Vooruitlopend daarop brengt de band onder aanvoering van Lex Coppoolse de single Ons Zwijgen uit. Dit is direct het eerste muzikale wapenfeit van de band. Er zit wel een verhaal aan deze single. Voor dit nummer creëert frontman Lex Coppoolse een dystopische wereld die in de toekomst voor ons kan liggen. Kernzin is de regel: "Ons zwijgen vult de wereld met dode vlinders". Deze zin is vrij vertaald vanuit een Spaanse tekst die Coppoolse in 2007 in Nicaragua als graffiti op een muur zag staan, en die hem altijd is bijgebleven.

Voor deze opname gaat KrachtStroom een samenwerking aan met Steven van der Werff van Studio Mono, die eerder werkt met onder meer Hang Youth, The Covids, Ploegendienst en MICH.

Naast zanger en gitarist Lex Coppoolse bestaat KrachtStroom uit bassist Paul van den Heuvel en drummer Marnix Timman. De band speelt Nederlandstalige garagerock met stoner- en punkinvloeden, maar grunge is ook nooit ver weg. De leden van KrachtStroom vinden elkaar in het feit dat ze lekker willen rocken maar niet altijd rechttoe-rechtaan. De band vindt originele invalshoeken in ritmes, akkoorden en teksten. En dat allemaal in het Nederlands, de taal die het dichtst bij zanger en gitarist Lex Coppoolse staat. De songschrijver heeft in het verleden Nederlandstalig raps gedaan in een cross-over gezelschap om vervolgens daarna in een Engelstalige rockband te spelen. Hij vindt het beste van alle werelden plus een gezonde dosis garagerock in KrachtStroom.

Harlem Lake

Baanbrekende bluesrock uit Haarlemmermeer

Met hun blues heeft Harlem Lake een reputatie opgebouwd die in blue minnend Nederland behoorlijk is aangeslagen. In Culemborg weten ze daar alles van, want tijdens het bluesfestival daar, klinkt het geluid van het drietal nog steeds na.

Eerdere successen bieden echter alleen geen garantie voor de toekomst, want Harlem Lake maakt blues zoals blues moet klinken. Compleet met blazers en die zijn op hun nieuwe single terug te horen. Hun nieuwe single heet Carry On en is een moderne blues rock single. ,,Het gaat over het omarmen van je verlangens en fantasieën en is een anthem voor het bespreekbaar maken hiervan. En wat is de nou de leukste plek hiervoor? Wij dachten aan de Kamasutra beurs! We lieten bezoekers al het nummer horen, filmden hun hilarische en onverwachte reacties en bespraken dit onderwerp”, zegt Harlem Lake over Carry On.

Voor de band is dit onderzoek bijna net zo spannend als de beurs zelf. Immers ze zullen toch met spanning naar hun socials gaan kijken na de release van hun nieuwe single.

,,Onze missie is om bij te dragen aan een wereld van verbinding door oppervlakkigheid te doorbreken met eerlijke muziek waarin we ons openstellen. Zo hopen we dat onze fans erkenning vinden voor hun eigen emoties en ervaringen”, zegt Harlem Lake over de single.

The Sunrise Paradise

‘Ons doel is om die krachtige energie weer door de radio speakers te sturen en over de velden te laten weerklinken’

Eerder is de muziek van The Sunrise Paradise al besproken in deze rubriek maar de heren Jaap Koopman en Robin Smit hebben hun tweede EP afgerond. Op My Kind Of Rainbow heeft het tweetal voor een andere invalshoek gekozen.

Die invalshoek zit nu meer in de kant van The Killers en The 1975. Op de EP gebruiken ze nog steeds hun kenmerkende gitaarsolo’s en baslijnen. Iets wat Jaap en Robin al hebben doen opveren tijdens hun tienerjaren als ze zelf tussen het publiek staan bij festivals en optredens van andere bands en muzikanten in verschillende popzalen. Volgens The Sunrise Paradise is My Kind Of Rainbow een veelkleurige explosie van diverse geluiden en emoties. ,,Ons doel is om die krachtige energie weer door de radio speakers te sturen en over de velden te laten weerklinken", zegt leadzanger Robin Smit van The Sunrise Paradise.

Eigentijds en nostalgisch geluid

Levenslust en vreugde terug te vinden op ‘My Kind Of Rainbow’

Volgens The Sunrise Paradise stralen sommige nummers levenslust en vreugde uit met een vleugje duisternis. ,,Wat al deze nummers gemeen hebben, is een eigentijds en toch nostalgisch geluid. Thematisch gezien belicht de EP een scala aan complexe twintigers-emoties. Bij een nadere beschouwing proef je een rijke smaak van toxische relaties, nostalgie, eenzaamheid en zelfoverschatting”, zegt het tweetal over hun nieuwe EP. Daar komt nog eens bij dat ze al eerder in november een voorproefje van de EP hebben gegeven met de single en videoclip van Golden. Voor de videoclip van Golden stapt The Sunrise Paradise in de wereld van kunstmatige intelligentie. Iets wat ook al is beproefd door Westone met hun What Do You Know. Zowel Westone en The Sunrise Paradise weten dat zoiets niet helemaal vanzelf gaat.