Op 3 november geeft Belle & The Beats een show voor ons geïnspireerd door ‘Where the wild roses grow’ van Nick Cave en Kylie Minogue. De live performance ‘Make Love Or Die’ zal een combinatie vertonen van niet enkel muziek maar ook film en Shibari touw kunst.

Foto's: Maikel Beers

NDSM

Kring rond podium

De avond speelt zich af in een loods op de NDSM werf. Bij binnenkomst staat er een bar en een hoop tafels gevuld met hippe mensen, veelal in het zwart gekleed. Achter wat containers is het tweede deel van de zaal, een hele hoge ruimte met in het midden een klein podium en daarachter een doek met de band. Je zag schimmen van een zangeres, zanger, twee violisten, toetsenisten een draaitafel.

De bezoekers vormen een kring rond het podium en de lichten worden rood. Een man in leren outfit met zilveren schakelketting verdeeld een touw rondom het podium. Als het uiteinde van het touw bijna bereikt is weeft hij iemand uit het publiek zijn kant op. Een man in slechts een kimono, onderbroek en een grote oranje baard met stuk touw om zijn been stapt naar voren en wordt begeleidt dichterbij te komen.

Het uiteinde van het touw wordt rondom zijn mond gewikkeld. De violen zetten in terwijl de rest van zijn lichaam rustig wordt vastgeknoopt. De gezichten houden verbazingwekkend genoeg een neutrale uitdrukking. Af een toe zoenen ze elkaar om de wat harde handelingen toch teder te doen lijken. Hij beveelt hem te knielen en de vastgeknoopte man wordt als een hondje op het kleine platform rondgeleid. De muziek klinkt melancholisch en wordt begeleid door een wat elektronische beat met een arabisch randje. 

Bijna onheilspellend

Violen huilen mee

De man met de baard kreeg een grote knoop op zijn rug terwijl de muziek steeds harder werd, bijna onheilspellend. Nu werd hij vastgemaakt met de knoop aan een hijsketting die aan het plafond hing, het bovenlichaam nu echt bekneld met handen strak tegen zijn borst. De hijsketting bewoog een stukje omhoog, en de violen leken mee te huilen met de beweging. 

Terwijl de man daar hing met de ‘begeleider’ onder hem werd plotseling alles rood en op gordijn het weergeeft zich een video. De stem van de zangeres zet in en de video laat een bondage zien van haar met een andere man. Het is rauw en sensueel net als de stem die ze laat horen vanachter het gordijn. Het nummer dat ze zingt is Make Love Or Die. Met de terugkerende woorden ‘’I love you for the love we made’’ van de zanger. Waarbij ze beiden achter het gordijn vandaan komen.

Engelachtige zang

Zichtbare schok in zaal

Terwijl Belle engelachtig zingt, maakt de zanger mooie stemgeluiden in de microfoon en zie je hoe zijn benen meebewegen op de muziek. Ondertussen wordt de man aan de hijsketting rustig losgemaakt. 

De zanger schreeuwt in het gezicht van Belle, waardoor de zaal zichtbaar schrikt. Maar Belle kijkt hem vreemd kalm aan en gaat door met het volgende nummer ‘’Kill him they said, kill him, but first kill his ego.’’ zo wordt het tweede nummer ingeleid. De zanger gaat weer aan de andere kant het podium staan en doet een mooie tweede stem.

Net na het einde van het laatste nummer schreeuwt iemand uit het publiek ‘’wauw’’, wat volgde met meer lof vanuit de kring rond het podium. De show was voorbij en iedereen druppelde weer rustig naar de bar. Er zou nog een afterparty met een dj plaatsvinden voor de liefhebber, maar je zag ook een hoop mensen hun weg richting de regen buiten maken; die waarschijnlijk al vol zaten na deze onwijs bijzondere vertoning van muziek, film en kunst.