In maart 2013 doet The Hype een laatste optreden in het Patronaat, maar inmiddels is het september 2023 en komt de Haarlemse band weer opnieuw bij elkaar. Dit keer is het een reünieoptreden op vrijdag 8 september in het Haarlemse Patronaat. De band komt ooit tot twee albums, met in 2006 'The Hype Under Construction' gevolgd door 'Have You Heard The Hype' uit 2011 (zie verderop in artikel). In het jaar 2006/2007 doet de band mee aan de Rob Acda Award en weet die ook te winnen. Frontman Yorick van Norden vertelt over het eenmalige optreden in de Haarlemse popzaal.

Aan aandacht geen gebrek

Energieke Britpop als basis

Nadat The Hype hun reünieoptreden hebben aangekondigd is er al media aandacht voor dit optreden. Destijds trekt The Hype aandacht met hun energieke Britpop muziek over de periode van de jaren zestig tot negentig als basis. Het levert The Hype in hun hoogtijdagen behoorlijk wat optredens op, maar ook naamsbekendheid. Sterker nog is dat er zelfs een Beatlesachtig geluid voortkomt bij de band uit Haarlem en dat is de frontman Yorick van Norden niet vreemd, want die heeft een voorliefde voor de muziek van Paul McCartney. Een van de twee nog levende leden van de roemruchte band uit Liverpool en die ooit weliswaar onder een andere naam in de succesvolle samenstelling voor het eerst bij elkaar komen in Port Sunlight aan de andere kant van de Mersey.

In 2013 valt de band uit elkaar. The Hype doet nog een afscheidsoptreden en ieder volgt zijn eigen weg. ,,Het was zo dat de neuzen niet meer helemaal één kant op stonden en dat er verschillende ideeën waren over de toekomst. We hadden net een album klaar waar de hoop op was gevestigd en de singles deden het best wel goed. De eerste single werd een radiohit, maar het album deed niet veel en dat was voor ons een bepaalde mate van teleurstelling”, vertelt Yorick van Norden.

Over het bij opnieuw bij elkaar komen neemt Yorick een aanloop. Na het uiteenvallen zijn toetsenist Dennis Weijers en drummer Koen Dijkman vertrokken naar Berlijn. De twee zijn onder meer een danceband begonnen waarbij Koen zelfs in Londen is terechtgekomen. Uiteindelijk komen de twee weer terug naar Nederland. ,,Toen iedereen er weer was, zagen we elkaar weer met zijn allen en zo kwam het dat we weer met elkaar afspraken en weer eens gingen eten en drinken en haalden we herinneringen op. Dat was gezellig en zeiden we dat misschien toch meer eens een show moesten doen. Het kwam er alleen nooit van en op een avond dacht ik dat we eens moesten kijken of het wel gerealiseerd kon worden”, zegt Yorick over de aanloop naar het bij elkaar komen van The Hype. Vervolgens polst Yorick zijn boekingsagent voor optredens met de vraag over animo is bij het Patronaat om een reünieoptreden te doen. Uiteindelijk blijkt de belangstelling er te zijn, wat nu concreet is geworden voor een optreden in het Patronaat.

'Nostalgische avond'

Nummers nog altijd in systeem

De belangstelling voor het optreden is best groot, want de mensen die komen zijn nieuwsgierig wat hen allemaal te wachten staat. ,,Het zal een nostalgische avond worden. We gaan een lange set spelen, met ons oude repertoire en de hoogtepunten daaruit en daar hebben we hard aan gewerkt`, omdat weer helemaal op poten te krijgen en op een bepaalde manier spelen we beter dan ooit, omdat we allemaal in de muziek zijn gebleven”, zegt Yorick. Bij het harde werken komt er nog iets naar boven. De nummers blijken nog allemaal in het systeem te zitten van The Hype. Dat doet de band in Duitsland bij vrienden. ,,Dat was ontzettend leuk en daar hebben we goede repetities gehad”, vertelt Yorick daarover.

The Hype komt overigens in de allereerste samenstelling bij elkaar en dat gebeurt met de eerste bassist. Dat blijkt Bas Kors te zijn, die nu met Sam Saxton actief is en met Drukwerk. De anderen zijn gitarist Jeroen Harmse, drummer Koen Dijkman, toetsenist Dennis Weijers en uiteraard Yorick zelf. Of het bij dit ene optreden blijft de vraag. ,,Zeg nooit ‘nooit’. In principe is dit het gewoon. We hebben andere levens tegenwoordig en andere projecten. Het is tot nu toe allemaal erg leuk. Ik wil niets helemaal uitsluiten, maar in principe is dit de enige show”, zegt Yorick.