Een van de meest gevierde bands van Popronde 2022 brengt hun nieuwe 'Bored' EP naar Cinetol in Amsterdam. De driekoppige band uit Tilburg stond al in het voorprogramma van Wolf Alice en Nation of Language, en heeft binnenkort shows in Engeland en Schotland op het programma staan. Maar eerst is er tijd voor dit EP release feestje in de hoofdstad, met Muylike als support act.

Opwarmen met Muylike

Zomerse indiepop valt goed

Het voorprogramma wordt verzorgd door Muylike. Als ze beginnen te spelen krijg je spontaan zin in de zomer. De niks-aan-de-hand zomerse indiepop van de Utrechters doet denken aan bands als Easy Life of, dichter bij huis, Waltzburg. Met een bescheiden lachje zegt zanger Stijn Post dat ze de zaal even komen opwarmen voor Mood Bored. Maar die bescheidenheid is nergens voor nodig, de zaal komt al snel los en de warme lentezon die buiten volop schijnt is binnen te voelen. Wat opvalt is de aanstekelijke energie waarmee de band op het podium staat. Er zijn veel onderonsjes tussen de muzikanten, die de laid-back zomerse melodieën afwisselen met stevige rockmomenten. Dat laatste komt het best tot uiting op een "liedje dat nog niet eens een naam heeft", zoals de zanger het voorzichtig aankondigt. Met snelle scheurende gitaren komen ze verrassend uit de hoek, en krijgen ze ook de hoofdjes in de zaal aan het bewegen. Opgewarmd? Zeker weten.

Here we go

Teamwork en focus bij opening show

De hoofdact van dit uitverkochte EP release feestje is Mood Bored. De Tilburgers komen op met de theme song van Totally Spies, toepasselijk gezien de haarkleuren van de drie bandleden. Ze openen met Ladadee Ladada, ook het openingsnummer van de EP. En de toon wordt meteen gezet, na het rustige intro zet de band een sterk indierock geluid neer en zangeres Myrte Driesenaar verrast met een paar flinke uithalen. Opvallend is de focus waarmee de muzikanten spelen. De zwartharige gitarist zet zijn rechtervoet met grote regelmaat op zijn effectpedalen, de roodharige drummer is druk met de vele tempowisselingen, en de blonde bassist/zangeres speelt bas en zingt tegelijk (need I say more?).

Ruimte voor een praatje en een grapje

Shoegazey, up-tempo tune

Toch is er tussen de nummers door ruimte voor een praatje en een grapje. Zo neemt de band na twee nummers de ruimte om de release van de EP te vieren, waarop gitarist Daan Stuyven grapt "dus 2 minuten stilte alstublieft" (het concert vindt net na de dodenherdenking op 4 mei plaats). Gelukkig duurt die stilte slechts 2 seconden, waarna Pour Into Me wordt ingezet. Ook dit nummer heeft Mood Bored in eerdere uitzending bij 3 voor 12 laten horen. Deze shoegazey, up-tempo tune laat de band naadloos overgaan in Lucky, een van de beste nummers van de EP. In een interview met de landelijke 3voor12 gaat de band dieper in op Lucky, een nummer dat lief klinkt, maar een donkere tekst heeft. De overgang tussen deze nummers wordt kenmerkend voor de rest van de set. De nummers worden steeds per twee gespeeld met sterke overgangen, waardoor het tempo hoog blijft. 

Dankbaar

Van zolder naar zaal

In de volgende break tussen de nummers laat drummer Timo de Wit dankbaarheid blijken voor de mensen die op de EP release zijn afgekomen. Hij zegt het bijzonder te vinden dat de muziek die ze op zijn zoldertje maken nu 150 man naar een zaal trekt. Vervolgens wordt een nummer ingezet met de komische opmerking "dit is een ballad". En hoewel het nummer rustig begint, is ook hier weer sprake van een tempoversnelling halverwege. Als de zaal nog niet aan het bewegen was, dan nu zeker. De ballad loopt over in Vibe Like Edie, de nieuwe track die Mood Bored ook live speelde bij 3FM.

Veelzijdig

Met één EP al veel variatie

Mood Bored toont zijn zachte kant vervolgens met Join the Ride, een nummer dat ze pas voor de tweede keer live spelen. De zaal beweegt rustig heen en weer, maar dit keer maakt de band gebruik van een overgang én een tempoversnelling om de zaal weer aan het dansen te krijgen. En even later ontstaat er zelfs een moshpit midden vooraan. De set wordt afgesloten met Easy Going, het meest gestreamde nummer van de band dat door een groot deel van de zaal wordt meegezongen. Na afloop gaat de muziek in de zaal direct aan en de bandleden wagen een dansje op het podium terwijl ze elkaar voldaan aankijken. Mood Bored heeft duidelijk veel Popronde ervaring opgedaan, want de uitstekende EP is live minstens net zo interessant.

Mood Bored speelt op 19 mei in De Vorstin in Hilversum.