Lights On The Lake komt uit Den Haag, maar de release van de EP ‘Easy’ is in het Amsterdamse Cinetol. Vorig jaar hebben ze de single ‘Tumble And Fall’ nog uitgebracht. Overigens staat dat nummer nu niet op de nieuwe EP, wat trouwens wel hun eerste EP is. Zo zijn er op YouTube verschillende opnames te vinden van de Haagse band die akoestisch evengoed uit de voeten kan komen. De band ontstaat in een huisje aan een helder meer in Zweden waar gitarist Thomas Triemstra en Elise Joy Kommer de basis leggen voor wat Lights On The Lake nu is.

Voorliefde voor de jaren zeventig

Funky start

De helderheid van dat meer komt een aantal malen terug tijdens het optreden. De start van de releaseshow, begint dus met de single Tumble And Fall van mei 2022, wat niet terug te vinden is op de EP Easy. Wel past het nummer in de sfeer van wat op de nieuwe EP. Overigens bestaat er een heel natuurlijke versie van het nummer die Elise en Thomas in bewegend beeld hebben vastgelegd en die hieronder is te zien. Het smoelwerk zoals de collega’s van 3 voor 12 Den Haag omschrijven laat Lights On The Lake tijdens hun releaseshow in Cinetol horen. Wild Flowers is eveneens een nummer met de twist van de zeventiger jaren en is net als Tumble And Fall niet op de EP terug te vinden. Dat houdt het spannend. Opvallend zijn bijvoorbeeld de funky groovende drumpartijen die drummer Sebas Joosten laat horen.

Contrast van karakters

Voedsel voor de ziel

Vooral Beaks kent die kenmerken van de drums met daarbij de basspartij van bassist Marc Damania. Het is niet alleen dat maar Thomas neemt daar de leadvocals voor zijn rekening, terwijl Elise daar de tweede stem is. Een song die op de late avond het goed doet. Voedsel voor de ziel is het titelnummer Easy van de EP. Hier komen d stijlen soul, funk en jazz op en subtiele wijze bij elkaar Daar neemt Elise het woord waarin zij vertelt dat Thomas deze waarschijnlijk voor haar heeft of dat de song is geïnspireerd is door Elise. Het is een contrast van karakters waar juist Thomas de meer ontspannen figuur terwijl, Elise meer het tegenovergestelde is. Na het titelnummer volgt The Constant wat Lights On The Lake in 2021 hebben uitgebracht. Met het verhaal in het achterhoofd bij Easy kan het bijna geen toeval zijn, over de twee uiteenlopende karakters.

Nieuwe song

Vonken bij een maakproces

Naast het materiaal wat niet te vinden is op de EP, speelt Lights On The Lake het nieuwe nummer Sparks. Letterlijk betekent dat de vonken er vanaf kunnen spatten. Wie goed naar de song luistert, herkent de mens erin terug die met iets bezig is en daar helemaal in op kan gaan. In de song laat Elise de tekst ‘Addicted by the craft, addicted by the spark, taken by my thoughts, drifted in the dark. Oh oh nooo, its the hardest word I know’. Want waar iets wordt gemaakt zit ook en keerzijde van een maak proces. Dat zijn de welbekende ‘ups and downs’. Je moet eerst wellicht tot de diepte gaan, om vervolgens goed te kunnen pieken.

The Sea

Afscheid

Een ander opvallend nummer tijdens de releaseshow van Easy is het nummer The Sea. Elise verwijst naar Den Haag met de vraag wat je in Amsterdam niet hebt, maar wel in de Hofstad. Dat ligt voor de hand, want waar Amsterdammers eerst een half uur in de trein moeten zitten om bij het strand en de zee van Zandvoort te komen, geldt dat niet voor de inwoners van Den Haag. Het is een song met inhoud want het gaat over het strand maar ook over de zee en waar het gaat over het afscheid nemen van een geliefde. Met Hold On sluit Lights On The Lake hun optreden in Cinetol af.