Drie beste releases in deze eerste zomermaand van uiteenlopende muzikale richtingen. Met indy, americana en onvervalste Nederlandstalige hiphop. Het is de maand van Bettie Jackhammer, Jasper Schalks en opnieuw het Zandvoortse hiphop tweetal Siggy & D1ns. Bettie Jackhammer met een uptempo nummer, de verhalen van Jasper Schalks op zijn debuutalbum Stand This Storm en de Nederhoppers aan de Noordzee met Umbrella.

Solodebuut met eerste single

Remedie tegen de verveling

Bettie Jackhammer is haar naam, maar wie goed oplet, weet dat achter deze verschijning Franti Marešová schuilt die eveneens actief is in de Amsterdamse band Personal Trainer en waar op dit platform in het verleden eens aandacht is besteed. Met In The City laat Bettie Jackhammer een mix horen van rockinvloeden en geluid uit de jaren zestig. Een vlot nummer dat makkelijk in het gehoor ligt. Bovendien wekt de single al de nodige nieuwsgierigheid. Waarmee gaat Bettie Jackhammer de volgende keer mee komen?

Avontuurlijk is In The City best wel. Als je je verveelt, is de beste manier om erop uit te trekken en dat doe je naar de stad, want daar gebeurd het. Onder de mensen zijn, je vrienden tegenkomen, maar het kan even goed zijn dat je op zoek bent om uit een bepaalde situatie te komen. Metaforisch is de inhoud van haar single in veel opzichten. Dat is het leuke aan muziek. Daar waar de ene de misschien wat vrolijke kant in iets ziet, kan een ander het weer serieuzer uitleggen. In ieder geval is In The City muzikaal gezien een remedie tegen de verveling.

Onder alle omstandigheden

Stand This Storm is een album vol verhalen

In de maand mei is Jasper Schalks is de single Won’t Come Back nog voorbij gekomen in het beste release overzicht van mei. Dat is de laatste single op weg naar het album Stand This Storm dat de afgelopen maand het levenslicht gezien. Jasper heeft al het nodige verteld over Stand This Storm tijdens een liveoptreden van Alternative FM in april. Tijdens dat liveoptreden laat Amsterdamse muzikant hoe meeslepend zijn songs kunnen zijn en dat is dan nog in de meest bescheiden vorm. Op het album komen een aantal songs tot volle glorie. Het is de kracht van Jasper om juist daar te laten zien, dat zijn songs op die manier in de meest pure vorm ontstaan. Het is direct de kracht van deze vorm van muziek maken.

Productie van album begint in 2020

Rauw en ongepolijst

De geschiedenis van Stand This Storm gaat terug naar 2020. Daar heeft Jasper zijn debuutalbum alweer twee jaar geleden semi-live opgenomen in de inmiddels verdwenen Electric Monkey Studios. Een studio gevuld met nostalgisch spul dat de sfeer oproept die het album nodig heeft. Het is allemaal terug te horen in een album wat doorleeft klinkt. Het is stoffig, rauw, ongepolijst, maar ook vol speelplezier die erin terug is te horen. Jasper heeft gewerkt met muzikanten als Sam van Ommen op de gitaar, Madelief van Vlijmen op de basgitaar en Mirte de Graaff op de viool. De viool van Mirte is

Stand This Storm loopt over van onbeschroomde americana. Veelal melancholisch, maar tóch met regelmatig een lichte ondertoon. Hoogtepunten op het album zijn het titelnummer Stand This Storm, You Can’t Fool Me Anymore waarbij het titelnummer verwijst naar een vroegere relatie, terwijl Close The Bar A Little Later en Swan Song eerder novelles in liedvorm zijn, in de traditie van verhalenvertellers als Townes Van Zandt en Jason Isbell. Stand This Storm is uitgekomen op het gloednieuwe Featuring Records label van Menno Timmerman en Marc Hofstede.

Onder de paraplu

Umbrella is een uptempo hiphop nummer

Opnieuw hebben de twee Zandvoortse buurjongens Siggy & D1ns weer een puike single afgeleverd. De taal is zoals vanouds een mix van straattaal in zowel Engels en hoofdzakelijk weer in het Nederlands. Over afstand en tijd nemen, jezelf rust gunnen en vervolgens weer jezelf laten zien. Daarom zijn de teksten voor iedereen die naar Umbrella luistert voor meer uitleg vatbaar. Daar waar de eerste twee singles Rondjes en Familie op het Top Notch label een rustig tempo hebben gekend, is dat op Umbrella weer iets anders. Tempowisselingen, een strakke beat met rake raps zorgen ervoor dat de productie van Avenue goed klinken. Umbrella laat net als de twee voorgaande singles de belevingswereld van veel jongeren in Nederland zien. Het zijn de ogen en het gevoel waar de jonge generatie doorheen kijkt. De generatie van Siggy & D1ns.