De nodige releases zijn hier besproken, maar ook in de maand mei komen toch releases naar boven die bijna aan de aandacht zijn ontsnapt. De beste releases van de afgelopen maand zijn van 3 Point Landing uit Alkmaar, Jasper Schalks en Personal Trainer uit Amsterdam. Diverse muziekstijlen zoals rock met synthpop en het verhaal bij americana.

Dora van den Berg van 3 Point Landing tijdens de finale van de Rob Acda Award Foto: Marcus van Dam

Hoe hecht een band kan zijn

Moeders als drijfveren

Afgelopen april heeft 3 Point Landing nog in de finale van de Rob Acda Award gestaan en inmiddels heeft de Alkmaarse band bijna het debuutalbum Shadow Work klaar. Het album moet begin juli verschijnen en is onder meer met crowdfunding tot stand gekomen. Toch is er nog even de single You’re My Drive uitgebracht rondom moederdag in mei, waarop Dora van den Berg duidelijk laat doorklinken welke rol haar moeder heeft gespeeld in waar ze nu staat. De single is niet echt dynamisch te noemen, maar eerder ingetogen, waar de piano de boventoon voert. Eigenlijk vertelt het meer het verhaal wat dochters met hun moeders bespreken. Een deel van een gesprek tussen Dora en haar moeder is gebruikt op You’re My Drive.

Op weg naar album

Laatste single voor Stand This Storm

Jasper Schalks is op weg om zijn album Stand This Storm uit te brengen. In april heeft hij nog een studio optreden gedaan bij mediapartner Alternative FM en daar heeft hij al Won’t Come Back laten horen. ,,Het is de laatste single van het album Stand This Storm, en gaat over een vroegere relatie waarin ik tientallen malen tegen mezelf zei dat het nu eens klaar moest zijn, maar waarbij het tóch niet gebeurde. Tot de laatste keer althans”, vertelt Jasper over deze single.

Niet helemaal nieuw

Akoestische versie

De single is niet echt nieuw, want in 2017 is er al een akoestische opname. Op deze versie is zelfs Leif de Leeuw nog op terug te horen. De tekst van het heden is anders dan die met de versie van vijf jaar terug. Vergelijkbaar is de versie die Jasper tijdens de uitzending van Alternative FM speelt in april, maar dan met de huidige tekst. De single is in ieder geval een goede opwarmer voor het album dat later nog gaat verschijnen en waar ook de eerder uitgebrachte singles zoals Burying The Hatchet op terug zijn te vinden.

Onvervalste rock uit de hoofdstad

Personal Trainer drukt neus aan het venster op landelijke media

De Amsterdamse band Personal Trainer is op weg om landelijke bekendheid te krijgen. Buiten de landsgrenzen heeft de band aan belangstelling ook niet te klagen. In het Verenigd Koninkrijk waar ze wel raad weten met dit soort muziek, heeft Personal Trainer al opgetreden in Bristol en Brighton. Kan eigenlijk ook niet anders want er zit ook een vleugje Britpop in het materiaal van de Amsterdamse band. Inmiddels heeft de band een optreden bij 3FM achter de rug en vinden verschillende muziekmedia de band rondom Willem Smit. Eerder is Milk al verschenen, maar afgelopen maand heeft Personal Trainer ook Rug Busters uitgebracht. De loper of beter gezegd het tapijt lijkt al te zijn uitgerold voor deze band.