Het is haast volksweerkunde als het gaat om de stroom van nieuwe muziek bij de afsluiting van april: April doet wat hij wil. Bij het slotakkoord van deze maand maar liefst vier nieuwe releases als het gaat om nieuwe muziek van Rhona Roode, Elenne May, Elliot Boyd en Donkey Kung Fu. Nieuwe muziek die sterk uiteenloopt van soul en jazz, tot elektropunk aan toe. Voor ieder wat wils dus. Dan hebben we het nog niet eens over de nieuwe releases gehad van Kafka, Siggy & D1ns en Loupe, die ook zijn geweest, maar in het overzicht van de beste releases nog voorbij gaan komen.

Rhona Roode

Heimelijke verliefdheid op derde single

Met Right Beside You weet Rhona Roode al de aandacht te trekken. De tweede single is al eerder opgepikt door NPO Radio 2 Soul & Jazz. Rhona maakt toegankelijke muziek met een combinatie van soul en jazz met genmakkelijk in het gehoor liggende teksten.

Dat wil niet zeggen dat het nergens over gaat, want haar eerste single You gaat over het verlies van haar moeder waarmee ze mensen een hart onder de riem wil steken die eenzelfde gevoel of ervaring hebben meegemaakt en wat dat met hen doet. Dat terwijl de tweede single gaat over vertrouwen en het gevoel dat je iemand naast je hebt staan als je die nodig hebt. A Little Bit More of You heeft weer een andere lading. ,,Dit lied gaat over heimelijke verliefdheid. Je wil eigenlijk wel een beetje meer van iemand, maar durft dit niet uit te spreken", zegt Rhona over haar nieuwe single.

Klik hier voor onder meer de single.

Elenne May

Interesse in stukjes mens wederom beschreven op nieuwe single

Na de eerste single Comfortably New van Elenne May komt ze nu met Potential Child. Ook deze song vormt een onderdeel van Velvet Beings van de muzikante uit Noord-Holland.

Elenne is al geruime tijd bezig en heeft al het nodige achter haar naam staan. In 2011 begint het met de EP Lilies And Blue Veined Hands. Die EP haalt zelfs de luisterpaal van 3 voor 12. In 2012 verschijnt haar debuutalbum Msleadingly Soft uitgebracht gevolgd in 2016 met Veggie Patch In The Desert. Daar tussenin zijn de EP's Sheep For Fiber uit 2015 en Stair Raise Children uit 2016. Op het tweede album uit 2016 is deels het materiaal van de EP uit 2016 te vinden. Muzikaal heeft ze het tijdens de pandemie ogenschijnlijk rustig aan gedaan. Ogenschijnlijk, want nu komt het nodige eraan. ,,Potential Child gaat voor mij over de verschillende lichaamsgebaren, hun betekenis en de uiterlijke verwachtingen die we als mensen bedacht hebben. Ook status posities en het menselijk verlangen om gezien te worden. Allemaal stukjes van mens zijn die ik zo interessant vind", zegt Elenne over haar nieuwe single.

In een adem

Onbesproken thema’s

De singles Comfortably New en Potential Child zijn de eerste twee singles van nog meer materiaal wat Elenne nog gaat uitbrengen. Haar muziek kan wat betreft de sfeer in een adem genoemd worden met Kate Bush, Sophie Hunger of Joanna Newsom, het geluid is volkomen eigen als e kijkt naar het eerdere materiaal wat Elenne heeft uitgebracht. Binnen dat kader heeft zij haar grenzen gevonden en vervolgens verlegd.

“Op de klanken van dit geluid kon ik een plek vinden waarbinnen ik de vrijheid had om stigma’s en schaamte rond onbesproken thema’s aan het licht te brengen: van vrouw-zijn tot prestatiegerichtheid”, omschrijft Elenne May haar nieuwe songs.

Klik hier voor onder meer de single.

Elliot Boyd

Worsteling op debuutsingle ‘Floating’

Bij de afgelopen editie van de Rob Acda Award is Elliot Boyd naar boven gekomen. De titel van zijn eerste single Floating mag alleen als woord verwijzen naar het bovendrijven, maar daarmee is alles gezegd.

De debuutsingle Floating gaat over strijd, het worstelen met het zijn en dat er een strijd binnen de mens zich afspeelt. Kenmerkend is het geluid met elektronische drums en synthesizers. Met dit geluid weet hij eerst de jury van de Rob Acda Award te overtuigen om als finalist mee te mogen doen en daarna om deze te winnen. Met dit resultaat staat Elliot Boyd op het hoofdpodium van Bevrijdingspop 2022 in Haarlem wat na een afwezigheid van twee edities weer helemaal terug is. Helemaal ongemerkt is de presentatie van de single niet voorbij gegaan, want Elliot Boyd houdt een releaseshow in Cinetol Amsterdam.

Klik hier voor de single.

Donkey Kung Fu

Electropunk krijgt vervolg op tweede EP Kung Fu

Het afgelopen jaar heeft het luidruchtige drietal van het Amsterdamse Donkey Kung Fu al van zich laten horen met hun debuut EP M3tal. Daarnaast hebben we al eens eerder aandacht besteed aan de Amsterdamse band bij 3 voor 12 Noord-Holand.

Inmiddels hebben de drie niet stilgezeten en komt er een vervolg aan met Kung Fu.Het geluid is onmiskenbaar weer Donkey Kung Fu. De EP is opgenomen in de Rotterdamse  LGM Studios, waarbij Chris van Velde voor de productie tekent. Chris kennen we van de Rotterdamse bands Rats On Rafts en Lewsberg. ,,Waar ons debuut EP M3tal nog redelijk basic is opgenomen, zijn we hier (bewust) een stap verder gegaan, qua obscure effecten/loopers/samples etc. Wel met dezelfde als benadering live: alles met gitaar, geen synths", zegt het drietal over hun nieuwe EP Kung Fu.

Klik hier voor onder meer de EP Kung Fu.