In mei 2022 doet Sophie Janna haar releaseshow van het album 'Wide World' in de Tolhuistuin (Paradiso) van Amsterdam. Wat ze op dat moment nog niet weet, is dat een aanwezige boeker het te mooi vindt om het maar één keer te laten horen. Na afloop komt hij op Sophie af en vraagt of ze deze releaseshow nog een keer wil uitvoeren in FluXus Zaandam. Op 24 september speelt Sophie daarom de release voor de tweede keer, in de theaterzaal van FluXus.

Hoofdfoto: Sabine van Nistelrooij Foto artikel: Roosmarijn Broersen

Tussen de bedrijven door

Support bij Lisa Hannigan

Het gaat allemaal tussen de bedrijven door, want onverwacht krijgt ze het aanbod om de support te doen voor Lisa Hannigan in Tivoli Utrecht. Sophie is een enorme liefhebber van de muziek van Lisa en de Ierse muzikante en songwriter is blij met Sophie als support bij haar optreden. Het is een droom die uitkomt voor de songwriter uit Amsterdam. ,,Ik kan de magie van die avond nauwelijks geloven. Ik heb Lisa Hannigan mogen zien wiens muziek ik al sinds de middelbare school geweldig vind. En ik vind het nog steeds moeilijk te geloven dat ik haar voorprogramma mocht zijn op het grote podium van Tivoli Vredenburg”, zegt Sophie na afloop van dat optreden.

Van huis uit

‘Met de paplepel ingegeven’

Van huis krijgt Sophie de muziek al van kleins af aan mee. ,,Mijn moeder komt uit een zingende familie. Ik heb het met de paplepel meegekregen. Mijn opa en oma vonden muziekles bijna nog belangrijker dan genoeg eten op de plank. Het is vanaf het begin aan al bijgebracht”, vertelt Sophie over haar eerste schreden in de muziek. Het moet daar wel zijn gebeurd, de voorliefde voor de traditionals en folk. Het samen zingen, mooie verhalen aan elkaar doorgeven, dat zit ook diep in de Ierse cultuur. Het land zit vol magische elementen. Als kind al heeft Sophie een fantasierijke geest en dat wordt ook gevoed met bijvoorbeeld de Veluwse sages. De traditionals laat ze samen met Margot Mehra horen in The Lasses en zelf brengt ze vooral haar eigen muziek.

Keuze voor folk

‘Ik maak de muziek die ik voel’

Folkmuziek is nu niet echt een hippe muziekstijl, maar het is wel de muziek waar Sophie helemaal achter staat. ,,Ik maak de muziek die ik voel en graag wil maken. Dus dat is eigenlijk al denk ik een kracht waarin je staande kunt houden, want wat andere mensen ook van vinden: ‘Ik maak echt zelf wat ik mooi vind’. En ik denk dat ik daar gewoon eeuwig op kan drijven. Of mensen dat nou oppikken of niet”, vertelt ze over haar manier van muziek maken. Folk is niet alleen dat voor Sophie. ,,Het andere is dat zeker in de folk wereld, de banden heel hecht zijn. Mensen zijn super hulpvaardig naar elkaar, zetten elkaars muziek in playlists op Spotify en vragen voor elkaar voor dingen. De waardering onderling heel groot”, zegt Sophie.