Ieder jaar keren liefhebbers uit de omgeving terug naar het singelfestival, dat compleet uniek is door de sfeer, aankleding en gezelligheid. Op 23 en 24 september mocht dit eindelijk na drie jaar weer plaatsvinden. Het knusse familiefestival pakte dit jaar groots uit, met niemand minder dan Son Mieux, om het veertigste jubileum uitgebreid te vieren.

Foto's: Barton van Flymen en Maikel Beers

Frontvrouw Michelle Tuyp van Lorem Ipsum

40e editie

Jong tot oud

Dit jaar neemt alweer de 40e editie van het Singelfestival in Edam plaats. Op het festivalterrein worden nog de laatste lampjes opgehangen wanneer de eerste gasten binnendruppelen. Het publiek varieert van jong tot oud, mensen die misschien wel alle 40 edities van het Singelfestival hebben bijgewoond, tot mensen die er vandaag voor het eerst bij zijn! De zomer is alweer voorbij en dat is op de vrijdag te voelen. Het is wat kouder en het begint zachtjes te regenen. De mensen verzamelen zich onder de knusse tent van de main stage. 

Drummer William Mooijer van Lorem Ipsum

Lorem Ipsum

Opwarmer van de avond

Band Lorem Ipsum is de opwarmer van de avond. De Volendamse indie/new wave band won eerder dit jaar de 3FM talent award en is al lokale beroemdheid in Volendam. Tijdens hun set spelen ze voornamelijk eigen nummers, onder andere liedjes van de EP die eerder dit jaar uitkwam, en een aantal covers van artiesten als PJ Harvey. De mensen in de tent schuiven wat dichter naar het podium toe en dansen voorzichtig mee. De afsluiter is het energieke nummer Sanguli dat eerder deze week uitkwam. Ondanks de regen geeft Sanguli ons toch nog een beetje een vakantiegevoel. Lorem Ipsum was een prachtige opener van het Singelfestival 2022!

 

Lorem Ipsum aan het werk

Bassist Tim de Boer van Lorem Ipsum

Gitarist Peter Steur van Lorem Ipsum

Bob uit Zuid

Met zonnebril en leren jas

Bob uit Zuid, met zonnebril op en een leren jas aan, neemt plaats op het podium met zijn gitarist en bassist. De hiphopartiest begint met een dik Amsterdams accent te rappen over vissen naar karpers en sint bernard honden. De energie is te voelen en het publiek wordt enthousiast, maar als het aan Bob uit Zuid ligt, nog niet enthousiast genoeg. “Kom eens wat dichterbij, ik wil op jullie spugen”, zegt hij. Het publiek gehoorzaamt maar al te graag.

Als de rook optrekt...

Dampend

Of de karpers bij Bob uit Zuid tevoorschijn komen

PX Songwritersguild

Songwriterscollectief uit Volendam laat zich zien en horen

Binnen is de Songwritersguild te vinden, een collectief van songwriters vanuit cultuurhuis PX Volendam. Buiten regent het zachtjes door, maar binnen is de sfeer gezellig en knus. Het publiek zit dicht op elkaar. Niels Buis is de eerste singer songwriter die het podium betreedt. Erna volgt Jacob D Edward. Beiden zwoele, intieme en mooie optredens. Een heerlijke afwisseling van energie met de optredens buiten in de grote tent.

(Elke laatste vrijdag van de maand is de songwritersguild te vinden in de PX Volendam met een open podium, gratis te bezoeken.)

 

Niels Buis regelt zijn capo in

Jacob D Edward blijft geconcentreerd

Wanneer Yin Yin hun thaise psychedelische set begint, wordt er pas echt gedanst. Wanneer je de jaren 70 geïnspireerde aziatische funk/disco muziek hoort, zou je misschien niet denken dat deze band uit Maastricht komt, maar wanneer de gitarist ons toespreekt hoor je toch echt heel duidelijk een Limburgs accent. Yin yin maakt er een echt feestje van, met liedjes die seamless in elkaar overvloeien, funky outfits, en veel gedans. Ze eindigen met hun disco banger, erg toepasselijk genaamd Dis kô Diskô, zodat mensen nog hun laatste dansmoves kunnen loslaten.

 

Lowlands Crew

Afsluiting vrijdag

Het was de eer aan Lowlands Crew om de vrijdagavond af te sluiten. Het mc-dj-duo zorgde met een unieke mix van funk doordrenkte hiphop en punky dance tracks dat het publiek die avond nog één keer los kon gaan.

Zaterdag

Zaterdagmiddag vulde het festivalterrein zich met een grote groep enthousiaste kinderen terwijl zij vermaakt werden door een reeks aan optredens en activiteiten. Een hoogtepunt van de kindermiddag was zeker de Gillende Keukenprins, die het publiek aan het lachen maakte door middel van een chaotisch optreden waar eieren, melk en meel door de lucht vlogen. Koken, comedy, orgel spelen en drummen werden tijdens de show gecombineerd met één doel, namelijk het bakken van een pannenkoek. 

Loes Fabienne

Catchy popnummers komen tot leven

Drie jaar terug was Loes Fabienne al te zien op het Singelfestival, destijds in de singelzaal met een akoestische set, maar droomde er toen stiekem al van om ooit op het grote podium te staan. Deze droom werd zaterdag realiteit toen de singer-songwriter het avondprogramma mocht aftrappen. Dit keer nam ze haar band mee, waardoor de catchy popnummers helemaal tot leven kwamen. Met de uitstraling van een echte rockster danste de zangeres zelfverzekerd over het podium en verraste ze het publiek met haar prachtige rauwe stem.

NAFT

Twee drummers bij portie techno

Neem een trompetspeler, een bariton, tenor- en bassaxofonist en maar liefst twee drummers, voeg daar een portie techno en house aan toe en krijg als eindresultaat de band NAFT. Dit recept belooft veel goeds, wat beaamd werd tijdens het optreden van de Vlaamse band. Het was namelijk vrijwel onmogelijk voor het publiek om stil te blijven op de swingende akoestische techno muziek. 

Son Mieux

Propvolle tent met fans uit de regio

Aan het einde van de avond was het eindelijk tijd voor niemand minder dan Son Mieux. Binnen no-time stond de tent propvol met fans uit de regio, die er met zijn alle voor hebben gezorgd dat de zaterdagtickets razendsnel waren uitverkocht. Vanaf het moment dat Son Mieux het podium betrad stalen ze al de show door middel van hun kleurrijke outfits en enthousiaste stage presence. Met name frontman Camiel Meiresonne sprong energiek heen en weer, waarbij eigenlijk te merken was dat het podium net niet groot genoeg was voor zijn dansmoves. Dit was overigens geen probleem voor het publiek, die luidkeels meezong met hits als Multicolor en Hiding. De gemoedelijke feestsfeer was voor iedereen te voelen in de tent; hier en daar namen vrienden elkaar op de schouders, werd er samen gedanst, gelachen en gezongen.

St. Paul

Mix van indie, pop, disco en elektronische muziek

Door een mix van indie, pop, disco en elektronische muziek wist iedereen op het festival het naar zijn zin te hebben tijdens de DJ set van St. Paul. Dit zorgde voor de perfecte afsluiter van een geslaagde 40ste editie van het singelfestival, waar muziek, theater en met name gezelligheid centraal stond.