Zaterdagnacht, de nacht waar het gebeurde. De Nacht Staat Op en clubs in het hele land vonden hun ultieme strijdkracht. Ze waren open en strak uitverkocht. In Amsterdam waanden we ons weer in de vrije werelden van de nachtcultuur. Buiten in de uitgaansgebieden chaotisch, binnen in de clubs gemoedelijk. We bezoeken Lovelee: een club die al tweeënhalf jaar bestaat, maar enkel drie maanden, twee weken en deze nacht open is geweest. Niet omdat ze het willen, maar omdat het niet anders kan.

Wanneer we de club binnenwandelen ervaren we meteen wat voorheen ‘oh zo normaal’ was. Die heerlijk drukke chaos. Bij de kluisjes mensen die hun warme jassen verruilen voor hun toch wat koudere club outfits. Iedereen ziet er mooi uit. De gemiddelde persoon zal diens outfit van de avond goed voorbereid hebben. Er kan dan ook weer gedanst en gesjanst worden, of dat nou vriendschappelijk of voor meer is. De dansvloer is vanaf start gevuld met een goedgezinde vrolijke meute en naarmate de tijd vordert, wordt deze voller en propt uiteindelijk 800 mens zich naar binnen. De handjes gaan in de lucht, we gaan ervoor.

Clubben als vanouds

maar spannend om weer open te zijn

Je zou het niet verwachten, maar de avond is een clubavond ‘als vanouds’. Dat is de charme van het clubleven. Wanneer je binnen bent, bevind je je in een andere wereld. Een wereld waar jij jouw zorgen van je af kan dansen en waar een bepaald gevoel van acceptatie heerst. Niet gek dus, dat het ‘als vanouds’ voelt. Waar de één bewust in Lovelee aanwezig is voor ‘De Nacht Staat Op’, irriteert de ander zich ‘als vanouds’ aan de rijen voor de wc en drukte bij de kluisjes. Alsof ze vergeten zijn dat het ‘niet normaal’ is, dat we zoals vannacht kunnen dansen.

Het publiek heeft het misschien niet door, maar achter de schermen huist er wel wat spanning. Geen negatieve spanning, maar stiekem is het toch wel eng om weer open te gaan. Bovendien hangt een boete van 4.500 euro boven het hoofd van clubeigenaar Danny Lee. Danny is niet enkel eigenaar van Lovelee, maar ook van de Chin Chin Club. Lovelee is uitverkocht, Chin Chin Club werkt met een handje vol voorverkoop en de rijen staan tot Leidseplein. Samen zal hij dus 9.000 euro boete kunnen ontvangen en ondanks dat dat niet niks is, is “de boete niets ten opzichte van de 2 jaar aan verliezen die we al geleden hebben,” laat hij weten. "Dat kan ook wel bovenop de stapel."

Gaat de nacht door?

en open voor de jongste generatie clubbers

Amsterdam heeft geluk, op de avond zelf ervaren wij als publiek niets van de zorgen bij de organisaties van clubs en de mogelijkheid dat handhaving binnenkomt. Die laten zich niet zien en clubs en publiek kunnen dus mooi hun gang gaan. Nu volgt de nasleep. Gaat Amsterdam de boetes doorvoeren of niet? Verenigen de Amsterdamse clubs zich verder in hun strijd voor de nacht en zet dit door? Gaat de politiek luisteren en durft het publiek te blijven komen? Het lijkt erop dat er vanavond in de persconferentie uitsluitsel komt. En als het aan de clubgangers bij Lovelee ligt, dan gaan ze zeker door. Een nacht als deze zullen ze niet snel vergeten, het is ten slotte voor velen de eerste ooit geweest!

PS: Lees hier meer over hoe de Nacht Staat Op verliep