Zanger en multi-instrumentalist Melle won zaterdagavond de finale van Mooie Noten 2021 in een sfeervolle Vondelkerk in Amsterdam. Mooie Noten is de Amsterdamse popsongcompetitie voor singer-songwriters en (semi)akoestische acts georganiseerd door GRAP Amsterdam. De finalisten Leah Rye, Marta Arpini, KY., Melle, Koolstrae en PESCA maakten het de jury niet makkelijk en maakten er een spannende finale van.

De Vondelkerk in Amsterdam ziet er sfeervol uit als het aanwezige publiek om acht uur klaar zit voor de finale van Mooie Noten 2021. Afgelopen maand streden 24 acts in De Nieuwe KHL in Amsterdam, toen nog zonder publiek, om een plek in de grote finale van Mooie Noten 2021. Na elke voorronde was er een dagwinnaar en op de laatste dag werden er ook twee wildcards bekend gemaakt. Het prijzenpakket bestaat uit onder andere een waardebon voor muziekinstrumenten, studiotijd, coaching en diverse optredens. De finale wordt net als de voorrondes live gestreamd. Diede Claesen en Kimo verzorgen de presentatie vanavond.  

Koolstrae opent de finale in de Vondelkerk

Koolstrae

De avond wordt afgetrapt door Koolstrae. De band bestaat uit één broer en vier zussen die samen verhalende muziek schrijven. Vorig jaar verscheen hun debuut-EP Koffie. Waar tijdens de voorronde nog Caspar, Myrthe en Elianne Koolstra op het podium stonden, zijn dat tijdens de finale Caspar, Mattanja en Esther Koolstra. 

Het trio opent met ‘Lisa’ met Caspar Koolstra achter de piano. Er wordt veelvuldig van instrumenten gewisseld tijdens het optreden. Na het Nederlandstalige ‘Stil’ horen we het laatste nummer ‘Roadtripsong’ in het Engels gezongen. Koolstrae zet een solide optreden neer tijdens de finale.

Koolstrae

Marta Arpini

De Italiaanse zangeres en componist Marta Arpini kennen we vooral als jazz zangeres. Ze speelt in het jazz-popkwintet Forest Light, waarmee ze vorig jaar genomineerd werd voor een Edison in de categorie Jazz Vocaal Nationaal. Ook zingt ze in de dreampop/ indierockband Tiigre en staat ze nu in de finale met haar soloproject dat meer richting popmuziek gaat.

Marta Arpini begint samen met de Portuguse gitarist Gonçalo Neto het optreden met het prachtige ‘The Robins (you’re still holding me tight)’. De muziek van Arpini klinkt ingetogen en fragiel. We krijgen verder nog ‘Revolution’ te horen en tenslotte ‘Older Together With You’, een liedje voor haar vader. Een prachtig optreden van Marta Arpini om stil van te worden.

Marta Arpini

Melle

Zanger en multi-instrumentalist Melle verzamelt allerlei vreemde instrumenten, zoals hij vaak op zijn Instagram laat zien. Eerder dit jaar kwam de EP Little Life uit. Met de titeltrack ‘Little Life’ opent Melle ook zijn optreden, zichzelf begeleidend op een cigarbox gitaar. Vervolgens horen we met Melle achter de piano de nummers ‘All For You’ en ‘Up’ voorbijkomen. De nummers klinken erg volwassen, eerlijk en intiem. Tijdens de video voorafgaand aan het optreden geeft Melle aan dat hij aan een nieuwe EP werkt die naar verwachting na de zomer zal uitkomen. Dit najaar doet Melle ook mee aan de Popronde. We kunnen eigenlijk niet wachten om nieuwe muziek van Melle te horen en hopen hem veel live te kunnen gaan zien tijdens de Popronde. 

Melle op zijn cigarbox gitaar

Leah Rye

Na de pauze is het de beurt aan de Haarlemse zangeres en songwriter Leah Rye. Er wordt geopend met het nummer ‘High’ dat vorig jaar als single werd uitgebracht. Het nummer klinkt veel kleiner en intiemer in deze versie met alleen piano en zang. Vervolgens krijgen we het nummer ‘The Door’ te horen, waarmee Leah Rye voor het eerst live gitaar speelt tijdens een optreden. Als laatste nummer wordt ‘Agrypnia’ gespeeld, een nummer dat over slapeloosheid gaat. Het nummer is afkomstig van de aankomende debuut-EP Elusive die op 9 juli a.s. zal verschijnen. Leah Rye geeft een prima optreden en we kijken erg uit naar haar nieuwe EP. In het interview met Leah Rye, dat binnenkort op 3voor12 Noord-Holland zal verschijnen, spreken we uitgebreid met de zangeres over Elusive en haar EP-release op 11 juli a.s. in Bitterzoet. 

Leah Rye

KY. voor het eerst live op de piano

KY.

De Noord-Hollandse singer-songwriter Kay Koopmans bracht onlangs zijn debuut-EP This Lonely Night uit. Er wordt geopend met het nummer ‘Lost in Paradise’ die hij voor het eerst live op de piano speelt. Het nummer krijgt een emotionele lading als hij het opdraagt aan Ivana (23) en Beau (19) die recentelijk door een tragisch ongeluk op jonge leeftijd zijn omgekomen. Het optreden wordt voortgezet op de elektrische gitaar. We krijgen ‘Over’ te horen dat op de nieuwe EP staat. Als laatste nummer wordt ‘Seaside’ gespeeld. Waar het nummer met een volledige band erg groots klinkt, zet KY. in zijn eentje een prachtige intieme versie neer. Het publiek luistert aandachtig naar het optreden en de emotie en melancholiek in de nummers is goed voelbaar in de Vondelkerk.

KY.

PESCA

Zangeres Maud en bassist Stefan van de band SØCKS vormen het duo PESCA. Voor de finale spelen zij drie geheel nieuwe nummers die nog niet eerder live zijn gespeeld. Er wordt geopend met ‘Duet (Violets are Red)’. Vervolgens worden de samples erbij gehaald en wordt ‘Moeder (it sucks, so it seems)’ gespeeld. Het nummer gaat over stomme moeders, maar er wordt wel heel duidelijk benadrukt dat het niet om de moeder van Maud gaat die in de zaal zit. Het optreden wordt afgesloten met ‘Seasons’ dat gaat over hoe wij als Nederlanders overal op lopen te zeiken.

PESCA

En de winnaar is…

Als alle zes de acts zijn geweest, is het wachten op de uitslag van de jury bestaande uit Jasper van Vugt, Tessa Rose Jackson, Janna Albada, Hugo Schaap en Lars Kelpin. In de tussentijd geeft de Utrechtse rapper-songwriter Ben Forte een intiem optreden. Ben Forte was in 2019 de winnaar van de Amsterdamse Popprijs en was dat jaar ook finalist van de Grote Prijs van Nederland.

Ben Forte tijdens de pauze wachtend op de uitslag

De spanning stijgt als Diede Claesen en Kimo uit een verhit juryoverleg komen en de winnaar gaan kondigen. Aan de hand van quotes uit het juryrapport wordt de winnaar van Mooie Noten 2021 bekend gemaakt. Met de quotes “Kun je zeker niet missen”“Technisch heel sterk” en “Een fantastische zangstem” wordt Melle als winnaar van Mooie Noten 2021 uitgeroepen!

Melle ontvangt de prijs van Diede Claesen en Kimo

Melle is aangenaam verrast en bedankt het publiek, zowel thuis als in de zaal. Hij krijgt bloemen en de trofee uitgereikt. Ook mag hij het prijzenpakket in ontvangst nemen, bestaande uit onder andere een waardebon voor muziekinstrumenten, studiotijd, workshops, zakelijke coaching en diverse optredens op onder meer festival The Brave. En met Melle als winnaar komt er een einde aan deze spannende finale van Mooie Noten 2021.

Melle is de winnaar van Mooie Noten 2021