Van zanger en multi-instrumentalist Melle verschijnt vandaag de nieuwe single ‘Run Run’. Dit is de eerste single van de nieuwe EP die na de zomer zal verschijnen. Melle won afgelopen maand de finale van Mooie Noten 2021 en studeerde ook af aan het Conservatorium van Haarlem. In zijn studio in Haarlem heeft hij ook zijn bijzondere verzameling van vreemde instrumenten staan. Hier werkte hij de afgelopen periode intensief aan zijn nieuwe EP. Hoogste tijd om eens even bij te praten met Melle.

NIEUWE SINGLE ‘RUN RUN’

Je nieuwe single ‘Run Run’ is vandaag uitgebracht. Waar gaat het nummer over?

“‘Run Run’ gaat over het beëindigen van een relatie, wetende dat je uiteindelijk toch weer samen zal komen. Je hebt allebei tijd voor jezelf nodig, maar houdt nog steeds van elkaar. Het is dus een soort break-up song, maar dan met een positieve twist.”

Waardoor laat jij je inspireren?

“Dat verschilt heel erg per liedje. Soms schrijf ik teksten die gebaseerd zijn op mijn eigen leven en dingen die ik meemaak, maar dat is in dit geval niet zo. 

Ik laat me veel inspireren door alle dingen om me heen. Je kan bij wijze van spreken iemand op straat zien lopen en een heel verhaal om diegene heen bedenken zonder dat je hem of haar kent. Ook films en series zijn vaak een inspiratiebron voor mij. 

Maar als ik schrijf begin ik toch vaak met melodie en komen er daarna eerst een paar klanken en woorden in me op die goed passen op die melodie. Daarmee maak ik de eerste zinnetjes en op basis daarvan schrijf ik een verhaal of gedichtje.”

‘Run Run’ is de eerste single van de nieuwe EP die naar verwachting in september zal verschijnen. Kan je al iets meer over de nieuwe EP vertellen?

“Zeker! De EP bestaat uit zes nummers die ik het afgelopen jaar geschreven heb. Ik had zeker in de eerste maanden van de pandemie veel tijd om nieuwe muziek te schrijven en daar heb ik ook gebruik van gemaakt. Veel liedjes heb ik alleen geschreven en later samen uitgewerkt met mijn band. We hebben ze uiteindelijk opgenomen in de Wisseloord Studio’s.

Ook de boodschap van de EP past wel goed bij het afgelopen jaar denk ik. Soms kan je vast komen te zitten in je eigen zorgen en spoken er gedachten in je hoofd rond die je niet weg krijgt. Dit gebeurt vooral als je alleen bent en veel tijd hebt om na te denken, wat tijdens de lockdowns natuurlijk zo was. De hele EP gaat eigenlijk over degene die je zorgen kan laten vergeten op zulke momenten, iemand die je kan troosten op moeilijke momenten.”

Hoe is het schrijfproces verlopen tijdens corona?

“Eigenlijk ging het schrijven tijdens de lockdowns heel goed, zeker in het begin. Toen had ik juist veel motivatie om van mijn tijd gebruik te maken door veel nieuwe nummers te maken. Na een tijdje werd het alleen wel wat lastiger, omdat bijvoorbeeld het conservatorium in Haarlem dicht ging, waar ik altijd met mijn band repeteerde en liedjes uitwerkte. 

Ik zat zelf in mijn kamertje de liedjes uit te werken, maar merkte dat ik wat meer ruimte nodig had. Dus ik ging op zoek naar een studioruimte en gelukkig vond ik die best snel in Haarlem. Daar werk ik nu sinds oktober en dat gaat heel erg snel en goed. Ik vind het heerlijk om een hele ruimte te hebben voor alleen muziek en ik word daar ook snel geïnspireerd om nieuwe muziek te maken.”

BIJZONDERE INSTRUMENTEN

Je bent een liefhebber van het verzamelen van vreemde en bijzondere instrumenten. Waar is deze passie door ontstaan? 

“Klopt! Eigenlijk verzamel ik al mijn hele leven bijzondere instrumenten. Ik weet niet heel goed waar die passie vandaan komt, maar langzamerhand begon de verzameling steeds sneller te groeien en ik vind het steeds leuker worden om nieuwe instrumenten te verzamelen.

Ik begon ooit op mijn vijfde met het spelen van cello en ukelele, wat niet de meest gebruikelijke instrumenten zijn. Ik heb zes jaar op cello-les gezeten en met mijn vader speelde ik Beatles liedjes op de ukelele. Pas wat later ging ik ook gitaar en piano spelen en altijd als ik in muziekwinkels bijvoorbeeld op vakanties gekke instrumentjes tegenkwam, wilde ik die heel graag meenemen. Op een gegeven moment was de verzameling zo groot geworden dat ik alle instrumenten ging laten zien op mijn Instagram en nu maak ik zelfs elke maand een aflevering van een eigen serie genaamd ‘Melle’s Instruments’ waarin ik laat zien hoe ik een nieuw nummer schrijf met deze bijzondere instrumenten.”

Kunnen we ook iets bijzonders voorbij horen komen op je nieuwe single ‘Run Run’?

“De basis van ‘Run Run’ is toch wel een standaard bandbezetting met drums, bas, piano en gitaren, maar wel heb ik veel leuke shakers, tamboerijntjes en ‘plingels’ uit mijn percussie-mand gebruikt. 

Ik speel natuurlijk niet alle instrumenten zelf, dus heb ik ook een van mijn vrienden (Niels Jacobs) gevraagd of hij trombone wilde spelen in de song. Dat werkte heel erg goed, dus je gaat een bandbezetting met veel percussie en een trombone horen.”

Op je YouTube-kanaal neem je tijdens de serie ‘Melle’s Instruments’ de kijker mee in het schrijfproces met deze instrumenten. Waar is het idee hiervoor ontstaan?

“Een jaar of twee geleden ben ik begonnen met het delen van foto’s en video’s van al mijn instrumenten op Instagram en de reacties hierop waren heel erg leuk. Toen hoorde ik ooit van iemand, die een gesprek over mij had gehad, dat ik door iemand anders beschreven werd als ‘die ene muzikant met al die gekke instrumenten’. 

Ik realiseerde me dat dat wel een leuk, herkenbaar iets van mij als muzikant kon zijn en ging de instrumenten dus ook steeds meer gebruiken in mijn eigen nummers. Ik weet niet meer precies waarom, maar op een gegeven moment bedacht ik me dat het wel leuk zou zijn als ik een soort songwriting video zou maken met deze instrumenten en mensen vonden dat zo leuk om te zien (en ik om te maken), dat ik nu elke maand een aflevering maak.”

Wat is je meest bijzondere instrument waar je trots op bent?

“Misschien wel het meest bijzondere instrument dat ik heb is de theremin. Deze bestaat uit twee antennes en speel je zonder het aan te raken. Door je handen dichter naar de antennes te brengen wordt de toon hoger of harder. De klank van het instrument lijkt op een mix tussen hoge vrouwenstem en een viool, wat ik heel erg mooi vind.

Het is heel erg moeilijk om te spelen, maar ik ben nu zo’n twee jaar aan het oefenen en het gaat steeds beter. Op mijn vorige EP ‘Little Life’ is het instrument te horen en ook op de nieuwe EP gaat hij weer voorbijkomen! In mijn instrumenten serie heb ik hem ook al gebruikt.”

LIVE OPTREDENS

Vorige maand won je Mooie Noten, de Amsterdamse popsongcompetitie voor singer-songwriters en (semi)akoestische acts. De voorrondes waren nog zonder publiek en tijdens de finale was er beperkt publiek aanwezig. Hoe heb je Mooie Noten ervaren?

“Ik ben heel erg blij dat ik mee mocht doen en zelfs heb gewonnen uiteindelijk! Het live-stream optreden was natuurlijk een beetje vreemd, omdat er in de zaal alleen crew en jury aanwezig was, maar het was wel heel tof om weer eens andere muzikanten te zien spelen en natuurlijk was ik blij verrast dat ik door mocht naar de finale.

De finale was echt geweldig. Voor het eerst in een half jaar kon ik weer optreden voor een volle zaal. Het was in de Vondelkerk in Amsterdam voor 50 mensen en ik heb enorm genoten van de prachtige locatie en het échte publiek dat voor je klapt na elk liedje. 

De andere artiesten in de finale vond ik echt te gek dus ik was heel verbaasd en natuurlijk blij dat ik uiteindelijk naar huis ging met de winst!”

Als winnaar ontving je onder meer een waardebon voor Dijkman Muziek. Heb je deze inmiddels al besteed aan een bijzonder instrument?

“Ik heb hem nog niet besteed, omdat ik nog aan het twijfelen ben wat ik ermee ga kopen. Een nieuw instrument zou natuurlijk te gek zijn, maar ik ben de laatste tijd ook steeds meer bezig met het zelf opnemen en produceren van mijn muziek, dus een mooie microfoon zou ook heel mooi zijn. 

Als het een gek instrument wordt, ga ik deze natuurlijk uitgebreid laten zien op mijn social media en in mijn instrumenten-serie!”

Wat zijn je plannen voor de komende tijd voor wat betreft live spelen?

“Het is ontzettend lastig om plannen te maken voor live spelen in deze tijd. Het liefst had ik deze zomer al veel festivals gespeeld, maar er blijven maar afzeggingen komen door alle maatregelen. In september doe ik met mijn band mee aan de Popronde, dus ik hoop heel erg dat dat dit jaar door kan gaan en dat we dan veel live kunnen spelen.

Wat ook heel tof is, is dat ik op 18 juli a.s. in het voorprogramma sta van Ruben Hein voor zijn show bij ‘Los in het Bos’ in Openluchttheater Amersfoort. Dit kon gelukkig wel doorgaan en daar ben ik blij mee, want ik ben al jaren fan van Ruben Hein!”

Hoe is dat voor jou om met hem straks op het podium te staan?

“Dat is natuurlijk te gek! Ik heb hem zelf al twee keer live gezien, maar toen zat ik natuurlijk gewoon in de zaal. Dit waren echt hele goede concerten, dus ik heb heel veel zin om alleen al naar zijn show te kijken, maar om daarvoor zelf te mogen spelen is wel heel bijzonder. De locatie is ook heel erg mooi, dus het beloofd een topavond te worden.”

Je bent geselecteerd voor de Popronde 2021. Wat kunnen we verwachten van jou als deze hopelijk dit najaar van start gaat?

“Ik hoop inderdaad met de Popronde veel te kunnen spelen. Er ligt natuurlijk een nieuwe EP klaar en deze wil ik heel graag live gaan laten horen aan mensen. Ik speel nu iets langer dan twee jaar met een vaste band waarmee we dan ook gaan spelen en het worden hele dynamische shows. Ik houd ervan om in een live concert veel te variëren tussen hele intieme, kleine liedjes en grote, explosieve band nummers, dus dat gaan we zeker ook doen. Dus veel nieuwe muziek en veel dynamiek!”