De Haarlemse zangeres, songwriter en producer Leah Rye timmert al enige tijd aan de weg. Nadat ze in 2018 afstudeerde aan het Conservatorium van Haarlem bracht ze met enige regelmaat nieuwe singles uit. Dromerige futuristische nummers als ‘Agrypnia’, ‘Movement’ en ‘Mind Me’ werden goed ontvangen en ook gedraaid op Kink FM, Radio 2 en 3FM. Haar debuut-EP Elusive kwam vorige week vrijdag uit en afgelopen zondag werd dit uitgebreid gevierd met twee uitverkochte shows in Bitterzoet. We bezoeken Leah Rye in haar nieuwe studio in broedplaats BOGOTÁ.

BROEDPLAATS BOGOTÁ

Broedplaats BOGOTÁ ligt in Halfweg tussen Haarlem en Amsterdam in. Op dit voormalige terrein van een bouwbedrijf bevinden zich ruim 250 ateliers, studio’s en werkplaatsen van kunstenaars en muzikanten. Leah Rye betrekt hier sinds maart haar eigen studio om aan haar muziek te werken.

Leah Rye’s studio in broedplaats BOGOTÁ

Vertel eens over deze creatieve plek?

“Ik zit nu een paar maanden in Broedplaats BOGOTÁ, zodat ik ongestoord aan mijn muziek kan werken. Het is een plek waar veel mensen uit mijn scene werken. Het is hier rustig en inspirerend, waar je uitkijkt over het landschap. Je kan hier dag en nacht werken, zonder last te hebben van geluid van anderen. Hiervoor werkte ik vanuit huis.”

Schrijf je hier ook veel van je nummers?

“Ja, hoewel ik hier ook veel productiewerk doe. Thuis ontstaan meestal wel de ideeën voor nummers. Dan maak ik een opzetje en werk deze dan uit in de studio en neem ik het op. Ik krijg hier veel meer gedaan dan dat ik dit thuis doe. Er is meer focus zonder thuis afgeleid te worden. Dat is een erg prettig gevoel om te hebben.”

PROCES NAAR DE NIEUWE EP

Hoe is het schrijfproces voor de EP verlopen toen je deze studio nog niet had?

“Ik heb ongeveer een half jaar aan de nummers geschreven. Daarna ging ik nadenken wat ik ermee zou gaan doen en of dit een EP moest worden. Daarbij had ik ook de vraag met wie ik ga werken: met een producer of alles zelf doen. Ik merkte dat ik het lastig vond om aan anderen uit te leggen wat ik precies wilde maken. Ik besloot daarom om zelf te beginnen met produceren en te ervaren hoe dat was. Ik heb voor het eerst andere muzikanten gevraagd, waarmee ik nog niet eerder had gespeeld. Ik wilde echt met niche muzikanten samenwerken om zo mijn eigen stijl verder uit te werken. Ik kon daarom ook maken wat ik in m’n hoofd had en dat is uiteindelijk ook gelukt.”

Is er een rode draad te ontdekken op je EP?

“Elusive betekent ongrijpbaar. Het gaat over een periode waarin ik zoekende was wie ik ben, wat ik ervaar, waarom ik dat ervaar en hoe dingen werken. Er waren ook bepaalde spanningen die ik had meegemaakt. Het was echt een zoekende periode naar m’n identiteit, zowel muzikaal als persoonlijk. Toen ik alles schreef, was ik ook net afgestudeerd aan het Conservatorium van Haarlem. Ik vroeg me toen af wat ik met m’n leven wilde gaan doen. De EP ben ik vervolgens gaan maken als onderdeel van het proces dat wel een jaar duurde.”

Wat je voor ogen had in het begin, is dat er ook zo uitgekomen?

“Ik maak zelf de pre-producties met een globaal idee van bijvoorbeeld een drumpartij. Met een drummer werk ik dat verder uit die het helemaal naar een volgend niveau brengt. De sounds werden veel verder uitgediept dan de basis die er was. Het is geworden wat ik voor ogen had, maar door te werken met veel verschillende mensen werd het nog veel organischer.”

EP ELUSIVE

Met de eerder dit jaar uitgebrachte singles ‘Movement’, ‘Foreign’, ‘Agrypnia’ en ‘Mind Me’ konden we al een voorproefje horen van de nieuwe EP. Ook de rest van de nummers op de EP sluiten hier goed bij aan! 

“Er staan zeven nummers op de EP, waarvan al vier nummers eerder als singles zijn uitgebracht. Het voelt bijna als een album omdat het meer is dan een verzameling liedjes. Het is een vertaling van mijn proces van het zoeken naar wie ik ben. Het voelt ook echt als een stempel van dit is wat ik maak. Ik heb heel veel zelf gedaan, zodat het ook echt voelt als iets van mij. De liveshow is ook echt daarop gebaseerd.”

“Het nummer ‘Agrypnia’ kwam in oktober uit en is een nummer dat ik thuis helemaal zelf heb gemaakt tijdens de eerste lockdown. Ik heb toen met allemaal verschillende voorwerpen, zoals glas geluiden gemaakt. Deze heb ik gesampled en een beat van gemaakt. Het nummer is binnen twee weken zowel geschreven als opgenomen. Als ik dit nummer hoor krijg ik dat gevoel weer van ‘wat is hier aan de hand in de wereld?’. Toen dacht ik dat we allemaal dood zouden gaan. Het nummer is dramatisch, donker en dansbaar. Het is niet vrolijk, maar je kan er wel in meebewegen.”

“De EP is vrij dromerig, maar ook donker en futuristisch. Ik hou van grote heftige eindes, maar ook van hele subtiele dingen. Het vormt een groot contrast op de EP en is daardoor ook heel erg variërend geworden. ‘Elusive’ is als titeltrack als nieuwe single verschenen. Het is ook het oudste nummer op de EP. Alle liedjes hebben een thema, waarmee ik die periode heb geworsteld. Zo gaat ‘Agrypnia’ over slapeloosheid en ‘Movement’ over in beweging zijn. Het overkoepelende is dat het allemaal heel ongrijpbaar is. Vandaar dat ‘Elusive’ de titel van de EP is geworden.”

LIVE OPTREDENS

Wat kunnen we live gaan verwachten?

“De nieuwe EP is afgelopen zondag in Bitterzoet gepresenteerd tijdens een middag- en avondshow. Tijdens de ruim 1,5 uur durende show hebben we zowel oude als nieuwe nummers gespeeld. Het is een langer stuk dan wat je op de EP hoort. We hebben de songs aan elkaar gemaakt en spelen eigenlijk vrij qua vorm, ik bepaal gewoon ter plekke hoe lang het liedje doorgaat of dat we nog even verder spacen op de outro’s. Ik heb enorm veel zin om hiermee live te gaan spelen het komend jaar!”

Leah Rye live met band in Bitterzoet

“Afgelopen mei won ik de derde voorronde van de Mooie Noten singer-songwriters competitie, georganiseerd door GRAP Music Amsterdam. Hiermee stond ik ook in de finale op 12 juni. Hier speelde ik alleen achter de piano. Dit deed ik voorheen ook toen ik alleen op pad ging met een keyboard. Met een band klinkt het echter allemaal veel grootser. De sound die we in de studio hebben gemaakt, kunnen we nu ook veel beter live overbrengen. De komende liveoptredens zullen naar verwachting ook allemaal met de band zijn. Ik ben ook geselecteerd voor de Popronde 2021 die in september hopelijk van start gaat. We concentreren ons nu vooral op het zoveel mogelijk te kunnen spelen dit jaar. Mijn droom is om uiteindelijk op Lowlands te staan in de nabije toekomst, zonder corona.”

Leah Rye live tijdens de finale van Mooie Noten 2021

Nieuwe Muziek

Tenslotte, kunnen we op korte termijn nog meer nieuwe muziek van je verwachten nu je je eigen studio hebt? 

“Ik ben al bezig met nieuwe nummers in m’n studio. Ik wil dit keer niet meer alles alleen doen, dat was toch vrij intens. Het verschil is dat ik nu meer kijk naar een team op zowel productie als arrangement gebied. Krachten bundelen, ook al vind ik dat heel spannend. Maar we zitten nog in de prille fase, ik ben nu vooral gefocust op deze plaat aan de man te brengen wat zonder shows natuurlijk erg lastig blijft. Dus het gaat denk ik nog wel even duren voordat ik weer iets nieuws uitbreng.”

Leah Rye’s EP Elusive is op 9 juli jl. verschenen via haar eigen label Moonward Records. De EP is ook op vinyl verkrijgbaar met een bonustrack via AudioSport Records.