Thema’s als onzekerheden, eenzaamheid en de vraag ‘wat als?’ vormen de rode draad van de debuut-EP This Lonely Night die KY. onlangs uitbracht. We spreken de Noord-Hollandse singer-songwriter Kay Koopmans op de NDSM-werf in Amsterdam.

Mooie Noten als springplank

We kennen je ook als zanger/gitarist van de garage- en postpunk band Marathon. Met KY. laat je muzikaal een hele andere kant van jezelf zien. Vanwaar dit soloproject?

Naast Marathon wilde ik ook iets dat heel persoonlijk is om eigen verhalen te kunnen vertellen. Marathon is meer frustratie, terwijl KY. meer emotie is. Solo kan ik hier echt mijn ei in kwijt over wat me dwars zit. Het is begonnen met deelname aan Mooie Noten in 2018, de Amsterdamse popsongcompetitie voor singer-songwriters. Hierdoor had ik een stok achter de deur om drie liedjes te hebben om te kunnen meedoen. Ik speelde voor het eerst voor een serieus publiek en was benieuwd hoe het zou gaan. Daarvoor had ik alleen een paar optredens in cafés gedaan. Het gaf me ook een schop onder mijn kont om dit soloproject te starten. Dat jaar kwam ook mijn eerste single ‘Lights’ uit.

Wat heb je voor jezelf meegenomen aan de deelname van Mooie Noten in 2018?

De reacties van het optreden op Mooie Noten waren niet heel bijzonder. Er zat wel een bepaalde aanmoediging in en er werd gezegd dat de muziek veelbelovend was. Dat was ook de reden voor mij om door te gaan, maar er moest nog wel veel verbeterd worden.

Gegroeid als muzikant

Hoe ben je daarin verder gegroeid?

Ik ben vooral gaan schrijven, nieuwe dingen uitproberen en veel gaan optreden. De feedback die ik kreeg was erg waardevol. Soms moet je gewoon op het podium staan en op je bek durven gaan. In het begin had ik geen goede voorbereiding en was ik niet serieus genoeg. Belangrijk is om het serieus te nemen en goed te oefenen, zodat je daar niet met een rood hoofd staat als het misgaat. Dat zijn toch de wijze lessen, waar ik veel van heb geleerd. 

Wanneer kwam voor jou dat omslagpunt?

In 2019 bracht ik de tweede single ‘Seaside’ uit. Deze werd met beperkte middelen opgenomen in de oefenstudio. De single deed in het begin niet zoveel, maar de release deden we wel in een uitverkocht Cinetol. Begin 2020 werd het pas echt serieus toen de single werd opgepakt door onder meer 3FM, Q-Music en Kink FM. Dit was echt het laatste zetje om dit soloproject ook echt goed aan te pakken.

Soloproject met band

De optredens doe je zowel solo als met een band?

Het is als soloproject begonnen en is het nu eigenlijk ook nog wel. Het begint met de liedjes die ik alleen schrijf. De band is er geleidelijk bijgekomen. Zo speelden we tijdens de Popprijs van Amstelland in P60 met vier man, maar nog zonder drummer. Dat misten we toen wel, zodat we voor het optreden in Cinetol er een drummer bij vroegen. De band bestaat uit gitarist Bonno Heijke, drummer Boaz van Willegenburg, toetsenist Sam Nieuwenhuijs en bassist Arthur Miller Looij. 

Hoe ben je te werk gegaan voor de EP?

De basis begint bij mij op gitaar en zang. Deze werk ik uit met een demo, waarna we als band naar de details kijken. Voor de EP is alles met de band stap voor stap uitgewerkt. Dit moesten we wel apart van elkaar doen vanwege corona. Ik heb met iedereen samengezeten en alles uitgewerkt. Alle bandleden hebben hun zegje kunnen doen, zodat het nu echt ‘wij’ in plaats van ‘ik’ is.

This Lonely Night EP

Wat is het centrale thema van de EP?

This Lonely Night is een verzameling hersenspinsels van wat me dwars zit. De eenzame nacht is een metafoor voor tijd, waarin ik veel aan het nadenken ben. Door deze gevoelens en emoties op papier te zetten, kan ik deze een plek geven en omzetten in liedjes. 

This Lonely Night

De titeltrack ‘This Lonely Night’ is in Amsterdam geschreven in een huisje in het centrum met allemaal toeristen om me heen. Ik voelde me toen heel eenzaam en heb de tekst in een uur op papier gezet. Het gaat over wat er allemaal op dat moment door m’n hoofd ging.

Take Control

Het tweede nummer ‘Take Control’ gaat over de vele onzekerheden die ik heb en me dwars zitten. De boodschap is om deze onzekerheden achter je te laten. Het is het meest luchtige liedje op de EP en positiever dan de andere liedjes. 

Over

Het nummer ‘Over’ gaat over de vraag ‘wat als?’. Het gaat over hoe het zou voelen als je een zware heartbreak meemaakt. Nadat het nummer af was, heeft het door gebeurtenissen nog meer betekenissen gekregen. Het is mijn favoriete nummer en samen met de band een heel mooi nummer geworden.

Lost in Paradise

Het laatste nummer ‘Lost in Paradise’ is een echt corona-liedje, geschreven tijdens de eerste lockdown toen alles dicht was. Ik dacht bij mezelf als dit lang duurt we een deel van ons jonge leven zullen moeten missen. Ik was toen net verhuisd naar Amsterdam en alles was dicht. Het nummer schreef ik toen ik nog bij m’n ouders woonde. Het nummer kwam voor hen echt binnen dwars door de muren. Ze vonden dat deze op de EP moest komen. In de studio heeft het nummer nog een extra dimensie gekregen. De gitarist heeft er nog subtiel enkele dingen aan toegevoegd, waardoor het nummer echt explodeert naar het einde toe.

Nieuwe kans Mooie Noten en liveoptredens

Heb je plannen om de release te vieren?

Omdat we nu geen liveoptredens kunnen doen, hebben we in P60 een livesessie opgenomen. De verhalen over de nummers hebben we op beeld vastgelegd. Deze delen we elke week in juni met onze volgers op social media. Het vervangt de liveoptredens weliswaar niet, maar het is wel een feestje om steeds te mogen delen. 

KY. live in Paradiso vorig jaar augustus

En je deed vorige maand wederom mee aan Mooie Noten en won de eerste voorronde!

Ja, de eerste voorronde heb ik gewonnen, twee jaar nadat ik voor de eerste keer meedeed aan Mooie Noten! Ik heb laten zien dat ik nu veel verder ben dan nu. Hoewel ik wat nerveus was omdat ik al een tijdje geen liveoptredens had kunnen doen, kreeg ik veel positief commentaar van de jury. Ik speelde de set alleen op een elektrische gitaar. Voor mij voelde dit logisch om terug te gaan naar de basis als singer-songwriter. Hoewel veel nummers heel mooi solo klinken, miste ik op bijvoorbeeld ‘Seaside’ wel m’n band. Ik raak snel uitgekeken als artiest als ik alleen op een akoestische gitaar speel. Met de elektrische gitaar, reverb-pedaaltje en een lagere stemming wilde ik iets anders proberen. Zo houd ik het spannend voor mezelf en hopelijk ook voor anderen. 

Heb je verder nog plannen voor optredens in het vooruitzicht?

Ik ben geselecteerd voor de Popronde 2021. Deze gaat hopelijk van start in september en dit wordt dan ook de release tour. Hopelijk kunnen we dan veel shows doen en de EP promoten. Voor die tijd zal ik hier en daar nog wat kleinere intieme optredens doen. 

 

KY. speelt op zaterdag 12 juni a.s. tijdens de finale van Mooie Noten 2021 in de Vondelkerk in Amsterdam. KY. is ook uitgeroepen als één van de dertien OOR Talenten van de Popronde 2021.