Grap Amsterdam Popmusic organiseert in samenwerking met Sena Performers een viertal showcases onder de noemer Buitenspelen voor de GRAP. Afgelopen zaterdag deed de Nederlandstalige indiepopband WIES de aftrap in het Vondelpark Openluchttheater. Vanwege de Corona-maatregelen is er een beperkte capaciteit en speelde WIES twee shows op één middag. We kregen onder meer een nieuw nummer te horen en zagen de band aan het werk met een nieuwe drummer. Ook werd de release van de nieuwste single ‘Maar ik doe het toch’ gevierd.

WIES in het Vondelpark Openluchttheater

Het is even wennen om het grote terrein van het openluchttheater in het Amsterdamse Vondelpark zonder volle tribunes te zien. Dit jaar is alles anders door de Corona-maatregelen en moeten er ook van te voren plaatsen gereserveerd worden en kunnen bezoekers niet meer op de bonnefooi langskomen. Het is dan ook niet gek dat door de beperkte capaciteit alle plekken bezet zijn vanmiddag als WIES op het programma staat. De band is met de hitsingles ‘Soms is het te laat’ en ‘Radiostilte’ veelvuldig op de radio te horen en tijdens Noorderslag dit jaar ontvingen ze de 3FM Talent Award 2020. Door het wegvallen van de festivalzomer en uitgestelde optredens speelde de band diverse livestreams voor een klein publiek. Vanmiddag staat WIES voor het eerst weer voor een groter publiek in de buitenlucht dat toch een beetje doet denken aan een optreden op een festival. Met het nazomerse weer belooft het deze zaterdag een mooie middag te worden.

WIES

Het is drie uur ‘s middags als WIES het podium opkomt van het openluchttheater. Het drietal bestaat uit gitarist en zangeres Jeanne Rouwendaal, bassist Tobias Kolk en de nieuwe drummer Dan Huijser die we onder meer kennen van Someone en A.M. Sam. Na een kort instrumentaal intro wordt er begonnen met ‘Gewoon je maat’, waardoor de vaart er meteen goed in zit. Vervolgens horen we de nieuwe single ‘Maar ik doe het toch’ voorbij komen, een nummer over doemdenken als het gaat om relaties en daten. We horen Rouwendaal zingen: “Wat als we mislukken? Moet er niet aan denken, maar ik doe het toch”. Een prachtig nummer dat ook in deze tijd ineens heel relevant is geworden.

Jeanne Rouwendaal (zang/gitaar)

Tobias Kolk (basgitaar)

Het zonnetje breekt door als WIES een verrassing heeft en het nieuwe nummer ‘Meisje’ laat horen. Een opvallend dansbaar nummer dat met veel enthousiasme wordt gebracht. De band heeft er duidelijk zin in vanmiddag en de energie en frisheid spat van het podium. Er worden grapjes over en weer gemaakt en de nieuwe drummer Dan Huijser speelt alle nummers feilloos mee alsof hij al jaren in de band zit. Het nummer ‘Leugenaar’ wordt met veel overtuiging gespeeld en ook de hitsingle ‘Radiostilte’ komt voorbij.

Dan Huijser (drums)

De band doet het even iets rustiger aan als de gevoelige ballad ‘Zo gek toch niet’ wordt gespeeld met Tobias Kolk achter de synthesizer. Het nummer eindigt in prachtige samenzang van het drietal. Dit is ook te horen in het nummer ‘Wat als het water stijgt?’. Het nummer kent een rustige opbouw, waarna het tempo wordt opgevoerd en ontaardt in schitterende samenzang, waarbij de tekst “Wat als het water stijgt?” maar in je hoofd blijft zitten.

WIES tijdens 'Zo gek toch niet'

Het publiek geniet volop in het zonnetje van de nummers die WIES ten gehore brengt. Als ook de eerste hitsingle ‘Soms is het te laat’ voorbij komt, horen we veel bezoekers hier en daar zachtjes meezingen met het refrein. Als laatste nummer wordt ’Barman’ gespeeld, een nummer over liefdesverdriet, waarbij Jeanne Rouwendaal haar gitaar aan Tobias Kolk geeft en we Dan Huijser op de basgitaar zien. Als de laatse akkoorden van ‘Barman’ hebben geklonken, loopt de band voldaan van het podium. Het publiek wil duidelijk nog een nummer horen, waarna de band terugkomt en het nummer ‘Sigaret’ speelt. Na ‘Sigaret’ is het optreden ook echt afgelopen en krijgt de band verdiend een groots applaus van het publiek.

WIES tijdens 'Barman'

WIES was vanmiddag in absolute topvorm en het speelplezier van Jeanne Rouwendaal, Tobias Kolk en Dan Huijser spatte van het podium af op deze zonnige dag in het Vondelpark. De band heeft er na vanmiddag in ieder geval veel nieuwe fans bijgekregen. Op 5 oktober a.s. staat de band in de grote zaal van Paradiso in Amsterdam. De eerste clubtour die dit najaar gepland stond, is inmiddels uitgesteld naar maart volgend jaar. Hopelijk zullen we WIES dan ook weer vaker live gaan zien.

WIES