Podium De Flux in Zaandam is onder de naam Heroes: support your locals een samenwerking aangegaan met Heroes Music Bar en Friendly Fire voor een reeks van optredens met opkomende artiesten en bands aangevuld uit de eigen Zaanse regio. Heroes Music Bar heeft zelfs speciaal voor deze avond een pendelbus bus geregeld naar De Flux. Vrijdag 6 maart vond de eerste editie plaats met WIES, Figgie en Betting On One.

Betting on one

De zaal is redelijk gevuld als het lokale duo Betting on one van start gaat. Het duo bestaat uit Jeroen Schipper op gitaar en zanger Leroy Visser die tevens de voorgeprogrammeerde beats en andere sounds vanaf de laptop bediend. Betting on one’s repertoire bestaat uit aanstekelijke songs die moeilijk binnen één genre zijn onder te brengen. We horen onder meer invloeden van indie, alternatieve rock en pop. De nummers hebben een stevig rock randje dat misschien zo gek nog niet is, aangezien Jeroen Schipper en Leroy Visser eerder samen in een pop/punkrock band speelden. Het duo brengt een flinke dosis energie en de gitaarsolo’s van Jeroen Schipper vliegen om je oren. Betting on one krijgt de goedkeuring van het aanwezige publiek en kan terugkijken op een geslaagd optreden.

Figgie

De Nederlandstalige indie band Figgie uit Utrecht bracht vorig jaar het veelgeprezen album Genoeg Houvast uit. Zanger/gitarist Paul Scheenstra, toetsenist/gitarist Roy van Rosendaal en drummer Pim ten Have spelen vandaag met een inval bassist. Na slechts één repetitie speelt de bassist alle nummers feilloos mee waarvoor hij de complimenten krijgt van de band. Op het podium achter zanger Paul Scheenstra staat prominent het logo van de band. Deze herkenbare twee vliegerachtige vormen met cirkels erin zijn te vinden op het artwork van de band en de vele stickers die door het hele land zijn opgeplakt door fans.

De band speelt vanavond met veel enthousiasme op het podium en pakt flink uit met de prachtige niet-typische Nederlandstalige nummers van de debuutplaat. Opvallend is de interactie tussen de bandleden. Over en weer worden er grappen gemaakt en het publiek geniet van de ruim 45 minuten durende set van Figgie. Een prima optreden van de band dat op flink wat applaus uit het publiek kan rekenen. Figgie gaat dit voorjaar uitgebreid op tour als voorprogramma van Roosbeef.

WIES

De prijzenkast van WIES is inmiddels goed gevuld en is door 3voor12 genoemd als de 12van3voor12 voor 2020. De prille carrière van zangeres/gitarist Jeanne Rouwendaal, bassist Tobias Kolk en drummer Jasper Meurs gaat in een stijgende lijn omhoog. De band behoorde tot de meest geprezen acts van de Popronde 2019 dat samen viel met het overweldigende succes van de debuutsingle ‘Soms is het te laat’. WIES was vorig jaar veelvuldig op de diverse podia in het land te vinden.

Dat de band populair is bij diverse generaties is te zien aan de mix van jong en oud publiek. Opvallend is hoe goed de band op elkaar is ingespeeld en hoe organisch het drietal klinkt. Jasper Meurs is tijdens het drummen ook druk in de weer met het bedienen van alle electronica en samples. Bassist Tobias Kolk is een topmuzikant en laat ons heerlijke basloopjes uit z’n basgitaar horen gedurende het optreden. Jeanne Rouwendaal is een verdienstelijke gitariste en ragt er vooral bij nummers over klootzakken flink op los. Maar ook haar subtiele gitaarspel komt aan bod. Het optreden wordt afgesloten met de hitsingle ‘Soms is het te laat’, dat met veel gejuich enthousiast wordt ontvangen. Na 45 minuten speeltijd is het optreden dan toch echt voorbij.

De eerste editie van Heroes mag met aansprekende namen als WIES, Figgie en lokale helden Betting on one een geslaagd succes worden genoemd. Op 8 mei a.s. staat de tweede editie van Heroes gepland met op het programma Waltzberg, Kitchenette en The Lost Noise.