Op zaterdag 15 februari waren liefhebbers van scheurende gitaren, harde drums en intense lichtshows weer welkom voor de vijfde editie van Complexity Fest. Al jaren staat het festival in de Patronaat te Haarlem bekend als hét go-to beukfeest van Noord-Holland. Met drie stages, een foodcourt en de geur van bier en zweet is het voor de fans van zwaardere muziek absoluut ‘the place to be’. De line-up liegt er ook niet om.

Thank You Scientist

Thank You Scientist is een band uit New Jersey die moeilijk te definiëren is. Aan de ene kant klinkt de band een beetje als een orkest aan de drugs, maar aan de andere kant neemt de band een aantal prachtige gitaar gestuurde melodieën op in de muziek. Gitarist/songwriter Tom Monda vat het perfect samen door te vertellen dat hij 'niet probeert in een genre te passen of iets anders te doen dan wat hij leuk vindt'. Dit is duidelijk zichtbaar in de livemuziek, omdat de band elementen van Jazz en metal moeiteloos combineert in een soort georganiseerde chaos. Charismatische frontman James Barruol weet het publiek goed te betrekken en weet binnen de kortste tijd een enorm feest te bouwen in de grote zaal van de Patronaat.

STUFF.

Rond het begin van de avond is het dan tijd voor STUFF. STUFF. is een Belgische avant-gardeband die een mix speelt van avant-gardejazz, funk, hiphop en electro. Na het winnen van een Music Industry Award en optredens op menig groot festival als Best Kept Secret en Pukkelpop speelt de electro-outfit uit Gent de kleine zaal plat. Drummer Lander Gyselinck, die de band heeft opgericht, heeft een originele, interessante en retestrakke manier van drummen. Dit complimenteert de muziek en de algehele sfeer van de live set enorm. De instrumentale muziek is experimenteel, heeft obscure maatsoorten en ritmes, maar is funky en energiek genoeg om de hele zaal te laten dansen en bewegen. Al met al een strakke, originele en ontzettend vermakelijke show.

Night Verses

Richting het einde van de avond betreedt Night Verses het podium. De post-rock band uit California, die sinds kort louter instrumentaal is, valt meteen op door de intense visuele ervaring die tijdens de liveshow geëxposeerd wordt. Met een functionele hoeveelheid aan backingtracks, een bombastische sound en een energieke presentatie hangt het publiek in de grote zaal de drie mannen aan de lippen. Drummer Aric Improta, en bassist Reilly Herrera vormen een ritmisch doch swingende backbone terwijl gitarist Nick DePero een melodische en sferische golf aan geluiden produceert. Deze formule maakt Night Verses origineel en interessant.

Het is niet gek dat Complexity Fest al 5 edities achter de rug heeft. Het is een gezellig, kleinschalige festival met veel enthousiaste fans en bezoekers. Terwijl de bezoekers het terrein aflopen wordt er al gespeculeerd over de line-up van volgend jaar.